ReizenUnieke Belevenissen

Het gaafste festival van Europa bezoeken: La Tomatina

La Tomatina

La Tomatina is een gaaf festival in het dorpje Buñol vlakbij de Spaanse stad Valencia. Het slaperige stadje Buñol verandert één dag per jaar in een gezellig slagveld, waarbij iedereen met tomaten gooit. Jaarlijks op de laatste woensdag van augustus vindt La Tomatina plaats! Er komen 22.000 mensen naar dit festival en er wordt met 150.000 ton aan bedorven en absoluut niet eetbare tomaten gegooid. Het is ’s werelds grootste voedselgevecht en ik heb eraan deelgenomen! Het was een fantastische ervaring. Het bezoeken van La Tomatina is een ervaring voor heel hoog op jouw bucket list!

Lees alles over het bezoeken van het wereldberoemde La Tomatina festival!

Hoe is La Tomatina ontstaan?

In 1944 vlogen de eerste tomaten rond in dit kleine stadje. Op de laatste woensdag in augustus 1944 vond de kleine optocht “gigantes y cabezudos” plaats. Een groepje jongeren wilde deelnemen aan deze optocht, maar dit mocht niet van de organisatie. Ze waren hier zo boos om dat ze een aantal tomaten stolen bij de groentekraam en daarmee begonnen ze de feestgangers in deze optocht te bekogelen. Dit deden ze ook in 1945 en de volgende jaren, ondanks dat ze ieder jaar door de politie opgepakt werden. Dit hielden ze een aantal jaar vol en zo is het tomaten gooien uiteindelijk een traditie geworden in Buñol.

La Tomatina bezoeken, Het gaafste festival van Europa bezoeken: La Tomatina

Het bezoeken van La Tomatina. De start van La Tomatina

Om 8:00 uur in de ochtend gaat de straat open en verzamelt iedereen zich op de hoofdstraat. Klaar om een paar uur later massaal met de tomaten te gaan gooien. Het bier vloeit zo vroeg op de ochtend al rijkelijk en er klinkt harde muziek uit alle huizen. Het stadje barst zo vroeg in de ochtend al bijna uit zijn voegen! De bewoners zijn ondertussen nog heel druk bezig om grote blauwe plastic doeken over de gevels te hangen om zo de huizen te beschermen.

La Tomatina bezoeken, Het gaafste festival van Europa bezoeken: La Tomatina

Yes, de het festival begint!

Ik sta stipt om 8:00 uur op de hoofdstraat, tegelijk met duizenden mensen die La Tomatina bezoeken. Veel feestvierders zijn gekleed in opvallende outfits. Ik heb bewust gekozen om in een volledig wit outfit te gaan en ik zie dat meerdere mensen die keuze gemaakt hebben. Ik loop rond en kijk mijn ogen uit en verbaas me. Zo vroeg in de ochtend en het feest is nu al aan de gang! Ik besluit om ook maar direct te beginnen met bier drinken. Ook al is het pas 8:00 uur ‘s ochtends.

Niet lang nadat ik op de hoofdstraat loop, krijg ik een emmer koud water over me heen. En mensen beginnen me nat te spuiten met een tuinslang. Ik kijk omhoog en zie dat de bewoners vanuit hun huizen emmers vol koud water over de feestgangers gooien.

In no time is iedereen helemaal nat en is het feest begonnen!

La Tomatina bezoeken, Het gaafste festival van Europa bezoeken: La Tomatina

De officiële start van het bezoeken van La Tomatina

Na twee uur lang plezier te hebben gemaakt op straat en al de nodige biertjes te hebben gedronken, is om 10:00 uur dan de officiële start van La Tomatina. Iedereen verzamelt zich rondom een grote paal middenin de hoofdstraat van het dorpje. De bedoeling is dat je de paal, die helemaal met zeep ingesmeerd is, inklimt en de ham te pakken krijgt die helemaal bovenin hangt. Ik zie veel dappere mannen dit proberen, maar door de zeep lukt dit natuurlijk helemaal niet. De sfeer zit er goed in en alle mannen worden enthousiast aangemoedigd door de menigte mensen die zich rondom de paal verzameld hebben. Het water vliegt nog steeds rond en zo nu dan vliegt er ook bier rond. Erg leuk om naar te kijken en nog leuker om er ook deelgenoot van te zijn!

Ik heb me er maar niet gewaagd om ook in de paal te gaan klimmen.

La Tomatina bezoeken, Het gaafste festival van Europa bezoeken: La Tomatina

Het tomaten gooien begint!

Om half 11 gaat iedereen zich ineens verplaatsen en aan de kant aan de hoofdweg staan. Zo staan we allemaal ongeduldig te wachten op de vrachtwagens met de tomaten die gaan komen. Het tomaten gooien duurt precies één uur, namelijk van 11 uur tot 12 uur. Er klinkt om stipt 11 uur een hele harde knal! Iedereen juicht, zingt, danst en het feest begint nu helemaal! Er komen in totaal zes grote vrachtwagens vol met tomaten door de smalle straat rijden. Vanuit de vrachtwagens worden de duizenden tomaten de straten op gegooid en zo kunnen de deelnemers deze tomaten op elkaar gaan gooien.

La Tomatina bezoeken, Het gaafste festival van Europa bezoeken: La Tomatina

De eerste vrachtwagen komt eraan en ik krijg direct een tomaat heel hard op mijn hoofd gegooid. Auw, dat doet pijn! Stiekem vind ik het ook wel een beetje eng. De straat is zo smal, er zijn zoveel mensen en de vrachtwagens zijn zo groot! Ik wordt helemaal tegen de muur gedrukt. Wat een hectiek en een gekte!

Ik kijk het eerst even aan, maar ik besluit al snel dat ik me volledig over ga geven aan dit festival! Na een paar minuten gooi ik, net zoals iedereen om me heen, enthousiast mee. De sfeer is uitbundig en gezellig! Het voelt heerlijk om tomaten op wildvreemde mensen te gooien! Het geeft me wel een vrij gevoel. Iedereen verandert langzaam in rode gedaantes en de tomaten zitten overal. De grond ligt vol met een rode smurrie en de vrachtwagens blijven komen!

Ik dans, gooi, spring, glij over de grond en de dikke glimlach verdwijnt geen seconde van mijn gezicht! Dit is zo ontzettend gaaf!

La Tomatina bezoeken, Het gaafste festival van Europa bezoeken: La Tomatina

Het einde van het tomaten gooien

Na stipt een uur klinkt er een harde knal en moet iedereen stoppen met het gooien van tomaten. Er komen geen nieuwe vrachtwagens meer. De straten zijn veranderd in één grote rode gloed. Ik stamp nog even rond door de tomatensmurrie. Maar vrij snel zie ik de bewoners en de brandweer in actie komen en zij gaan direct alle tomaten wegspoelen en de straten schoon maken.

Alle deelnemers lopen naar de douches die er in de straten staan om je schoon te spoelen. Er is ook een riviertje naast het stadje en door de lange wachtrijen bij de douches springen duizenden mensen het riviertje in om zich zo te ontdoen van alle stukken tomaten. De tomaten zitten overal! Ik spring de rivier in, was mijn haren en haal de stukjes tomaat uit mijn oren. Net zoals iedereen gooi ik mijn vieze kleren weg en trek ik schone kleren aan.

Ik loop vrolijk en schoon terug naar het stadje.

La Tomatina bezoeken, Het gaafste festival van Europa bezoeken: La Tomatina

Het feest gaat nog even door!

Het feest gaat verder in het stadje, wat overigens weer wonderbaarlijk helemaal schoon en opgeruimd is. Er is een gezellige paella party en op straat staan barretjes en klinkt er muziek. Het is een groot en uitbundig feest! Het bier en de sangria vloeien na al die uren nog steeds rijkelijk. Het merendeel van de mensen is gezellig dronken, terwijl het nog maar 13:00 uur is. Ik stort me in het feestgedruis en ben een gelukkig mens. Met een dikke glimlach op mijn gezicht bestel nog maar een biertje. De vibe die de hele dag al in dat dorpje heerst is geweldig en aanstekelijk! Wat een gaaf festival is het!

La Tomatina bezoeken, Het gaafste festival van Europa bezoeken: La Tomatina

De regels bij het bezoeken van La Tomatina

• Met flessen of andere objecten gooien is niet toegestaan. Selfiesticks zijn niet toegestaan.
• T-shirts kapot maken of met T-shirts gooien is niet toegestaan.
• De tomaten moeten eerst fijn geknepen worden voordat je ermee gooit, omdat er zo voor gezorgd wordt dat niemand elkaar echt pijn doet.
• Je moet aan de kant van de weg gaan staan als de vrachtwagen met tomaten langs rijdt.
• Voor het deelnemen aan het tomaten gooien heb je een kaartje nodig wat €10,- kost. Dit geld wordt gebruikt voor het opruimen van het plastic voor de huizen van de bewoners.

La Tomatina bezoeken, Het gaafste festival van Europa bezoeken: La Tomatina

Mijn tips voor het bezoeken van La Tomatina

• Trek goede schoenen of sandalen aan en géén slippers of hakken.
• Je kleding wordt héél vies, dus trek oude kleren aan die je na La Tomatina weg doet.
• Neem schone kleren mee voor na La Tomatina.
• Zet een duikbril op om je ogen te beschermen.
• Neem een waterdichte camera mee en een waterdicht tasje om wat spullen in te doen.
• Regel op tijd de accommodatie in Buñol of in de omgeving.

La Tomatina bezoeken, Het gaafste festival van Europa bezoeken: La Tomatina

Is het voedselverspilling?

Dit is voedselverspilling! Het is belachelijk om met tomaten te gaan gooien! Het antwoord is nee. De tomaten zijn bedorven en zitten onder de schimmel. Ze zijn niet eetbaar, zien er niet smakelijk uit en ze stinken enorm. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het geen pretje is als je een stukje tomaat in je mond krijgt. Die spuug je heel snel weer uit! De foto hieronder heb ik gemaakt op de dag voor La Tomatina op het moment dat de tomaten in de vrachtwagens werden geladen. Het toont aan dat de tomaten niet eetbaar zijn.

Het is zelfs zo dat de boeren in de omgeving zo nog wat verdienen aan tomaten die anders weggegooid zouden zijn.

La Tomatina bezoeken, Het gaafste festival van Europa bezoeken: La Tomatina

Lijkt jou het gaaf om dit festival te bezoeken?


Hotel tip tijdens het bezoeken van La Tomatina

Er zijn ontzettend veel leuke en betaalbare hotels en appartementen in Valencia. Zelf heb ik overnacht in La Casita de Palomar en dit is een aanrader! Het is een gezellig appartementje en het ligt dicht bij een aantal bezienswaardigheden, maar is toch redelijk rustig gelegen.

  • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Valencia!

La Tomatina bezoeken, Het gaafste festival van Europa bezoeken: La Tomatina


Top 3 boeken Valencia


Huur een auto

Ik heb zelf een auto gehuurd in Spanje en ik ben zo van Valencia naar Buñol gereden om La Tomatina te bezoeken. Dit is een aanrader! Deze regio is perfect om met een auto te ontdekken. Het landschap is prachtig, de wegen zijn goed onderhouden en het mooie is dat je overal kunt stoppen als je leuke plekjes onderweg ziet. Zo kun je veel zien van de Costa Blanca! Ik heb zelf een auto gehuurd via Sunnycars en dit is goed bevallen!

La Tomatina bezoeken, Het gaafste festival van Europa bezoeken: La Tomatina


Valencia

Spanje

Granada

Sevilla

La Tomatina bezoeken, Het gaafste festival van Europa bezoeken: La TomatinaLa Tomatina bezoeken, Het gaafste festival van Europa bezoeken: La Tomatina

Geef een reactie