ReizenUnieke Belevenissen

Het gave wijnfestival in Haro (Spanje) bezoeken!

Haro

Eén keer per jaar op 29 juni is er een wijnfestival in Haro (Spanje). Duizenden mensen verzamelen zich op een veld ergens verscholen tussen de bergen en de wijnvelden! Ze staan klaar met liters rode wijn om dit op elkaar te gaan gooien. Emmers, waterpistolen en traditionele tasjes zijn dé wapens die gebruikt worden in dit wijngevecht. Ik heb deelgenomen aan dit festival en het was fantastisch. Tijdens dit feest loopt je doordrenkt met wijn door de straten en vier je een uniek feestje. Spanje is natuurlijk het land van de fiestas en de festivals! Elk dorp heeft zijn eigen unieke festiviteiten en dit wijnfestival in Haro in Spanje is zeker een aanrader!

Lees alles over dit gave wijnfestival in Haro, Spanje!

De stad Haro

Haro is een kleine stad gelegen in het noorden van Spanje en in het noordwesten van de Rioja wijnstreek. Er wonen ongeveer 10.000 mensen in Haro. En wie van wijn houdt, houdt zeker van Haro! Haro was in het verleden (en nog steeds) zeer belangrijk voor het transport van de wijnen, want vanuit Haro vertrok de trein naar Bilbao. En dit zorgde voor het succes en de internationale verkoop van de beroemde en lekkere Riojawijnen.

In deze Riojahoofdstad draait alles om wijn. Je geniet van heerlijke wijn in de vele cafés, restaurants, wijnbars en op de terrasjes in het oude centrum van de stad. Haro is een gezellige stad en Plaza de la Paz is het kloppende hart van de stad. Dit centrale plein staat vol met authentieke cafeetjes waar de inwoners van de stad gezellig samenkomen. Rondom Haro liggen diverse gerenommeerde bodegas en het onmogelijk om ze allemaal te bezoeken. Het zijn er zó veel! Tip huur een auto om de regio te ontdekken!

De omgeving van Haro bestaat uit glooiende heuvels, uitgestrekte wijngaarden en kleine dorpjes.

wijnfestival in Haro Spanje, Het gave wijnfestival in Haro (Spanje) bezoeken!
Haro

Het wijnfestival in Haro, Spanje

In Valencia gooien ze met tomaten tijdens La Tomatina en in Haro gooien ze met rode wijn tijdens “La Batalla Del Vino”. Dit feest vindt één keer per jaar plaats in de heuvels in de buurt van het stadje Haro in de beroemde La Rioja wijnstreek.

Jaarlijks is het festival op 29 juni, de dag van de patroonheilige San Pedro. Maar op 28 juni in de avond verzamelen in de stad zich duizenden mensen. De stad barst dan bijna uit zijn voegen! Op straat komen jong en oud samen voor het belangrijkste feest in de regio van het jaar. De smalle straatjes zijn gevuld met mensen die allemaal gezellig buiten staan, er klinkt vrolijke muziek en iedereen drinkt wijn.

De sfeer is levendig en vrolijk en je voelt aan alles dat het een bijzondere avond is!

wijnfestival in Haro Spanje, Het gave wijnfestival in Haro (Spanje) bezoeken!

De start van het wijnfestival in Haro, Spanje

Vroeg in de ochtend op 29 juni gaat de stoet mensen onder leiding van de burgemeester van Haro naar de kliffen van Bilibio. Daar is de mis in de Hermitage van San Felices de Bilibio. Na deze mis begint het festival officieel. Aldus dit is hoe het officieel begint. Maar in de praktijk is in de loop van de jaren wel anders geworden. Een groot deel van de jeugd feest de hele nacht door in de stad en gaat vroeg in de ochtend rechtstreeks door naar de heuvels. Zonder slaap en behoorlijk dronken zwalken ze door het landschap op weg naar het wijngevecht.

Er is zelfs  niet echt een officieel starttijdstip van het festival. Het begint gewoon op het moment dat de eerste mensen arriveren en besluiten dat het begonnen is. En dit is meestal rond een uurtje of 7 in de ochtend.

Vanuit de stad gaan er gratis bussen naar het terrein van het festival, wat ongeveer 7 km verderop ligt. Vanaf 7:00 uur in de ochtend gaan er duizenden mensen in witte kleding en met rode sjaals naar de bergen. Jong en oud, lokale mensen en toeristen lopen naar het terrein en iedereen heeft kruiken, flessen, bota’s, waterpistolen en emmers bij gevuld met rode wijn.

wijnfestival in Haro Spanje, Het gave wijnfestival in Haro (Spanje) bezoeken!

We hebben de dag van te voren de juiste kleren en accessoires gekocht in een winkeltje in Haro. Vol enthousiasme stappen we om 8 uur ‘s ochtends in de bus. Gelukkig zijn we slim geweest en hebben we even een paar uurtje geslapen en het gezellige feestje van de avond ervoor rond een uurtje of 1 verlaten. Onderweg zien we dat er zelfs al mensen op de terugweg zijn van het festival en dit zijn duidelijk de mensen die de hele nacht doorgegaan zijn.

wijnfestival in Haro Spanje, Het gave wijnfestival in Haro (Spanje) bezoeken!

Het wijngevecht begint!

Op een parkeerterrein stopt het busje en enthousiast stappen we uit. We zijn nog helemaal schoon en wit en zo lopen we het terrein op. Maar zoals je op de foto hierboven ziet, krijg ik al direct een emmer rode wijn over mij heen gegooid. Dat is wel even schrikken, want de wijn doet pijn aan mijn ogen en even zie ik helemaal niets. Dat is geen fijn gevoel! Gelukkig verdwijnt dit gevoel en de uitbundige sfeer, de lachende mensen en de gezellige muziek zorgt ervoor dat ik snel de vibe voel en vrolijk mee ga doen. Wijn schieten op mensen is heel erg tof! Net zoals het dansen en stampen in de wijn en Spaanse liedjes meezingen die je niet verstaat. Duizenden mensen zijn aanwezig op het wijn gevecht en iedereen doet enthousiast mee en iedereen is compleet doorweekt.

Iedereen lacht en is vrolijk! Het is een uitbundig feest! Wijn vliegt in het rond en alles kleurt dieprood.

wijnfestival in Haro Spanje, Het gave wijnfestival in Haro (Spanje) bezoeken!

wijnfestival in Haro Spanje, Het gave wijnfestival in Haro (Spanje) bezoeken!

Het feest gaat verder in de stad

Rond een uurtje of half 11 in de ochtend is het feest klaar in heuvels en keert iedereen terug naar de stad. Ofwel te voet of ze stappen in één van de vele gratis busjes die er klaar staan. De meeste mensen gaan even snel douchen om zich weer schoon en fris in het feestgedruis in de stad te storten. Om 12 uur begint er een processie op de Plaza de la Paz en vanaf daar lopen men in een stoet naar de arena van de stad. Hier vinden “stierengevechten” plaats voor de kinderen. De stieren zijn vaarzen en ze worden niet gedood.

wijnfestival in Haro Spanje, Het gave wijnfestival in Haro (Spanje) bezoeken!

Tips voor het bezoeken van het wijnfestival in Haro, Spanje

  • De witte kleding en alle benodigdheden kun je voor weinig geld kopen in Haro. Ze verkopen in diverse winkels witte T-shirts, korte en lange broeken, de rode sjaals, de schoenen. Echt iedereen loopt in dit outfit dus het is leuk om dit ook aan te trekken.
  • Zorg ervoor dat je een zonnebril of een duikbril op hebt. Het is echt geen prettig gevoel als de wijn in je ogen komt, dan ben je echt even een paar seconden tijdelijk blind.
  • De wijn waarmee hoofdzakelijk gegooid en gespoten wordt is niet drinkbaar en spuug deze dan ook snel uit als je het in je mond krijgt.

Lijkt het jou leuk om het wijnfestival in Haro in Spanje te bezoeken?

wijnfestival in Haro Spanje, Het gave wijnfestival in Haro (Spanje) bezoeken!


Hotel tip Haro

Ik heb geslapen in Haro in het hotel Los Agustinos en dit hotel is geweldig. De ambiance en het interieur zijn fantastisch en het ontbijt is geweldig. Het gebouw is schitterend! Het centrale plein ligt op één minuut lopen.

  • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Haro!
wijnfestival in Haro Spanje, Het gave wijnfestival in Haro (Spanje) bezoeken!
Hotel Los Agustinos

Huur een auto

De wijnstreek La Rioja is perfect met de auto te ontdekken. Zo kun je gemakkelijk de diverse bodegas bezoeken en rondrijden door het prachtige landschap. Het is ook leuk om het te combineren met een bezoek aan Baskenland en de stad Bilbao te bezoeken. Ik heb zelf een auto gehuurd via Sunnycars en dit is erg goed bevallen! Lees meer: 18 tips voor autohuur in het buitenland

wijnfestival in Haro Spanje, Het gave wijnfestival in Haro (Spanje) bezoeken!


Top 3 boeken over de regio


Festivals in Spanje

Stedentrip in Spanje

Spanje

Geef een reactie