Cultuur & NatuurReizen

Handige informatie voor een vakantie naar Montenegro

montenegro

Montenegro is een land gelegen in het Zuidoosten van Europa. Montenegro is het best te beschrijven als een land met bergen en zee. Het grenst aan diverse landen: Albanië op het Zuidoosten, Bosnië en Herzegovina op het noordwesten, Kroatië in het westen en Servië in het Noordoosten. Het toerisme staat nog redelijk in de kinderschoenen, maar een vakantie naar Montenegro is leuk!

Ik geef je handige informatie voor een vakantie naar Montenegro.

Geschiedenis

Montenegro is één van de jongste landen ter wereld. In 2003, na jaren van getouwtrek, is de Federale Republiek Joegoslavië omgedoopt tot “Servië en Montenegro” en dit was het moment dat het een officiële eigen staat werd. Er is in 2006 een referendum geweest wat ervoor zorgde dat de staat uiteen is gevallen. In dit controversiële referendum was de uitslag uiteindelijk dat de Montenegrijnse onafhankelijkheid kwam. 55,5% van de bevolking stemde voor onafhankelijkheid. Dit was uiteindelijk net boven de grens van 55%, die door de EU gesteld was. Het land is onafhankelijk verklaard op 3 juni 2006.

Wat is de beste periode om op vakantie naar Montenegro te gaan?

De beste periode voor een vakantie naar Montenegro is van april tot en met september. Montenegro’s klimaat bestaat uit twee verschillende zones: de kust heeft typisch mediterrane weer, met zeer warme zomers van rond dertig graden en met milde winters. Terwijl de binnenlanden een ander klimaat kennen, met warme zomers en koude winters. Hierbij dalen de temperaturen regelmatig tot onder de nul met af en toe hevige regenval en veel sneeuw. Het landschap varieert van hoge bergen tot een smalle kustvlakte.

vakantie Montenegro, Handige informatie voor een vakantie naar Montenegro

Wat zijn de etnische groepen in Montenegro?

De bevolking van Montenegro is etnisch zeer divers. Ongeveer vijfenveertig procent van de bevolking is samengesteld uit Montenegrijnen, gevolgd door de Serviërs (28.73%), Bosniërs (8.65%), Albanezen (4,91%), Moslims (3.31%) en Kroaten (0,97%).

Banken

De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 16:00 uur. Op zaterdag sluiten de banken om 12.00 uur. Geld wisselen kan alleen in de bank, want het op straat wisselen van geld is verboden. Pinautomaten zijn overal in Montenegro te vinden. In de winkels, hotels en restaurants kun je betalen met credit-of debet kaarten.

vakantie Montenegro, Handige informatie voor een vakantie naar Montenegro

Luchthaven Montenegro

Er zijn 2 internationale luchthavens in Montenegro: Podgorica en Tivat. Tevens is de luchthaven in Dubrovnik (Kroatië) een goed startpunt van je reis naar Montenegro. Dubrovnik heeft namelijk meer vluchtmogelijkheden vanaf de meeste Europese luchthavens. Onthou dit dus als je op vakantie naar Montenegro gaat!

vakantie Montenegro, Handige informatie voor een vakantie naar Montenegro

Feestdagen in Montenegro

– 1 januari: nieuwjaarsdag.
– 7-8 januari: Orthodox Kerstmis.
– 17 April: orthodoxe goede vrijdag.
– 20 April: orthodoxe Paasmaandag.
– 27 April: structuur van de nationale dag.
– 12 mei: de dag van de arbeid.
– 21 mei: de dag van de onafhankelijkheid.
– 9 mei: de dag van de overwinning.
– 29 en 30 november: de dag van de Republiek.


Huur een auto

Ik heb zelf een auto gehuurd in Montenegro en dat is erg goed bevallen. Het land is perfect om met een auto te ontdekken. Het landschap is prachtig en het in een korte tijd kun je veel van het land zien. De wegen zijn goed onderhouden en het mooie is dat je overal kunt stoppen als je leuke plekjes onderweg ziet.

Montenegro kent een grote verscheidenheid aan landschappen op korte afstand.

Daarom is het leuk om er een rondreis te maken! De gave plekken liggen allemaal redelijk dicht bij elkaar en met een auto kun je heel gemakkelijk meerdere dingen op een dag doen. De leuke plekjes in het land zijn wat lastig te bezoeken met het openbaar vervoer, aangezien ze vaak midden in de natuur liggen. Het is ook leuk om een uitstapje te maken naar het buurland Kroatië of naar Bosnië en Herzegovina.

Ik heb zelf een auto gehuurd via Sunnycars en dit is erg goed bevallen! Zij verhuren auto’s met een handig all inclusive pakket en zo weet je dat alles goed geregeld is! Zij hebben ter plaatse samenwerkingen met diverse partijen en zo heb je altijd een goede prijs voor jouw autohuur.

vakantie Montenegro, Handige informatie voor een vakantie naar Montenegro


Montenegro

Oost Europa

Geef een reactie