Cultuur & NatuurReizen

De Graftombe van Hafez in Shiraz, Iran

Hafez-tombe-shiraz

De graftombe van Hafez ligt in de stad Shiraz en deze graftombe is een zeer belangrijke plek voor veel Iraniërs. Hafez is één van de grootste dichters die de wereld ooit heeft gekend en hij woonde in de 14e eeuw in deze stad. Wist je dat poëzie is een zeer belangrijk onderdeel in het huidige leven van de Iraniërs? Eén van de bekende uitspraken over Iraniërs is dat zij allemaal twee dingen in huis hebben. Dit betreft de Koran en een dichtbundel van Hafez. Hafez is in de ogen van de Iraniërs een ware volksheld en nog springlevend. Wil je meer weten over de graftombe van Hafez in Shiraz?

Een bezoek aan deze graftombe van Hafez in Shiraz is een aanrader!

Hafez, de dichter

Hafez is de grootste dichter van Iran en zijn bijnaam is dan ook de Shakespeare van de Perzische literatuur. De echte naam van Hafez is Shams al-Din Mohammad Shirazi en hij leefde van 1320 tot 1390 in Shiraz. Veel meer is er niet over zijn leven bekend. Letterlijk vertaald betekent de naam Hafez: hij die de Koran uit zijn hoofd kan citeren.

Graftombe van Hafez in Shiraz, De Graftombe van Hafez in Shiraz, Iran

Liefde is het belangrijkste onderwerp in zijn gedichten en zijn gedichten staan vol met metaforen voor de thema’s vrijheid, geloof en onderdrukking. Wat ook regelmatig in de gedichten van Hazef terugkomt is wijn. Wijn en liefde zijn natuurlijk onderwerpen die erg gevoelig liggen in het islamitische geloof. Tijdens de Iraanse revolutie van 1979 is er besloten dat “wijn” een metafoor voor God was en “liefde” een metafoor voor de liefde van God. Dit was de beste oplossing om de belangrijke rol van de poëzie van Hafez te accepteren in het leven van de Iraniërs.

Hafez is nog steeds erg geliefd in Iran en iedere Iraniër heeft een dichtbundel in huis. Een bekende uitspraak in Iran is: wat neem je mee als je moet vluchten? Het antwoord daarop is de poëzie van Hafez, of in een dichtbundel of in je hart. 

Graftombe van Hafez in Shiraz, De Graftombe van Hafez in Shiraz, Iran

Een bezoek aan de graftombe van Hafez in Shiraz

Voor de ingang van de graftombe staan een aantal mannen met parkieten op hun arm en in de andere hand een doosje met gedichten van Hafez. Tegen betaling kiest de parkiet het gedicht voor jou uit en dat wordt dan voorgedragen aan je. Ik vond dit een hele bijzondere ervaring! Bij binnenkomst valt het graf direct op en zie je ook dat het een waar heiligdom is.

Uit heel Iran komen mensen van alle leeftijden naar Shiraz om deze graftombe te bezoeken en om hem even aan te raken. Deze plek is het bedevaartsoord voor alle liefhebbers van de gedichten van Hafez. Dit merk je doordat je overal mensen zacht mompelend gedichten hoort opzeggen. Als je hierop let dan is het heel indrukwekkend en rustgevend. Ik verstond er natuurlijk niets van, maar de gedichten klonken allemaal prachtig.

Zo ervaar je de Perzische cultuur op zijn best!

Graftombe van Hafez in Shiraz, De Graftombe van Hafez in Shiraz, Iran

Tip voor jouw bezoek aan de graftombe van Hafez in Shiraz

Erg fascinerend is het om een van de Iraniërs aan te spreken en te vragen of ze je iets over Hafez willen vertellen of een gedicht willen voordragen. Iraniërs zijn vriendelijke mensen en zij zullen dit vol passie doen.

Lijkt een bezoek aan deze graftombe van Hafez in Shiraz jou interessant?


Beste reistijd Iran

Iran is groot land met een oppervlakte van 40 keer zo groot is als dat van Nederland. Door de grootte van het land kent Iran een divers klimaat. In het Noordwesten van Iran is het koud in de winter en dalen de temperaturen tot onder het vriespunt. De lente en herfst in deze regio zijn mild en de zomers zijn droog en heet. In het zuiden van Iran is zijn de winters zijn mild, maar in de zomer komen de temperaturen boven de 40 graden. Over het algemeen valt er weinig regen in Iran, maar tussen oktober en april valt er regen in een groot deel van Iran met gemiddeld 25 centimeter regenval per jaar. Echter valt er in het Zagrosgebergte en aan de Caspische zee gemiddeld 50 tot 100 centimeter regen.

Het hoogseizoen in Iran is in de maanden maart tot en met mei. De temperatuur is ideaal en mild, maar ook in juni en oktober is de temperatuur ook draaglijk. Tussen november en februari wordt het koud in Iran en dan vooral in het noordoosten en noordwesten. De Iraanse winter biedt wel veel mogelijkheden voor wintersportactiviteiten.

Houdt ook rekening met de Ramadanmaand en bedenk of je tijdens de Ramadan wilt reizen in een islamitisch land. Het is ook voor toeristen verboden in het openbaar te drinken, te eten of te roken. In de toeristische gebieden kun je echter wil plekjes vinden met kleine eettentjes waar de gordijnen gesloten zijn en waar je dan wel een maaltijd kunt eten.

Graftombe van Hafez in Shiraz, De Graftombe van Hafez in Shiraz, Iran


Hotel Shiraz

Er zijn een aantal leuke hotels in Shiraz, maar ik heb zelf 3 nachten geslapen in het Niayesh Boutique Hotel en dit hotel wil ik je aanbevelen. De locatie is perfect en alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Het hotel is een mooie mix van tussen oud en nieuw en heeft een heerlijk dakterras.

Graftombe van Hafez in Shiraz, De Graftombe van Hafez in Shiraz, Iran

Niayesh Boutique Hotel

Shiraz

Iran

De bezienswaardigheden in Iran

 Graftombe van Hafez in Shiraz, De Graftombe van Hafez in Shiraz, IranGraftombe van Hafez in Shiraz, De Graftombe van Hafez in Shiraz, Iran

Geef een reactie