Hidden GemsReizen

Tips: het meer van Bled in Slovenië bezoeken

lake bled

Het meer van Bled is één van de grootste trekpleisters van Slovenië! Voor mij was het dé reden dat ik naar Slovenië op reis wilde. Ik zag op Instagram geweldige foto’s van dit sprookjesachtige meer en ik was direct overtuigd. Het meer van Bled is één van de meest fotogenieke plekken die ik ooit heb gezien. Deze bijzondere plek mag zeker niet ontbreken als je naar Slovenië gaat! In deze blog staat alle informatie die je nodig hebt voor het bezoeken van het meer van Bled. 

Alle informatie voor het bezoeken van het sprookjesachtige meer van Bled!

Het meer van Bled bezoeken

Het meer van Bled ligt in een groen en heuvelachtig gebied in de buurt van het Triglav Nationaal Park. Dit meer is adembenemend mooi en is 2,1 kilometer lang en 1,5 kilometer breed. In het schilderachtige meer ligt in het midden een eilandje met daarop een mooi kerkje. Leuk om te weten is dat dit eilandje na de bekering tot het Christendom uitgroeide tot een pelgrimsoord voor katholieken. Het is nog steeds een populair bedevaartsoord waar men de Maagd Maria eert.

Dit eilandje maakt bezoeken van het meer van Bled zeker bijzonder, maar ook de traditionele roeiboten die op het kristalheldere en blauwe meer varen zorgen voor een mooi gezicht. Ook ligt op één van de heuvels langs het meer een imposant kasteel. Je mag op een aantal plaatsen ook in het meer zwemmen. Het dorpje Bled zelf is klein, maar wel erg leuk om te bezoeken met diverse winkeltjes en restaurants.

Het mooiste uitzichtpunt van het meer van Bled

Het meer is het meest adembenemend als je het van bovenaf bekijkt. De foto bovenaan dit artikel is gemaakt vanaf het uitzichtpunt Ojstrica. Dit uitzichtpunt vind ik een aanrader en mag niet ontbreken bij jouw bezoek aan het meer van Bled!

In Bled volg je de bordjes naar “Camping Bled” (de enige camping die aan het meer ligt) en dan zie je direct naast de camping een parkeerplaats liggen waar je voor €5,- de auto kunt parkeren. Erg dichtbij de parkeerplaats zie je een verscholen toegang liggen in de bossen met een smal pad omhoog. Dat is het beginpunt van de route die je moet volgen om bij het uitzichtpunt te komen. Omdat ik het pad lastig kon vinden, heb ik onderstaande foto van de ingang toegevoegd! Als je met je rug naar de camping en de parkeerplaats staat, dan ligt het aan de rechterkant.

Meer van Bled bezoeken, Tips: het meer van Bled in Slovenië bezoeken
Startpunt van de wandeltocht naar het uitzichtpunt Ojstrica

Het uitzichtpunt Ojstrica bezoeken bij het meer van Bled

Na ongeveer 20 minuten lopen via dit soms erg steile bospad bereik je “Ojstrica”. Het is aan te raden om goede schoenen aan te trekken, aangezien het pad stijl is en ook erg glad is als het geregend heeft.

Het uitzicht maakt de soms wat vermoeiende klim omhoog zeker de moeite waard!

In alle rust heb ik hier een tijdje gezeten op een rots en genoten van een prachtig en panoramisch uitzicht op het meer. Dit was voor mij een moment van puur geluk en waar ik gewoon stil werd vanwege de schoonheid van het uitzicht! Heb je er nog geen genoeg van dan ligt ongeveer 20 minuten verderop het uitzichtpunt “Mala Osojnica”, maar ik ben hier zelf niet meer naar toe gelopen, aangezien ik “Ojstrica” al mooi genoeg vond!

Meer van Bled bezoeken, Tips: het meer van Bled in Slovenië bezoeken

Wat kun je doen tijdens het bezoeken van het meer van Bled?

1. Wandelen / fietsen langs het meer

Om een goed beeld te krijgen van de indrukwekkende schoonheid van het meer en de omgeving, is het erg leuk om (een stukje) langs het meer te wandelen of fietsen. Er ligt een wandel- en fietspad rond het hele meer van in totaal ongeveer 6km. Tijdens de wandel- of fietstocht kom je langs verschillende plekjes waar je het heldere water in kan voor een verkoelende duik. Ook kom je door het dorpje Bled en zie je diverse bootverhuurders en de Camping Bled. Het verbaasde me hoe het uitzicht elke keer net iets anders is, maar vanuit iedere kant even adembenemend mooi.

Meer van Bled bezoeken, Tips: het meer van Bled in Slovenië bezoeken

2. Het eiland bezoeken

Er varen verschillende pletna’s (traditionele Sloveense roeiboten) naar het eilandje. Je herkent deze houten boten van veraf door de kleurrijke overkapping en de staande roeier. Zo kun je het eilandje zien en het kerkje bezoeken. Voor 4 euro kun je in het kerkje de klok 3x luiden en op dat moment mag je een wens doen. Na een half uur vaart de pletna wel weer terug. De prijs voor een gondeltochtje ligt rond de 12 euro. Ook kun je zelf een roeiboot huren en over het meer naar het eiland varen.

Meer van Bled bezoeken, Tips: het meer van Bled in Slovenië bezoeken

3. Kasteel van Bled

Ga zeker ook naar het Kasteel van Bled, gelegen aan de oostkant van het meer bovenop de rots. Het kasteel van Bled is het oudste kasteel van Slovenië. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het meer en de omgeving. Het kasteel huisvest tegenwoordig een museum en een restaurant. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op het meer.

Meer van Bled bezoeken, Tips: het meer van Bled in Slovenië bezoeken

4. Vintgar Gorge

Op 4 km van Bled ligt de Vintgar Gorge en dit is een indrukwekkend natuurfenomeen. Het is een kloof waar de rivier Radovna doorheen stroomt en op het einde is een toffe waterval. De entree is 4 euro en je loopt via houten bruggetjes langs steile rotsen. Deze wandeling is ongeveer 1,5 kilometer en is mooi. Het water heeft een prachtige blauw-groene kleur! Ook hier zijn goede schoenen een aanrader. Je kunt hier met de auto gemakkelijk komen, maar ook lopends of op de fiets is het goed te doen.

5. Het meer van Bohinj

Op ongeveer een half uur rijden van Bled ligt het prachtige meer van Bohinj. Ook hier kun je wandelen, fietsen, een boot huren of in het prachtige meer zwemmen. Vergeet niet naar de Savica waterval te gaan, één van de indrukwekkendste watervallen in het Triglav Nationaal Park.

Meer van Bled bezoeken, Tips: het meer van Bled in Slovenië bezoeken
Lake Bohinj

Hoe kom je bij het meer van Bled?

Vanaf de hoofdstad Ljubljana is het ongeveer een half uur rijden naar het meer van Bled. De borden geven het ook allemaal duidelijk aan, dus het is niet te missen. De hoofdweg voert langs het hele meer en zo kun je een betaalde parkeerplaats vinden. We hebben zelf naast Camping Bled geparkeerd en de kosten waren 5 euro voor een hele dag. In het hoogseizoen is het hier erg druk met toeristen en is een parkeerplaats soms lastig te vinden!


Huur een auto in Slovenië

Slovenië is een prima land om te ontdekken met een auto! De afstanden zijn niet zo groot en de wegen zijn goed onderhouden. Je hebt alle vrijheid om op je eigen tempo het land te verkennen en kunt stoppen waar je wilt. Heerlijk vind ik dat. Ik heb zelf een auto gehuurd via Sunnycars en dit is mij goed bevallen. De Sloveense snelwegen zijn veilig en goed onderhouden.

Meer van Bled bezoeken, Tips: het meer van Bled in Slovenië bezoeken


Accommodatie Bled

Er zijn diverse accommodaties in Bled, van campings tot dure hotels. Aangezien Bled een erg toeristische bestemming is, raad ik aan om op tijd je accommodatie te boeken.  Ik heb zelf geslapen in Hotel Astoria Superior en wij hadden een prachtige grote kamer met een balkon met uitzicht op het meer van Bled. Het ontbijtbuffet is erg uitgebreid!

  • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Bled!
Meer van Bled bezoeken, Tips: het meer van Bled in Slovenië bezoeken
Hotel Astoria Superior

Top 4 boeken Slovenië


Slovenië

De regio

Meer van Bled bezoeken, Tips: het meer van Bled in Slovenië bezoekenMeer van Bled bezoeken, Tips: het meer van Bled in Slovenië bezoeken

Geef een reactie