ReizenZon, Zee & Strand

Wat te doen in Tulum? De leukste badplaats in Mexico

Tulum

Op een rots direct aan de Caribische zee liggen de oude Maya ruïnes van het stadje Tulum. Deze oude Maya stad is door deze bijzondere ligging de meest fotogenieke plek in Mexico! Tulum is de enige plek ter wereld waar de Maya ruïnes direct op het strand staan. Maar Tulum is ook de leukste badplaats van Mexico en je kunt er veel leuke dingen doen. 

Lees wat je kunt doen in Tulum! De leukste badplaats in Mexico.

Tulum

Tulum is de leukste badplaats van Mexico. Of in ieder geval vind ik het de meest sfeervolle badplaats op het toeristische schiereiland Yucatan. Yucatan is de populaire regio waar ook de drukbezochte badplaatsen Cancun en Playa del Carmen liggen. Dat zijn de badplaatsen waar de meeste mensen naar toegaan, maar Tulum is nog authentiek, sfeervol en rustig. Iets wat Cancun en Playa del Carmen al lang niet meer zijn. Veel mensen bezoeken Tulum en de ruïnes wel via een dagexcursie vanuit één van deze twee plaatsen. Maar Tulum is veel te leuk om maar voor een paar uur te bezoeken.

De bijzondere Maya ruïnes

Gelegen op een twaalf meter hoge rots liggen de prachtige oude Maya ruïnes. De ligging is adembenemend mooi! Er staan ook nog enkele andere bouwwerken op deze rots, zoals een vuurtoren. Deze ruïnes zijn van oudsher een oude Maya stad. Dit was ooit de plek waar alle land- en zeeroutes bij elkaar kwamen en vandaar de unieke ligging van de stad. Het is een wonder en tegelijk heel erg gaaf, hoe goed deze ruïnes bewaard zijn gebleven. Men denkt dat dit komt, omdat het één van de laatste echt bewoonde Maya steden is geweest. Naar schatting is deze stad pas sinds 1500 verlaten. Tulum betekent letterlijk muur en de stad dankt zijn naam aan de volledig ommuurde Mayastad.

Deze Maya stad (ruïnes) ligt pal aan het parelwitte strand en het uitzicht vanaf de sta is prachtig. Je kunt deze ruïnes volledig zelfstandig bezoeken of ervoor kiezen om ter plekke een gids te huren. Ik vond het indrukwekkend om rond te dwalen in deze oude stad en te beseffen hoe kundig en intelligent de Maya’s waren. Tip is wel om hier om 8:00 uur in de ochtend naar toe te gaan, want dan is het nog relatief rustig.

wat te doen Tulum, Wat te doen in Tulum? De leukste badplaats in Mexico

Wat kun je doen in Tulum?

Tulum heeft ongeveer 10.000 inwoners en is een groot en levendig dorp. Het bestaat uit twee gedeeltes, namelijk de oude stad en het strand. In de oude stad zijn sfeervolle salsabarretjes met live muziek en kleine restaurantjes. Alles is hier een stuk goedkoper in vergelijking met de prijzen op het strand. Zelf vind ik de oude stad, ook wel Tulum Pueblo genoemd, de gezelligste plek om te verblijven, omdat het iets minder toeristisch is. Je kunt met de bus prima naar het strand gaan en de meeste hotels bieden dit als service een aantal keer per dag gratis aan.

wat te doen Tulum, Wat te doen in Tulum? De leukste badplaats in Mexico

De hagelwitte stranden

Één van de leukste dingen om te doen in Tulum is naar het strand gaan. Het mooiste strand in Tulum is Playa Paradiso volgens mij. Dit strand kijkt uit op de prachtige Maya ruïnes. Dit is een fantastisch strand met een heldere azuurblauwe en koele zee. Het strand staat vol met palmbomen en het zand is hagelwit en lekker zacht. Dit is een openbaar strand, maar aangezien veel van de resorts privé stranden hebben, is het hier vrij rustig. Heerlijk vind ik dat! Bij het strand zijn een aantal strandtenten waar je kunt eten en drinken.

Snorkel in de Cenotes Des Ojos

De Cenotes Des Ojos liggen tien minuten rijden vanuit het centrum van Tulum. Duiken en snorkelen in deze bijzondere grotten is een unieke ervaring. Ik ben gaan snorkelen in deze grotten en dat was zo gaaf! De Maya’s zagen deze Cenotes Des Ojos als een heilige plek en ergens voel je dat er een aparte sfeer hangt in de grotten. Het bijzondere is dat het zoetwater grotten zijn.

wat te doen Tulum, Wat te doen in Tulum? De leukste badplaats in Mexico

Salsadansen

De beste plek voor iedereen die van salsa dansen houdt is hotel La Zebra. La Zebra ligt direct aan het strand en iedere avond zijn hier salsa dans avonden. La Zebra is een vrij duur en luxe  hotel en de dansvloer is letterlijk op het strand gemaakt. Ik kan zelf niet eens heel erg goed salsa dansen, maar ik vond het geweldig om hier een avond naar toe te gaan en een beetje te dansen en de mensen die het wel erg goed kunnen te bewonderen!

wat te doen Tulum, Wat te doen in Tulum? De leukste badplaats in Mexico

Hoe kom je in Tulum?

  • Je regelt een excursie: vanuit Cancun en Playa del Carmen gaan er dagelijks excursies naar Tulum. Tijdens deze excursie bezoek je de oude Maya ruïnes, heb je even vrije tijd op het strand en bezoek je ook het waterpretpark Xel-Ha.
  • Je bezoekt Tulum zelfstandig: Dit is de optie waar ik voor heb gekozen en ik vond Tulum zo leuk dat ik een week in deze badplaats gebleven ben. Met een lokale bus bereik je Tulum vanaf alle plaatsen in Mexico makkelijk. Er is zelfs een rechtstreekse bus vanuit Cancun. Kom je vanuit de richting Chetumal, bijvoorbeeld vanuit  Belize, dan gaat er hier ook een rechtstreekse bus.

Wat vind jij leuk om te doen in Tulum?


Tip hotel

Een mooi hotel om te verblijven is het Azura Boutique Hotel. De appartementen zijn erg mooi en groot. Het dakterras is fantastisch en zonnig!  De locatie is ideaal, dichtbij het centrum, maar toch rustig. Het personeel is super vriendelijk.

  • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Tulum!

Lees meer over Mexico

Lees meer

wat te doen Tulum, Wat te doen in Tulum? De leukste badplaats in Mexicowat te doen Tulum, Wat te doen in Tulum? De leukste badplaats in Mexico

Geef een reactie