Lifestyle

Hoe was mijn eerste jaar als fulltime travel influencer?

travel influencer, Hoe was mijn eerste jaar als fulltime travel influencer?

Mijn leven is het afgelopen jaar zó veranderd. Weg is mijn zekerheid, weg is mijn 9 tot 5 ritme, weg is mijn doordeweeks en weekend ritme. Heel veel dingen zijn weg, maar er is ook veel voor teruggekomen. Vrijheid, onafhankelijkheid, mijn passie volgen, reizen, zelfstandigheid en ondernemen. Ik krijg regelmatig de vraag hoe het met mij gaat en hoe mijn eerste jaar als fulltime travel & lifestyle influencer is.

Een persoonlijke blog over het afgelopen jaar als fulltime travel influencer!

Ik hoor zo vaak van mensen dat ik een droombaan heb als travel influencer en dat ze deze baan ook willen. Leuk om te horen, maar het geeft mij ook het besef dat wat je van mij op social media ziet slechts een deel van mijn leven vormt. Mijn leven bestaat uit meer dan alleen maar “gratis op vakantie gaan”.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog een beetje een beeld hebt hoe mijn leven als travel influencer het afgelopen jaar is geweest!

travel influencer, Hoe was mijn eerste jaar als fulltime travel influencer?

Hoe heb ik de stap gemaakt om travel influencer te worden?

Mijn laatste werkdag in loondienst was eind september 2017. Na een carrière van méér dan 10 jaar in het bankwezen was het voor mij tijd om mijn passie te gaan volgen. In mijn geval dus mijn eigen bedrijf oprichten in de travel & lifestyle branche. Een stap die ik niet zomaar van de ene op de andere dag gemaakt hebt. Al een paar jaar was ik in mijn vrije tijd actief als blogger voor andere reiswebsites. Ook heb ik sinds 2015 een Instagram account waar ik al veel volgers op had en ook op mijn Facebookpagina had ik al duizenden volgers. Ik kende al mensen in het wereldje, had ik al een netwerk opgebouwd, had ik al kennis vergaard over bloggen/ SEO etc. en mijn eerste samenwerkingen hadden al plaatsgevonden.

Dit maakte mijn keuze van een goedbetaalde baan in de bankwereld naar een eigen bedrijf in de reiswereld een stuk makkelijker en logischer.

travel influencer, Hoe was mijn eerste jaar als fulltime travel influencer?

Welke stappen heb ik ondernomen om mijn eigen bedrijf op te richten?

Ik ben in 2017 begonnen met het schrijven van blogs. Heel veel blogs! Iets wat lastig was om te doen naast mijn fulltime baan. In de avonduren en in de weekenden was ik regelmatig druk met het schrijven. Nadat ik mijn baan had opgezegd, ben ik in mijn eentje in oktober 2017 een paar weken naar Bali gegaan en in december 2017 een paar weken naar Thailand. Laptop mee en daar heb ik dagen achter elkaar blogs geschreven. Een werkvakantie dus! Iets wat ik toch leuker vond om te doen op deze bestemmingen dan eenzaam thuis aan de keukentafel.

Ik ben op zoek gegaan naar iemand die voor mij mijn teksten in het Engels kon vertalen. Gezien het grote aantal volgers dat ik had was voor mij de keuze snel gemaakt om een site in het Nederlands en Engels te maken. Tevens heb ik een coach gezocht die mij geholpen heeft met het oprichten van mijn bedrijf. Van je hobby je werk maken is een stap waarbij ik hulp nodig had. Een coach kan ik iedereen aanraden die gaat beginnen als zzp’er!

Nadat ik honderden blogs klaar had in het Nederlands en Engels, ben ik op zoek gegaan naar een websitebouwer. Ik heb het geluk gehad dat ik via mijn eigen netwerk een erg fijne websitebouwer vond. Hij heeft ontzettend goed met mij meegedacht. Een ontwerper heeft mijn logo, visitekaartjes etc. gemaakt. Ik heb me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ik heb een bankrekening geopend. De eerste twee maanden van 2018 heb ik dagen aan mijn keukentafel gezeten en de blogs ingepland op mijn website. Monniken werk! Ik heb uiteindelijk besloten om 1 maart 2018 mijn website live te zetten. Dat was een spannend, maar ook heel erg gaaf moment.

Maanden werk zaten er toen al in! Voor mij was het een enorme mijlpaal!

travel influencer, Hoe was mijn eerste jaar als fulltime travel influencer?

De website staat live, maar hoe verdien ik nu geld?

Nadat mijn website live stond, ben ik me gaan verdiepen in manieren om geld te verdienen met mijn website. Ik had wel bewust een spaarrekening opgebouwd in de tijd dat ik nog bij de bank werkte, maar ik heb ook een hypotheek die betaald moet worden. Mijn coach bleef benadrukken dat ik geld moest verdienen en tijd moest gaan stoppen in dingen die geld op leverde. Ik ben gaan praten met diverse mensen en ik ben er veel over gaan lezen op internet.

Ik heb ervoor (moeten) kiezen om diverse advertenties op mijn website te gaan plaatsen. In iedere blog heb ik nu advertenties staan. Klikt iemand op de advertentie dan ontvang ik een paar cent. Ook staan er op mijn site links waar je op kunt klikken en als je dan een hotel boekt (via Booking.com) of een artikel op een website koopt (via bol.com) dan ontvang ik een kleine vergoeding. Ook schrijf ik soms een blog in opdracht voor een bedrijf en daar ontvang ik ook een vergoeding voor. Dit zijn de manieren hoe ik geld verdien met mijn website!

travel influencer, Hoe was mijn eerste jaar als fulltime travel influencer?

Help! Ik moet meer geld gaan verdienen als travel influencer!

Na een paar maanden kwam ik tot de conclusie dat ik niet genoeg geld verdien met mijn website en mijn social media kanalen. Ja, ik verdien geld en er komen duizenden mensen per maand op mijn site en ik kan gratis de wereld over reizen, maar ik had simpelweg niet genoeg inkomsten.

Omdat ik regelmatig de vraag kreeg hoe ik méér dan 100.000 volgers op Instagram heb kunnen krijgen, heb ik besloten om mijn kennis niet meer gratis weg te geven, maar om workshops te gaan geven. Al snel merkte ik dat ik dit erg leuk vind om te doen en dat ik veel kennis heb waar andere ondernemers echt iets aan hebben. Om dit naar een hoger niveau te tillen én omdat ik merkte dat ik het niet leuk vond om het alleen te doen, heb ik een partner gevonden. Samen met Rosanne van de Pak academie heb ik in de zomer heel hard gewerkt om een aantal Instagram workshops te ontwikkelen. De afgelopen maanden geef ik nu op regelmatige basis Instagram workshops aan ondernemers. Hiermee genereer ik een mooi bedrag aan inkomsten!

travel influencer, Hoe was mijn eerste jaar als fulltime travel influencer?

Hoe zit het dan met het reizen?

Vooral het eerste half jaar van 2018 heb ik erg veel gesponsorde reizen gemaakt. Erg leuk om te zien dat ik zoveel uitnodigingen kreeg en ik heb ze (bijna) allemaal vol enthousiasme aangenomen. Ik ben een paar keer in Spanje (BilbaoHaroCatalonië) en Portugal (PortoCovilhaAlgarve) geweest, in Israël (Tel Aviv) in Slovenië (Ljubjljana), in Duitsland (Zwarte Woud) in Ierland en op diverse plekken in Nederland (Limburg, de Veluwe en Rotterdam).

Ik merkte dat, na een paar maanden, het vele reizen mij een beetje begon op te breken. Zoveel weg, zoveel nieuwe mensen ontmoet, op zoveel gave plekken geweest, in de gaafste hotels geslapen, maar ondertussen zag ik mijn familie en vrienden in Nederland steeds minder. Dit begon een beetje te knagen aan me en voelde ik me soms ook eenzaam. Daarbij komt ook dat ik ontzettend druk was als ik dan in Nederland was. Druk met mijn e-mails, de website, workshops en zakelijke afspraken. Mijn dagen bestonden voornamelijk uit uren in mijn eentje achter mijn laptop zitten. Op het moment dat ik alles bijgewerkt had, dan was het weer tijd voor een volgende reis. Om vervolgens weer terug te komen van een gave reis en weer achter de feiten aan te lopen. Het geven van de workshops en de administratie etc. daarvan kost me ook veel tijd en die tijd wil ik er ook graag aan besteden.

Ik merkte dat ik de balans kwijt aan het raken was en ik heb een rem gezet op het aantal reizen dat ik maak.

travel influencer, Hoe was mijn eerste jaar als fulltime travel influencer?

Hoe wil ik verder met mijn bedrijf?

Ik wil blijven reizen en deze reizen delen op mijn social media en mijn website! Dat vind ik erg leuk en daar word ik een gelukkig mens van. Maar ik ga wel minder reizen en dat houdt in dat ik ongeveer één reis per maand wil gaan maken. Ik wil ook graag de workshops uitbreiden en dit naar een nog hoger lever tillen. Daarbij wil ik ook minder tijd in de weekenden achter mijn laptop gaan zitten. Het afgelopen jaar heb ik serieus ieder weekend gewoon gewerkt en weken gemaakt van 60 uur. Dat was prima voor de eerste fase van mijn bedrijf, maar voor nu is het tijd om een iets betere balans te vinden. In de komende maanden staan er diverse workshops en presentaties gepland! Ook heb ik al een paar leuke reizen in het vooruitzicht!

Ik wil graag mijn bedrijf naar een volgend level tillen en daar heb ik leuke plannen voor!

travel influencer, Hoe was mijn eerste jaar als fulltime travel influencer?

Hoe was mijn eerste jaar als travel influencer?

Mijn eerste jaar als travel influencer was ontzettend leuk! De tijd is voorbij gevlogen en ik heb heel veel geleerd. Ik heb fouten gemaakt en daar heb ik veel van geleerd. Ik heb meer uren dan ooit gewerkt en tegelijkertijd minder geld verdiend dan ooit. Maar ik heb veel nieuwe mensen ontmoet en ik ben op gave plekken geweest. Ik ben enorm gegroeid als mens en als ondernemer en ik ben blij met hoe het momenteel met mijn bedrijf gaat. Nog geen seconde heb ik spijt gehad van het oprichten van mijn bedrijf, ook al heb ik echt veel eenzame uren achter mijn laptop doorgebracht! Ik ben erg dankbaar voor de hulp die ik van diverse mensen gehad heb, want zonder hen was het allemaal lastiger geweest! Travel influencer zijn is leuk!


Geef een reactie

Share this product!