Iran is het land met de mooiste moskeeën van heel de wereld en gedurende jouw reis in Iran bezoek je dan ook regelmatig een prachtige moskee. Maar hoe is het om een moskee in Iran te bezoeken? Eén van de vele moskeeën die ik bezocht heb, is de fantastische Sjah-e-Cheragh moskee in de stad Shiraz. Dit is de moskee waar de broer van Imam Reza is begraven en is daarom een belangrijke bedevaartsplek. De moskee ligt pal naast de grote bazaar en staat ook met diverse bordjes aangewezen in Shiraz. Een bezoek aan Shiraz is zeker niet compleet, zonder deze moskee in Iran te bezoeken!
Ben je benieuwd het is om een moskee in Iran te bezoeken? Lees mijn persoonlijke verslag!
Oh jee, hoe draag je een chador?
We lopen naar de ingang voor de vrouwen en we zien dat we, voordat we deze moskee in Iran mogen bezoeken, eerst door een metaaldetector moeten lopen. Zenuwachtig sluiten we aan in de rij vol met wachtende vrouwen. We observeren dat de vrouwelijke bewaker iedere vrouw voor ons grondig fouilleert en na tien minuten wachten zijn we aan de buurt en ook wij worden uitgebreid gefouilleerd. Zelfs nog uitgebreider dan dat we op het vliegveld van Amsterdam gecontroleerd zijn! Deze vriendelijke bewaakster geeft ons vervolgens een groene chador die we moeten dragen en het eerste wat we opmerken is dat de chador ontzettend stinkt.
Het duurt even voordat wij, volledig onervaren chador dragers, de chador op de juiste manier aangetrokken hebben.
Dit zorgt voor hilariteit bij de overige vrouwelijke moskee bezoekers die ook in de rij staan. Gelukkig lachen ze ons toe en helpen ze ons uitgebreid om de chador correct aan te trekken. Ons hele lichaam moet volledig bedekt zijn, maar we hebben wel een klein probleem, want waar laten we nou onze tas en onze camera? Dit is een ingewikkelde strijd die we met de chador aangaan, maar uiteindelijk zijn we goedgekeurd en mogen we deze moskee in Iran bezoeken.
De chador
Oh jee, wat vallen we op! Alle vrouwen dragen zwarte chadors en wij hebben de opvallende groene chadors voor toeristen aan. Ook struikel ik nog over mijn chador als ik probeer om een foto te maken zonder dat je iets van mijn armen ziet terwijl ik nog een hand nodig heb om de chador dicht te houden. Hmmm, dit is echt niet te doen!
Leuk om even mee te delen is dat ik aan het einde van de reis naar Iran een doorgewinterde chadordrager ben geworden en tevens een ware kenner van de chador. Er zijn namelijk diverse verschillende varianten van de chador en de meest fijne chador is de chador met een rits en met mouwen.
De chador die ik hier krijg bestond uit een groot stuk stof en leek eigenlijk het meeste op een tafelkleed en dit bedoel ik met alle respect. Op het moment dat je leert hoe je de speciale knoop moet leggen, dan is ook deze chador overigens prima te dragen en heb je nog steeds je bewegingsvrijheid om foto’s te maken zonder dat je armen zichtbaar zijn.
De tour met de verplichte gids en haar felle roze plumeau begint!
Het eerste wat we zien als we deze moskee in Iran bezoeken is een enorm groot, schoon en statig plein met een aantal indrukwekkende gebouwen. Deze gebouwen zijn ware architectonische hoogstandjes! Er is veel gebruik gemaakt van de kleur blauw en turquoise en de vele verfijnde details zijn oogverblindend mooi. We zijn onder de indruk van deze enorme oogverblindende schoonheid en de grote hoeveelheid mensen die wie op het plein zien.
We staan volledig verloren te staren en we vragen ons af waar we moeten beginnen.
In de verte zien we een dame aan komen lopen en ze is druk aan het zwaaien met een fel roze plumeau. Hard lachen we om deze dame, want voor een moment denken we serieus dat dit de poetsvrouw van de moskee is. Ze komt enthousiast op ons af en ze stelt zich voor als de gids voor deze moskee en legt uit dat wij toeristen verplicht met haar op tour door de moskee moeten gaan. Haar Engels is uitstekend en we zijn haar direct eeuwig dankbaar, omdat ze een goede knoop in onze chadors legt. Eindelijk zijn we niet meer één hand kwijt met het dichthouden van de chador. Ze neemt ons mee naar het vrouwen gedeelte van de moskee waar de tour begint.
Ja, we lopen in een duizend en één nacht sprookje!
Het binnentreden van het vrouwengedeelte van de moskee zorgt ervoor dat we wederom van verbazing stil vallen en we weer niet weten waar we nou moeten kijken. Er is teveel te zien en alles schreeuwt om aandacht! We hebben het gevoel dat we zojuist in een echt duizend en een nacht sprookje zijn beland.
Dat maakt ons intens blij, voor dit gevoel en deze ervaring kwamen we naar Iran!
De gids ratelt maar door en we merken dat ze langzaamaan een beetje geïrriteerd begint te raken, omdat we te traag lopen en soms niet reageren. Ze heeft gewoon niet door dat we zo enorm onder de indruk zijn van alles wat we zien dat we het allemaal niet zo snel kunnen verwerken. De duizenden spiegeltjes in de zaal maken een diepe indruk op ons. We horen ook nog maar de helft van het verhaal van de enthousiaste gids.
Wat is deze moskee in Iran kitsch!
We zien om ons heen overal vrouwen staan en zitten op de mooie en kleurrijke tapijten. Iedere vrouw is druk bezig met iets; met bidden, met lezen, met praten of met eten. Ook zitten en lopen er overal kleine kinderen rond. Ons oog valt op de rijkelijk aanwezige stopcontacten en tot onze verbazing zijn ze allemaal bezet en liggen er mobiele telefoons in om ze op te laden.
We staan er maar een beetje verloren te kijken en weten weer niet wat we moeten doen.
We zijn zo onder de indruk van het bezoeken van deze moskee in Iran dat we niet eens eraan denken om foto’s te maken. Gelukkig zegt de gids ineens tegen ons dat we gewoon foto’s mogen maken. Dat is wat we direct enthousiast gaan doen! De vriendelijke Iraanse vrouwen poseren voor onze foto’s en wederom verbazen we ons erover hoe lief de Iraniërs zijn. We praten met een aantal vrouwen daar en ondertussen poseren wij ook enthousiast voor de diverse selfies die deze Iraanse vrouwen met ons willen maken.
Nee, de gids heeft haast!
Oh nee, de gids heeft nog steeds haast en vindt dat we wel weer lang genoeg binnen zijn geweest. We willen nog even genieten van de oogverblindende schoonheid van deze moskee in Iran, maar dit mag helaas niet. We moeten de moskee verlaten en ineens vindt de gids het tijd om een spervuur van vragen aan ons te stellen. Ze vraagt ons hoe het leven in Nederland is, maar nog belangrijker waar onze mannen zijn? Ze drukt ons meerdere keren op het hart om tegen iedereen te vertellen hoe Iran echt is en hoe vriendelijk de Iraniërs zijn. Dus bij deze, Iraniërs zijn de meest gastvrije mensen ter wereld!
Met een hoofd vol indrukken en informatie leveren we de chador weer in bij de beveiliging en komt ons duizend en een nacht sprookje ten einde.
Ik hoop dat je na het lezen van deze blog een beetje een idee hebt gekregen hoe het is om een moskee in Iran te bezoeken!
Tip boeken Iran
De Lonely Planet van Iran is uitgekomen in september 2017 en is up to date en onmisbaar tijdens jouw reis door Iran. Klik hier om deze te bestellen!
Wanneer je meer over Iran wilt weten moet je beslist het boek “Onze man in Teheran” van Thomas Erdbrink lezen. Klik hier om deze bestellen en voor meer informatie!
Tip: Ik neem altijd een e-reader mee op reis. De kobo modellen bij Coolblue zijn goed geprijst en super handig!
Shiraz
- 11 dingen die je gedaan moet hebben in Shiraz
- Nasir Al Molk, de mooiste moskee van Iran
- De graftombe van Hafez in Shiraz
- Bagh-e Eram, de mooiste Perzische tuin in Iran
- Persepolis in Iran, de oude hoofdstad van het Perzische rijk
Iran
- Waarom ik naar Iran op reis wil
- 30 weetjes over Iran
- De Iran Guide, alles wat je moet weten over een reis naar Iran
- Reizen in Iran: 8 dingen die je vooraf moet weten
- 25x waarom Iran een bijzonder land is
- De 20 leukste bezienswaardigheden in Iran
- De kledingvoorschriften in Iran
- Zo regel je een visum voor Iran
- 6 dingen om te doen in Esfahan
- Naqsh-e Jahan plein in Esfahan: het mooiste plein ter wereld
- Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Qom
- Tips om als vrouw in Iran te reizen
- 6 leuke dingen om te doen in Kashan
- Wat zijn de 10 mooiste fotoplekken in Iran?