ReizenWeekendje Weg

Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!

friesland

Herken je het gevoel dat je er even tussenuit wil? Gewoon even een verandering van omgeving. Een weekendje weg kan heel makkelijk binnen Nederland. Zo heeft Friesland veel te bieden om je een heel weekend te vermaken. Ik ben een paar dagen naar Friesland gegaan in de herfst. Even weg uit de drukte en op zoek naar hidden gems in deze bijzondere provincie. Denk je aan Friesland, dan denken veel mensen meteen aan de Elfstedentocht, de molens, het fierljeppen, Abe Lenstra en suikerbrood. Maar er is veel meer te ontdekken in deze provincie en er zijn talloze hidden gems in Friesland!

Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!

Friesland

Friesland is een fijne plek om een paar dagen te bezoeken, want het is er net even anders dan in de rest van Nederland. Het is er gemoedelijk en men zegt dat Friesland zich onderscheidt van de rest van het land door het eigeninnige karakter van de Friezen. Nuchter, recht voor de raap, maar bovenal gastvrij. Dat klinkt mij erg goed in de oren!

Deze provincie is vanzelfsprekend aantrekkelijk in het voorjaar en in de zomer, want het is een waar paradijs voor watersporters, fietsers en wandelaars door de vele sloten, kanalen en meren en door de prachtige natuur. Dit zijn ook de redenen waarom Friesland een geweldige plek is om in de winter te bezoeken voor de schaatsliefhebbers. Ik ben in de herfst een paar dagen naar Friesland geweest en ook dit was ook heerlijk!

Ik heb me onder laten dompelen in de Friese cultuur en ben op zoek gegaan naar de hidden gems in Friesland!

hidden gems Friesland, Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!

Sneek

Sneek was mijn startpunt van mijn dagen in Friesland en dit is een prima uitvalsbasis voor een paar leuke dagen in Friesland en zo de hidden gems te ontdekken. Het stadje Sneek heeft een pittoreske uitstraling en de fraaie oude panden geven het straatbeeld een bijzonder historisch karakter. Sneek is bekend als een watersportstad in Zuidwest Friesland en van de Sneekweek, maar Sneek is véél meer! De stad staat vol met mooie monumenten en kent vele oude stadsgezichten. Er zijn diverse musea, je kunt er prima winkelen en er zijn veel terrassen, cafés en restaurants.

Dit zijn de dingen die je moet doen in Sneek!

1. Bezoek de Beerenburg Weduwe Joustra distilleerderij

Een heel bijzonder familiebedrijf in Sneek is Weduwe Joustra. Al 150 jaar lang en zes generaties verder maken ze hier de échte Beerenburg. En dat met dezelfde kruiden en volgens dezelfde receptuur op dezelfde ambachtelijke wijze! In een schitterend pand middenin in het centrum van Sneek ligt deze distilleerderij. Je kunt hier de Beerenburg zelf proeven. Wist je dat er speciaal voor de vrouwen ook een heerlijke Beerinnenburg is die je kunt proeven? Er is ook een klein museum op de zolder waar de complete geschiedenis van Weduwe Joustra is uitgestald. Wil je even rondkijken, dan kun je gewoon binnenlopen. Locatie: Kleinzand 32.

Ik vind dat je bezoek aan Sneek niet compleet is zonder een Beerenburg te drinken!

hidden gems Friesland, Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!

2. Bekijk de Waterpoort Sneek

Het symbool van de stad Sneek is de Waterpoort aan de Stadsgracht. De waterpoort bestaat uit twee spitse en hoekige torens en staat op een antieke brug. Deze poort diende om de toegang over het water naar de stad af te sluiten. Het gebouw huisvest een poortwachterswoning en die dateert uit 1785. Vlakbij de Waterpoort vind je de fontein: Hoorn van Sneek. Deze fontein is onderdeel van de Elfstedentocht van fonteinen en in alle 11 steden staat een fontein. Op zoek naar een alternatieve Elfstedentocht? Bekijk dan alle 11 fonteinen in de 11 steden! hidden gems Friesland, Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!

3. Fries Scheepvaartmuseum

In het Fries Scheepvaartmuseum kom je alles te weten over de Friese scheepvaart van de zeventiende tot de twintigste eeuw. Het museum toont je de geschiedenis van de stad Sneek en de scheepvaart in de provincie Friesland en vertelt je het verhaal van Friese schippers en kooplieden. Ook geeft het museum een beeld van watersport in de afgelopen eeuwen. Locatie: Kleinzand 16 8601 BH Sneek.

4. Grachtenrondvaart Sneek

In de maanden april t/m oktober kun je een bijzondere grachtenrondvaart maken in Sneek. Sneek vanaf het water bekijken is erg aangenaam. Door de geringe doorvaarthoogte zie je de leukste en intiemste plekjes van Sneek en de schipper vertelt over de rijke geschiedenis van de stad Sneek.

5. Winkelen in Sneek

Het centrum van Sneek is gezellig en dat maakt winkelen erg leuk. Je hebt er diverse bekende ketens, maar ook tal van kleine boetiekjes en lokale winkeltjes. De bijzondere winkeltjes in Sneek die je echt moet bezoeken zijn: Sterk & Sveer, Nio & Elva en Het dropwinkeltje. Ben je op zoek naar Friese specialiteiten zoals Fries suikerbrood, Friese Oranjekoek en de Sneekwaterpoortkoekjes dan kun je terecht bij De Korenbloem.

6. Eten en drinken in Sneek

Royaal belegd: Dit is mijn favoriete restaurant in Sneek voor als je op zoek bent naar een leuke plek om te ontbijten, te lunchen of uitgebreid te theeleuten. Ze werken met fairtrade producten zonder kunstmatige toevoegingen en die zijn gemaakt met aandacht voor het welzijn van mens, dier en milieu. In het gezellige restaurant verkopen ze ook allerlei leuke producten. Locatie: Lemmerweg 4.

Proeflokaal het Gerechtshof: Dit is de plek voor sfeermakers en fijnproevers De locatie, een gerechtsgebouw van 150 jaar oud is prachtig. Voor een vaste prijs van 29,50 kun je de hele avond kleine gerechten proeven met specerijen van over de hele wereld. Voor de lunch kun je een eigen lunchmenu samenstellen door te kiezen uit kleine gerechten zoals broodjes, soepjes of salades. Locatie: Marktstraat 27.

Markt 23: Dit is een redelijk nieuw restaurant waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch en diner. De inrichting van het restaurant is sfeervol en de bediening is zeer vriendelijk. De kaart bestaat uit diverse lekkere gerechten voor een nette prijs. Locatie: Marktstraat 23.

hidden gems Friesland, Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!
Royaal belegd, Sneek

Overnachten in Sneek

Ik heb zelf een aantal nachten geslapen in Stadslogement Westersingel in Sneek en dit is een aanrader! Het is één van de hidden gems in Friesland op het gebied van overnachten! Het ligt in het centrum van Sneek en is gevestigd in een monumentaal pand uit 1870. Stadslogement Westersingel ligt aan de gracht en langs de bekende route van de Elfstedentocht. Erg handig is dat je een parkeervergunning ontvangt zodat je gratis voor de deur kunt parkeren. In totaal zijn er 5 kamers en deze variëren in grootte, sommige hebben een privéterras en een volledig uitgeruste keuken. Het logement heeft een huiselijke, maar ook hotelachtige kwaliteit.

 • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Sneek!
hidden gems Friesland, Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!
Stadslogement Westersingel

Palingvissen in Friesland

Paling hoort bij Nederland en de Hollandse Palingcultuur is al eeuwenoud. Jonge paling komt vanuit de zoute zee naar de zoete binnenwateren in Nederland om zich te voeden en op te groeien. Nederland is voor paling een paradijs en hier jaagt zij op kleine waterdiertjes en insectenlarfjes. Palingen leven in Nederland gemiddeld 7 jaar om daarna weer terug te keren naar het gebied in de oceaan (de Bermuda driehoek) waar ze geboren zijn. Maar onze kust is op veel plaatsen volledig afgesloten en daarom is het lastig geworden voor de jonge palingen om op te groeien. De laatste jaren laat de palingstand in Nederland een dalende lijn zien.

In Friesland zijn momenteel veertien palingvissers actief. Door de dalende palingstand is de palingvisserij beperkt en aan diverse regels gebonden. Dit alles om een duurzaam herstel te bewerkstelligen van de palingstand. Dit is belangrijk zodat er een gezonde toekomst is voor de Friese binnenvisserij en er een goed natuurbeheer op het water plaatsvind. Het palingvisseizoen loopt van ongeveer april t/m oktober. hidden gems Friesland, Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!

Op pad met een palingvisser

Een hele toffe hidden gem in Friesland is het palingvissen! Ik ben samen met Freerk Visserman een ochtend gaan palingvissen op het Slotermeer. Dit was een geweldige ervaring!! Freerk is de laatste beroepsvisser van het van oudsher palingdorp Heeg. In 2009 heeft hij het vissersbedrijf van zijn vader overgenomen. Hij zet de fuiken uit op de poelen achter Heeg en op de diverse meren in de omgeving en levert de paling aan restaurants in Heeg en omgeving.

hidden gems Friesland, Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!

Vroeg in de ochtend ben ik op de fluistersloep van Freerk gestapt en zijn we een aantal uren gaan varen over de binnenwateren van Friesland en zo naar het Slotermeer gegaan. Het was een koude en mistige ochtend in november en daardoor was het uitzicht geweldig en sprookjesachtig mooi.

Wat een rust en wat een schoonheid van de natuur!

Freerk vertelde vol passie alles over de palingen, de andere vis- en krabsoorten en vissen in het algemeen. Hij geeft je een fantastische inkijk in zijn leven als visser. Op het Slotermeer heeft hij zijn diverse fuiken opgehaald en dit is ontzettend zwaar werk. Diep respect voor Freerk die dit iedere dag doet! Naast een aantal palingen zat er in de fuiken ook veel bijvangst en veel heeft hij rechtstreeks weer teruggegooid in het meer. Alleen de volwassen palingen zijn mee naar huis gegaan en deze heeft hij gerookt en zo heb ik de meest verse paling ooit gegeten! Eén van de meest bijzondere hidden gems in Friesland!

hidden gems Friesland, Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!

Wil je ook een kijkje nemen in het leven van een visser?

Bij Freerk kun je een excursie boeken en met hem meevaren op de “Electriceel” (zijn fluistersloep). Hij vertelt je alles over de paling en over zijn eigen leven als visser. Je krijgt natuurlijk ook een heerlijk broodje zelf gerookte verse paling.

 • Wil je meer informatie of een excursie reserveren? Kijk op zijn website

hidden gems Friesland, Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!


Woudsend

Ook een echte hidden gem in Friesland is het dorpje Woudsend! Woudsend is een klein dorp in de provincie Friesland en ligt op een unieke plek tussen het Heegermeer en het Slotermeer. Het is een klein half uurtje rijden vanaf Sneek. Het dorp ligt aan de route van de Elfstedentocht, maar is geen officiële stad van de Elfstedentocht. Het dorp telt een kleine veertienhonderd inwoners. De naam van het dorpje komt van het woord “Driuwpôlle” en dit staat voor drijvend eiland. Het dorp is pittoresk en heeft een beschermd dorpsgezicht. In het voorjaar en in de zomer is het druk met toeristen i.v.m. de watersport opties en met jongeren die deelnemen aan een zeilkamp, maar in de herfst is het er lekker rustig.

hidden gems Friesland, Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!

De Elfstegentocht in Woudsend

Ik heb gekozen om Woudsend te ontdekken door de Elfstegentocht te wandelen. Een originele en toffe manier! Je dwaalt zo door de vele schilderachtige steegjes van het dorp en wandelt door de sfeervolle straatjes. Bij de plaatselijke middenstand kun je de folder ophalen met daarop de route en aanvullende informatie. Ook kun je op de website van de Elfstegentocht de route vinden. De borden in de steegjes vertellen je interessante informatie over Woudsend en de rijke historie. In totaal ben je ongeveer anderhalf uur kwijt met deze gave wandeltocht.

hidden gems Friesland, Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!

Restaurant Woudsend

In Woudsend zit in een oude kerk het restaurant ‘t Ponkje en dit restaurant mag je niet overslaan! Dit is één van de hidden gems in Friesland op het gebied van restaurants! De locatie is uniek en je kunt hier heerlijk lunchen, dineren, borrelen en relaxen op het terras. De mooie entourage van ‘t Ponkje past perfect in de historische kern van Woudsend. De kaart bestaat uit gevarieerde gerechten tegen redelijke prijzen. Het eten is vers, lokaal, seizoensgebonden en alle gerechten hebben een kleine twist wat het bijzonder maakt. Locatie: Fermaninsteed 1.

 • Op zoek naar een leuke accommodatie in Woudsend? Kijk dan hier!
hidden gems Friesland, Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!
Restaurant ‘t Ponkje

Maak de Elfstedentocht

Zeg je Friesland, dan denk je natuurlijk aan de Elfstedentocht. De officiële Elfstedentocht werd voor het eerst in 1909 gereden en heeft in totaal vijftien keer plaatsgevonden. De meest recente tocht vond plaats in 1997. De elf steden (op volgorde van doorkomst bij de Elfstedentocht) zijn: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindelopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum. Er zijn vele varianten van de Elfstedentocht: fietsen, wandelen, surfen, varen, zwemmen, brommeren, steppen en nog veel meer. Zo kun je de Elfstedentocht doen en hoef je niet te wachten op een strenge winter! En zie je onderweg ook allerlei hidden gems van Friesland!

Vind je 200 km een beetje te ver of heb je geen tijd om alle elf de steden te bezoeken? Dan is het ook leuk om bijvoorbeeld het bruggetje van Bartlehiem te bewonderen, het Elfstedenmonument bij Gykerk te bekijken of om de finish in Leeuwarden te bezoeken.

Dit vind ik de leukste hidden gems in Friesland? Heb jij nog andere hidden gems in Friesland?


City trip Leeuwarden

Oke, ik heb het over hidden gems en niet over de bekende trekpleisters in Friesland, maar Leeuwarden mag natuurlijk niet ontbreken tijdens jouw bezoek aan Friesland. Leeuwarden is de culturele hoofdstad 2018 en er is meer dan genoeg te doen in deze hoofdstad van Friesland. En ook hier vind je nog hidden gems die niet door alle toeristen in Friesland bezocht worden!

Wat zijn leuke dingen om te doen in Leeuwarden?

 • Beklim de ‘skeve toren’ (De Oldehove) van Leeuwarden en geniet van het uitzicht over de stad.
 • Bezoek het Fries museum.
 • Volg een rondleiding in de voormalige gevangenis de Blokhuispoort. Tot 2007 was het in bedrijf als Huis van Bewaring, maar het is nu een culturele broedplaats van Leeuwarden.
 • Stap aan boord van een fluisterpraam en laat je door de schipper rondvaren en bekijk de stad vanaf het water.
 • Ga winkelen en sla de Kleine Kerkstraat niet over, want deze straat is al meerdere keren uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland.
 • Ga picknicken met Fryske lekkernijen in de Prinsentuin.
 • Proef Beerenburg in het Boomsma museum.

Op zoek naar een leuke accommodatie in Leeuwarden? Kijk dan hier!

hidden gems Friesland, Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!


Friesland weetjes

 • Friesland heet sinds 1994 officieel Fryslân, maar buiten Fryslân noemt men deze provincie Friesland.
 • De Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog behoren tot Friesland.
 • Qua oppervlakte is Friesland de grootste Nederlandse provincie.
 • In Friesland zegt iedereen ‘hoi’ tegen elkaar, of je elkaar nu kent of niet. Dat is wat Friezen doen en dat merk je direct als je in Friesland bent.
 • Friezen zeggen ‘hoi’ als groet én als afscheid.
 • Typische Friese sporten zijn het fierljeppen (het polsstokspringen), kaatsen en het skûtsjesilen.
 • Bekende Friezen: Doutzen Kroes, Mata Hari en Rintje Ritsma.

Ben je enthousiast geworden over Friesland? Op zoek naar meer hidden gems in Friesland? Kijk dan eens op Friesland.nl voor meer inspiratie!

hidden gems Friesland, Hidden gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen!


Nederland

Regio Veluwe, Arnhem en Nijmegen

7 Comments

Geef een reactie