ReizenUnieke Belevenissen

Een bezoek aan de Killing Fields in Cambodja

killingfields-Cambodja

De Killing Fields in Cambodja is een plek die je inzicht geeft in de vreselijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden tijdens het Rode Khmer regime van Pol Pot. Het is naast Angkor Wat de meest bezochte plek in Cambodja. Wil je informatie voor een bezoek aan de Killing Fields in Cambodja?

Benieuwd naar deze heftige plek? Lees alles over een bezoek aan de Killing Fields in Cambodja.

De geschiedenis: Pol Pot en het Rode Khmer regime

Als je Cambodja wilt begrijpen, dan vind ik dat je een klein beetje kennis moet hebben over deze vreselijke burgeroorlog en de Killing Fields is een geschikte plek hiervoor. Het is bijna niet te bevatten dat er hier nog geen veertig jaar geleden een gruwelijke massamoord heeft plaatsgevonden. Deze periode in de geschiedenis van Cambodja is bekend als de één van de allergrootste massamoorden in de hele wereld en vormt een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Cambodja. Daar waar de massamoorden plaatsvonden hebben, dat zijn de Killing Fields in Cambodja en deze vormen nu een monument ter nagedachtenis aan deze afschuwelijke periode.

Saloth Sar (Khett Kampong Thum, 19 mei 1925Anlong Veng, 15 april 1998), beter bekend als Pol Pot, was een Cambodjaanse maoïstische revolutionair die de Rode Khmer leidde van 1963 tot zijn dood in 1998. Van 1975 tot 1979 was hij de premier van Democratisch Kampuchea. Pol Pot werd leider van Cambodja op 17 april 1975. Tijdens zijn heerschappij stelde hij het agrarisch socialisme in, waardoor hij stadsbewoners dwong te verhuizen naar het platteland om op collectieve boerderijen te werken en dwangarbeid te verrichten. De gecombineerde effecten van dwangarbeid, ondervoeding, slechte medische zorg en executies resulteerden in de dood van ongeveer 21% van de Cambodjaanse bevolking. In totaal zijn naar schatting 2 tot 4 miljoen mensen gestorven onder zijn leiderschap.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pol_Pot

bezoek Killing fields Cambodja, Een bezoek aan de Killing Fields in Cambodja

De Killing Fields in Cambodja

Er zijn in totaal meer dan 300 Killing Fields in Cambodja, maar de grootste en meest bezochte Killing Fields liggen dicht bij de stad Phnom Penh. Op deze Killing Fields van Choeung Ek zijn minimaal 20.000 burgers op een gruwelijke manier vermoord. Vreselijk is om te beseffen dat het Rode Khmer regime als strategie had om geen kogels te verspillen aan het doden van de burgers, maar om ze dood te slaan met bamboestokken en landbouwwerktuigen. Ook zorgden ze ervoor dat veel burgers omkwamen door de combinatie van harde dwangarbeid en ondervoeding. Wat een gruwelijke strategie van de Rode Khmer!

bezoek Killing fields Cambodja, Een bezoek aan de Killing Fields in Cambodja

Hoe ziet een bezoek aan de Killing Fields in Cambodja eruit?

Op deze Killing Fields in Cambodja zie je verschillende massagraven, diverse vitrines met kleding van de slachtoffers en zie je de tanden en de botten van de slachtoffers die er gevonden zijn. De massagraven zijn onderverdeeld in geslacht en leeftijd en dit wordt met bordjes aangegeven. In de grond waarop je loopt, liggen zelfs nog steeds mensen begraven. Er staat bij de ingang een groot en imponerend monument van méér dan 8.000 schedels. Deze schedels zijn van de mensen die omgekomen zijn tijdens het Rode Khmer regime. Een van de meest heftige plekken vond ik de Killing Tree. Baby’s werden aan de voeten opgetild en doodgeslagen tegen deze boom. Je kunt je steun en medeleven betuigen door een armbandje achter te laten bij de boom.

De audiotour bij je bezoek aan de Killing Fields in Cambodja

Bij de Killing Fields in Cambodja kun je een Nederlandstalige audiotour huren en dit moet je zeker doen. Ik heb nog nooit zo’n goede en huiveringwekkende audiotour gehoord! De audiotour loodst je door de diverse plekken heen en tevens hoor je diverse indrukwekkende geluidsfragmenten. Je hoort overlevenden verhalen vertellen en je hoort een aantal muziekfragmenten. Het meest indrukwekkend vond ik het fragment met de harde Cambodjaanse muziek in combinatie met het geluid van de generatoren. Aan de bomen hangen grote speakers, zodat dit geluid non stop heel hard galmde over de Killing Fields om het schreeuwen van de slachtoffers te maskeren.

bezoek Killing fields Cambodja, Een bezoek aan de Killing Fields in Cambodja

Locatie en entree

De Killing Fields liggen net iets buiten de stad Phnom Penh. Je gaat voor een paar dollar met een scooter/taxi naar deze plek en door de goede audiotour heb je naar mijn mening geen gids nodig. De toegangsprijs is inclusief de audiotour zes dollar. Je kunt ook een tour regelen via je hotel. Je bezoek dan de Killing Fields en de S21-gevangenis en hiervoor betaal je ongeveer veertien dollar.

Dit is mijn informatie voor een bezoek aan de Killing Fields in Cambodja. Heb jij deze indrukwekkende en heftige Killing Fields in Cambodja bezocht?


Tips boeken Cambodja


Tip hotel Phnom Penh

Ik heb zelf geslapen in het Okay Boutique Hotel en dit is mij erg goed bevallen! De locatie is top en het personeel is vriendelijk personeel. Het hotel ziet er mooi uit en je hebt een geweldig uitzicht op de stad vanaf het rooftop terras. Het zwembad is heerlijk en de WiFi werkt perfect op de kamer.

  • Check hier de beschikbaarheid voor dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Phnom Penh!
bezoek Killing fields Cambodja, Een bezoek aan de Killing Fields in Cambodja
Okay Boutique Hotel

Cambodja

bezoek Killing fields Cambodja, Een bezoek aan de Killing Fields in Cambodjabezoek Killing fields Cambodja, Een bezoek aan de Killing Fields in Cambodja

Geef een reactie