Lifestyle

FlyGRN: gratis de CO2 uitstoot van jouw vlucht compenseren

FlyGreen

De luchtvaartsector groeit en hierdoor neemt de impact van vliegen en de daarbij behorende CO2 uitstoot op het milieu steeds verder toe. Een standaard CO2-tax op vliegtickets zit er voorlopig nog niet in en is nog toekomstmuziek. Maar wist je dat je met een vliegreis naar Bali de aarde net zoveel vervuilt als een derde van de jaarlijkse CO2 uitstoot van een gemiddeld huishouden? Wil jij gratis de CO2 uitstoot compenseren van jouw vlucht? FlyGRN is een vliegticket zoekmachine die gratis jouw CO2 uitstoot compenseert. Hoe ze dat doen lees je in dit artikel.

FlyGRN: gratis de CO2 uitstoot van jouw vlucht compenseren. Wat is het en hoe werkt dat?

Wat is CO2 uitstoot en hoe kun je dit compenseren?

Voordat ik meer vertel over FlyGRN is het belangrijk om te weten wat de CO2 uitstoot is en op welke manier je je dit kunt compenseren. De luchtvaart valt momenteel buiten het klimaatakkoord, terwijl de luchtvaart wel voor ruim twee procent bijdraagt aan de wereldwijde CO2 uitstoot. De verwachting is dat het aantal luchtvaartpassagiers gaat verdubbelen in de komende twintig jaar. Omdat de nieuwe ontwikkelingen in de luchtvaart (bijvoorbeeld elektrische vliegtuigen en gebruik van biobrandstoffen) niet snel genoeg gaan, is het de verwachting dat de CO2 uitstoot enorm gaat toenemen. Met jouw vlucht stoot je CO2 uit en je kunt deze CO2 uitstoot compenseren door te investeren in de gereguleerde CO2-compensatieprojecten (carbon offset schemes). Bij deze CO2-compensatieprojecten moet je denken aan bijvoorbeeld zonnepaneel projecten die kolencentrales vervangen of bomen die geplant worden in ontboste gebieden. Zo bespaar je dus een bepaalde hoeveelheid CO2 en compenseer je de CO2 uitstoot van vliegen.

Ik ben op Internet op zoek gegaan hoe ik mijn steentje kan bijdragen aan de CO2 uitstoot van mijn vluchten. Aangezien ik toch wel meerdere keren per jaar in een vliegtuig stap, vind ik dit een belangrijk onderwerp. Bij mijn zoektocht ben ik uitgekomen bij FlyGRN en daar vertel ik je graag meer over!

compenseren CO2 uitstoot vlucht, FlyGRN: gratis de CO2 uitstoot van jouw vlucht compenseren

FlyGRN: gratis de CO2 uitstoot van jouw vlucht compenseren. Wat is het en hoe werkt dat?

FlyGRN is een vliegticket zoekmachine die gratis de CO2 van jouw vlucht geheel of gedeeltelijk compenseert. Op de website van FlyGRN kun je jouw ideale vlucht zoeken door de vliegtickets te vergelijken op prijs, duur vlucht, direct/indirecte vlucht, vliegtuigmaatchappij, maar ook op CO2 uitstoot en aantal kilometers. Met FlyGRN doorzoek je tientallen vlucht boekingsites in één keer. Het zoeken en vergelijken van vluchten werkt zoals je gewend bent op diverse andere vliegtickets vergelijkingssites, maar je hebt hier de extra milieu informatie. Het boeken van een vlucht gaat via één van de partners van FlyGRN.

compenseren CO2 uitstoot vlucht, FlyGRN: gratis de CO2 uitstoot van jouw vlucht compenseren

Indien een vlucht geboekt wordt via die site, dan ontvangt FlyGRN een fee van de partners voor het aanbrengen van die persoon als klant. Een deel van de fee gaat naar FlyGRN, maar ze houden niet alles. Met een deel van die fee compenseert FlyGRN automatisch gratis (een deel van de) de CO2-uitstoot van jouw vlucht. Je betaalt als klant dus niet extra en je hebt dezelfde zoekopties en ticketprijzen als op diverse andere websites!

compenseren CO2 uitstoot vlucht, FlyGRN: gratis de CO2 uitstoot van jouw vlucht compenseren

Het compenseren van de CO2 uitstoot van jouw vlucht

De vlucht wordt gecompenseerd door:

  • Het planten van bomen
  • Te investeren in zonnepaneel projecten die fossiele brandstoffen vervangen
  • Te investeren in andere projecten die de globale CO2 uitstoot compenseren

Je ontvangt bij het boeken van een vliegticket via FlyGRN een CO2-certificaat in je mailbox met een gepersonaliseerd certificaatnummer zodat je kunt precies zien bij welk CO2-compensatieproject jouw geld terechtkomt. Dat vind ik echt een zeer groot pluspunt, want vaak weet je niet waar het geld nou precies aan besteed wordt.

compenseren CO2 uitstoot vlucht, FlyGRN: gratis de CO2 uitstoot van jouw vlucht compenseren

Hoe berekent FlyGRN de CO2 uitstoot van jouw vlucht?

De CO2 uitstoot wordt gemeten conform de formule die het Britse Ministerie van Energie heeft opgesteld. Hoe het precies zit wordt op de site uitgelegd. Bij het vergelijken van de vliegticketprijs zie je direct hoeveel CO2 uitstoot FlyGRN sowieso compenseert. Dit is gemiddeld 50% per vliegreis. Het daadwerkelijke percentage wat aan CO2 uitstoot gratis en automatisch wordt gecompenseerd hangt af van welk partner boekingsplatform je kiest. Ik heb een test gedaan bij een vlucht van Amsterdam naar Valencia en de gratis compensatie varieerde van 23% compensatie op Expedia tot aan 100% compensatie via Kiwi.

Op de site meldt FlyGRN zelf al dat het pas echt milieuvriendelijk is als je niet gaat vliegen. Wat natuurlijk helemaal waar is! Daarom geeft de zoekmachine jou ook opties om anders te reizen, zoals de trein in plaats van het vliegtuig. Ook is het op de site mogelijk om hotels en huurauto’s te vergelijken. Daarbij plant FlyGRN een boom voor elke 100 euro besteed aan hotels of huurauto’s.

compenseren CO2 uitstoot vlucht, FlyGRN: gratis de CO2 uitstoot van jouw vlucht compenseren

Wat vind ik van FlyGRN?

Vliegen heeft impact op het milieu en ook met het kopen van jouw vliegticket via de website van FlyGRN ben je natuurlijk niet super groen bezig. Maar ik vind dat het compenseren van de CO2 uitstoot wel iets helpt! Alle kleine beetjes helpen natuurlijk en ik vind het een fijne manier om zo mijn steentje bij te dragen. Het mooie van de website van FlyGRN is dat je je zeer bewust wordt gemaakt van de milieu effecten van jouw vliegreis doordat ze de CO2 uitstoot tonen. Ook krijg je tijdens het zoekproces duurzame alternatieven voor jouw vlucht zoals bijvoorbeeld een treinreis. Kortom ik vind deze nieuwe vliegticket vergelijkingssite die gratis en automatisch jouw vlucht geheel of gedeeltelijk compenseert een goed idee!

Ik ben benieuwd hoe jij aankijkt tegen het compenseren van de CO2 uitstoot van jouw vlucht?


Meer lezen

Geef een reactie