Lifestyle

Hoe maak je goede foto’s met je telefoon op reis?

foto's met je telefoon op reis

Ik ben vaak op reis en ik vind foto’s maken erg leuk én ik deel ook graag mijn reisfoto’s. Ik deel ze op Facebook, Instagram en natuurlijk op mijn website. Ik heb op reis altijd mijn fotocamera bij me, maar ik merk dat ik ook steeds vaker foto’s maak mijn mobiele telefoon. Dat is gewoon net even wat makkelijker, omdat ik die altijd bij de hand heb. Ook fijn is dat ik de foto’s ook gelijk heel simpel kan delen op mijn social media kanalen. Maar hoe maak je nou goede foto’s met je telefoon op reis?

Mijn 8 tips: hoe maak je goede foto’s met je telefoon op reis!

1. Zorg dat je ALTIJD je lens schoonmaakt

Wist je dat de lens van de camera op je telefoon behoorlijk snel vies wordt? Meestal zie je het niet eens, maar het zorgt wel voor een mindere kwaliteit van je foto’s. Het licht is minder mooi en je krijgt vlekjes of rare effecten op je foto’s. Dat willen we niet! En daarom is mijn tip voor het maken van mooie foto’s met je telefoon op reis om ALTIJD je lens schoon te maken voordat je een foto maakt. Dit kun je doen met een speciaal microfiber doekje, maar ik gebruik eerlijk gezegd meestal gewoon mijn kleding. Het fijne is dat mijn telefoon (Samsung S9+) het zelf aangeeft als de lens vies is. Heel fijn, want zo vergeet ik het nooit.

2. Beweeg je telefoon niet

Wat je zeker niet wilt, is dat de foto’s die je maakt niet scherp zijn. Deze bewegingsonscherpte op foto’s kun je voorkomen door je telefoon altijd helemaal stil te houden als je foto’s maakt. Maar hoe doe je dit nou? Je kunt het beste je telefoon altijd met twee handen vasthouden. Zodat je aan iedere kant een hand hebt. Ook is het zo dat hoe dichter je de telefoon bij je lichaam houdt, hoe makkelijker het is om je telefoon stil te houden. Soms loop ik dus net één of twee stappen verder zodat ik weet dat ik mijn telefoon iets dichterbij kan houden en zo voorkom dat de foto onscherp wordt.

foto's met telefoon op reis, Hoe maak je goede foto’s met je telefoon op reis?

3. Gebruik niet te veel digitale zoom

Eigenlijk kun je beter de digitale zoom op je mobiele telefoon helemaal niet gebruiken. Wist je namelijk dat de digitale zoom helemaal niet echt inzoomt, maar enkel het beeld vergroot. Hierdoor heb je een lage resolutie van je foto en zo dus ook een ‘korrelige’ kwaliteit van je foto’s. Oftewel je foto is niet helemaal scherp en daardoor ook niet zo mooi. Als je een onderwerp van dichtbij wilt fotograferen dan is het verstandiger om de foto ook echt van dichtbij nemen en niet te veel te gaan inzoomen.

4. Maak gebruik van de opties op je telefoon

Op de nieuwe telefoons zitten tegenwoordig erg veel handige opties die het je makkelijk maken op betere foto’s te maken. Mijn tip: gebruik deze dan ook. Ga een keertje er eens goed voor zitten en ontdek wat de camera op je telefoon allemaal kan. Dit is waarschijnlijk meer dan dat je nu denkt! Zo heeft mijn telefoon bijvoorbeeld de optie “voedsel”. Perfect om mooie foto’s van eten te maken of van andere dingen waarbij ik een focuspunt wil instellen. Ik klik op het rondje scherm en zo stelt mijn telefoon automatisch scherp op wat ik scherp wil hebben. Ik vind het een geweldige optie en ik gebruik dit dan ook vaak. Ook gebruik ik regelmatig de timer van een paar seconden als ik een selfie ga maken. De twee tot vijf seconden zorgen er bij mij voor dat ik veel makkelijker een goede selfie maak. Op mijn telefoon zitten nog een aantal extra selfie instellingen die ervoor zorgen dat het maken van een perfecte selfie een koud kunstje is!

foto's met telefoon op reis, Hoe maak je goede foto’s met je telefoon op reis?

foto's met telefoon op reis, Hoe maak je goede foto’s met je telefoon op reis?

5. Zet de automatische HDR functie aan

De simpelste manier om met één enkele instelling de fotokwaliteit te verbeteren is door het inschakelen van de automatische HDR functie bij je camera instellingen. Deze HDR zorgt ervoor dat de belichting van de foto automatisch het beste is. Je kunt deze functie op (bijna) iedere mobiele telefoon aanzetten door de instellingen bij de camera te openen en te kiezen voor HDR aan. Kijk dus even bij de instellingen op jouw telefoon of je dit aan hebt staan!

6. Gebruik accessoires

Er zijn ook veel handige accessoires te verkrijgen waardoor je net iets betere of creatievere foto’s met je telefoon maakt. Ik maak soms gebruik van een klein statief om zo trillingen van mijn camera op mijn telefoon te voorkomen. Ook heb ik een kleine opzetlens en kan ik daardoor een groothoekfoto maken.

Voorbeelden van leuke en handige accessoires:

7. Speel met perspectief

Een verandering van het perspectief maakt jouw foto vaak net even wat spannender of interessanter. Neem dus vooral ook de tijd om het onderwerp te bekijken vanuit verschillende hoeken. Ik zak regelmatig door mijn knieën om zo de foto vanuit een andere hoek te maken.

foto's met telefoon op reis, Hoe maak je goede foto’s met je telefoon op reis?

8. Denk na waar je de foto voor maakt

Ik maak regelmatig foto’s die ik plaats op mijn Instagram account. De foto’s die hier staan zijn bij mij in vierkant formaat en daar moet ik dus rekening mee houden, omdat anders de foto niet mooi uitkomt in dat formaat. Ik gebruik daarvoor op mijn telefoon (Samsung S9+) een ander foto formaat i.p.v. het hele scherm. Zo is de foto gelijk al bijna vierkant en weet ik zo ook zeker dat hij perfect op mijn Instagram geplaatst kan worden.

Wat is mijn mening over het maken van foto’s met je telefoon?

Lang was het voor mij géén optie om met mijn telefoon foto’s te maken en deze ook te plaatsen op mijn social media kanalen en op mijn website. Maar sinds ik de Samsung S9+ heb, merk ik dat ik steeds vaker mijn fotocamera thuis laat. Ideaal, omdat een telefoon makkelijker mee te nemen is. De kwaliteit van de foto’s is zeker prima en door de verschillende opties op mijn telefoon, is het ook nog eens super simpel om gave foto’s op reis te maken. Ik kan de foto’s daarna ook gelijk delen op mijn social media. Veel makkelijker en sneller dan dat ik ze eerst van mijn camera af moet halen. Gebruik ik nou nooit meer een camera? Nee natuurlijk niet, want ik wil soms toch ook wel kunnen inzoomen en sommige instellingen zitten nu eenmaal niet op mijn telefoon.

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips voor het maken van goede foto’s met je telefoon op reis. Wat is jouw ultieme tips voor het maken van mooie foto’s met je telefoon op reis?


Meer tips

Geef een reactie