Lifestyle

Hoe start je een reisblog?

reisblog starten

Ik vind het erg leuk dat ik een eigen reisblog heb! De reden dat ik gestart ben met mijn reisblog is dat ik graag mijn reiservaringen wil delen met een groter publiek dan alleen mijn vrienden en familie. En ja, omdat mijn blog het goed doet en een mooi aantal bezoekers trekt, krijg ik ook gratis producten en gesponsorde reizen aangeboden. Dit is natuurlijk leuk, maar dat is nooit voor mij het doel geweest om mijn blog te starten. Ik ben gestart vanuit pure passie! Wil jij ook een reisblog starten?

Hoe start je een reisblog?

Stap 1: Bedenk het onderwerp van je reisblog

Wil je een persoonlijke reisblog starten en daarin veel persoonlijke verhalen delen? Of kies je voor een specifieke doelgroep voor jouw reisblog? Denk bijvoorbeeld aan reizen met kinderen, of backpacken, of luxe reizen, of wandelvakanties? Kies het onderwerp dat heel erg past bij jezelf en de manier waarop jij reist.

Stap 2: Kies een naam

Een naam kiezen is lastig! Kies een naam die bij het onderwerp van jouw blog past dat je bij stap 1 gekozen hebt. Controleer ook of deze naam nog beschikbaar is als domeinnaam en als naam op de verschillende social media kanalen. Vergeet ook niet om een logo te maken!

Tips voor het kiezen van een naam:

 • Denk aan de specifieke onderwerpen die je gaat bespreken
 • Denk aan de problemen die je gaat oplossen (bijvoorbeeld alleen reizen?)
 • Denk aan je doelgroep (mannen/vrouwen, leeftijd, type reizigers)
 • Denk aan dingen die typisch zijn voor jou (Groepsreizen? Low budget?)
 • Een Nederlandse of een Engelse naam? Als je tweetalig gaat bloggen, kies dan een Engelse naam
 • Een naam die iets zegt over 1 bepaald onderwerp of liever wat breder?
 • Een naam die ook iets zegt over jezelf? Dit is aan te raden als je ook veel persoonlijke verhalen deelt.

hoe start je reisblog, Hoe start je een reisblog?

Stap 3: Claim je domeinnaam

Er zijn talloze aanbieders waar je een domeinnaam kunt claimen. Ik zelf zit bij Mijn Domein, maar er zijn zeker veel meer opties.

Stap 4: Maak een website

Er zijn in Nederland honderden reisblogs en ik raad je aan om eens te kijken hoe deze blogs eruit zien. Wat zijn de thema’s? Hoe werkt de navigatie? Hoe is de site opgebouwd? Besteed hier zeker veel tijd aan, want hier leer je veel van en jij krijgt zo zelf een idee hoe jij jouw reisblog eruit wilt laten zien. Schakel vervolgens een website bouwer in of als je handig bent installeer dan zelf WordPress. Er zijn ontzettend veel themes te koop via WordPress en dit is de goedkoopste en ook simpelste manier om een website te maken. Er zijn gratis themes te downloaden, maar wil je een betere theme dan betaal je kost dit een paar tientjes. Advies is om dit te doen, omdat de vormgeving van jouw blog het eerste is wat mensen zien en daardoor belangrijk is! Je kunt in WordPress zoeken op ‘travel themes’.

De pagina’s die je op je blog zet:
• Een “over mij/deze blog” pagina
• Een contactpagina
• Een archiefpagina of zoekfunctie
• Een disclaimer en privacy verklaring.

hoe start je reisblog, Hoe start je een reisblog?

Stap 5: Ga aan de slag

Je hebt een naam, een domeinnaam, een onderwerp en een website. Wat je dan gaat doen is testen, schrijven, publiceren, finetunen etc. Ga blogs schrijven en besef dat schrijven van blogs veel tijd kost. Onderschat niet het aantal uren werk dat het onderhouden van een reisblog kost. Kwaliteit gaat boven kwantiteit en schrijf over dingen die je zelf graag wilt lezen.

 • Verdiep je in hoe je SEO slimme teksten schrijft, zodat je ook gevonden gaat worden in Google.
 • Maak (eventueel) gebruik van de Yoast tool.
 • Heb je een WordPress site kijk dan goed hoe dit werkt, zodat je alle functies gebruikt en alles invult wat nodig is.
 • Verklein de afbeeldingen die je plaatst op je website, want anders wordt je site traag

Stap 6: Heb geduld en zet social media in

Realiseer je dat je in het begin niet veel bezoekers op jouw blog gaat krijgen. Organische bezoekers zijn al helemaal minimale aantallen in het begin. Zorg daarom dat je ook actief en zichtbaar bent op social media (Facebook, Instagram en Pinterest). Hierdoor kun je extra bezoekers naar jouw blog krijgen. Ik zelf heb een Instagram account met meer dan 100.000 volgers en genereer hiermee traffic naar mijn blog. Wil je meer weten over hoe je een succesvol Instagram account opzet, kijk dan eens naar mijn Online trainingen Instagram.  Deel de blogs, maar deel ook zeker andere dingen die leuk zijn voor jouw volgers. Creëer interactie, stel vragen, reageer op berichten etc. Maak ook gebruik van Google Analytics om het aantal bezoekers bij te houden, hoe lang blijven ze op je pagina, welke pagina’s zijn populair, hoe komen ze op jouw pagina terecht etc.

hoe start je reisblog, Hoe start je een reisblog?

Stap 7: Netwerken

Staat jouw reisblog online en heb je er een mooi aantal artikelen opstaan en heb je een stijgende lijn in bezoekers aantallen? Dat is het een mooi moment om te gaan starten met netwerken. Maak dan ook visitekaartjes en een mediakit.

 • Regelmatig zijn er events voor bloggers, maar er zijn ook events specifiek voor reisbloggers. Op deze events zijn presentaties, workshops en lezingen. Hier kun je veel van leren! Besef je dat andere reisbloggers veel informatie voor je hebben en stel ze dus vragen.
 • Leg contact met organisaties en vraag naar mogelijkheden om samen te werken. Dit kan in het begin zijn in ruil voor een product of schrijf een gastblog voor een andere partij.
 • Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel als je betaalde samenwerkingen aangaat. Maak een professionele factuur en verwerk de BTW.
 • Wil je geld verdienen met je reisblog? Verdiep je dan in affiliate marketing en plaats bijvoorbeeld affiliates van Bol.com of Booking.com op je website.

hoe start je reisblog, Hoe start je een reisblog?


Lees meer

Geef een reactie