Hidden GemsReizen

Iconische plekken Vietnamoorlog in Saigon/Ho Chi Minh

Saigon Vietnam War

Saigon (Ho Chi Minh) is een stad in het Zuiden van Vietnam waar je de Vietnamoorlog nog kunt voelen. Door de vele oorlogsmusea, bijvoorbeeld het indrukwekkende War Remnants museum, lijkt de oorlog soms nog springlevend. Saigon is de stad waar een aantal historisch belangrijke en iconische plekken van de Vietnamoorlog te vinden zijn. Een aantal foto’s en beelden vanuit Saigon zijn de hele wereld over gegaan en zijn wereldberoemd. Nu zijn dit plekken waar je rustig kunt wandelen en niet eens beseft wat zich hier heeft afgespeeld en wat de historische waarde van de plek is. 

Ik neem je mee naar de twee meest iconische plekken van de Vietnamoorlog in Saigon.

1. Het Geheime CIA-gebouw, Saigon/Ho Chi Minh

De meest iconische plek van de Vietnamoorlog in Saigon is Het Geheime CIA gebouw, oftwel the Secret CIA Building. Wereldberoemd vanwege de beroemde foto die de Nederlandse fotograaf Hubert van Es heeft gemaakt op 29 april 1975. Deze foto is één dag voor de val van Saigon gemaakt en toont het snelle vertrek van de Amerikanen. Duidelijk te zien op de foto is dat dit vertrek zeer chaotisch en gehaast was. Deze foto is symbool geworden voor de Amerikaanse wanhoop tijdens de Vietnamoorlog. Er is maar één helikopter en er waren te veel mensen die met de helikopter mee wilden en een plek in deze helikopter maakt waarschijnlijk het verschil tussen leven en dood. Men heeft jarenlang aangenomen dat deze foto (zie bovenaan artikel) genomen is op de Amerikaanse ambassade in Saigon, maar dat is dus niet correct.

Hubert van Es heeft het zelf zo mooi verwoord in the New York Times in 2005: “Like so many things about the Vietnam War, it’s not exactly what it seems”.

  • Locatie: 22 Gia Long Street

plekken Vietnamoorlog Saigon, Iconische plekken Vietnamoorlog in Saigon/Ho Chi Minh

2. Burning Monk Monument, Saigon/Ho Chi Minh

Ook het Burning Monk Monument is een iconische plek van de Vietnamoorlog in Saigon. Het verhaal achter dit monument is indrukwekkend en gaf mij direct kippenvel toen ik het hoorde. Het monument lijkt wellicht een beetje suf en de plek oogt als een niet interessant monumentje ergens op een kruispunt in Saigon. Maar als je het verhaal kent, dan denk je hier anders over! Op 11 juni 1963 stak de Vietnamese monnik Thich Quang Duc zichzelf in brand op dit kruispunt. De foto die ervan is gemaakt, is wereldberoemd en op YOU Tube zijn zelfs ook filmpjes hiervan te vinden. De reden dat hij dit deed, was om aandacht te vragen voor de onderdrukking van de monniken in Vietnam. De legende gaat dat na de dood van de monnik zijn hart volledig in takt en niet verbrand was. Dit is een teken van mededogen en sindsdien is Thich Quang Duc bekend als een Verlichte. Vele monniken hebben het voorbeeld van Thich Quang Ducs gevolgd.

plekken Vietnamoorlog Saigon, Iconische plekken Vietnamoorlog in Saigon/Ho Chi Minh
Photocredits: Malcom Brown

Deze daad heeft een grote invloed gehad en John F. Kennedy heeft zelfs letterlijk gezegd: “No news picture in history has generated so much emotion around the world as that one”.

De druk op het katholieke Ngo Dinh Diem regime nam hierdoor toe en de plannen van Ngo Dinh Diem om het Boeddhisme te onderdrukken gingen niet door.

  • Locatie: Nguyen Dinh Chieu street / Cach Mang Thang Tam Street.

plekken Vietnamoorlog Saigon, Iconische plekken Vietnamoorlog in Saigon/Ho Chi Minh


Tip

Een leuke en makkelijke manier Saigon en bovenstaande plekken van de Vietnamoorlog te bezoeken is een tour achterop de scooter. Ik heb dit zelf geregeld met een gids van XO tours in Saigon-Ho Chi Minh en dit is mij erg goed bevallen!

Lijken deze twee plekken van de Vietnamoorlog in Saigon jou interessant om te bezoeken?


Tip boeken Vietnam


Hotel tip Saigon

Ik heb zelf geslapen in het Golden Central Hotel en ik vind het een prima hotel! Er is een heerlijk zwembad op het dak met een tof uitzicht! De locatie is ook super centraal naast de Ben Than Markt.

  • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Saigon/Ho Chi Minh!
plekken Vietnamoorlog Saigon, Iconische plekken Vietnamoorlog in Saigon/Ho Chi Minh
Golden Central Hotel

Ho Chi Minh / Saigon

Vietnam

plekken Vietnamoorlog Saigon, Iconische plekken Vietnamoorlog in Saigon/Ho Chi Minhplekken Vietnamoorlog Saigon, Iconische plekken Vietnamoorlog in Saigon/Ho Chi Minh

Geef een reactie