Cultuur & NatuurReizen

Doen in Jordanië: 5 redenen om het land te bezoeken

Jordanie

Jordanië is een geweldig land! Ik raad het iedereen aan om er je volgende bestemming van te maken! Het is slechts vijf uur vliegen van Amsterdam naar Jordanië en je komt terecht in een compleet andere wereld. Een wereld die oogverblindend mooi en divers is. Een wereld vol met eeuwenoude schatten zoals het wereldwonder Petra, de indrukwekkende natuur met als hoogtepunt de Wadi Rum woestijn, de Rode Zee met de geweldige onderwaterwereld en de super vriendelijke mensen. Maar wat te doen in Jordanië?

Doen in Jordanië: mijn vijf redenen om het land te bezoeken!

Jordanië

Er is al een tijdje helemaal geen negatief reisadvies, maar veel mensen denken toch dat het niet veilig is in Jordanië. Dit imago van onveiligheid komt denk ik door de ligging in het Midden Oosten. De omliggende landen van Jordanië zijn Syrië, Irak, Israël en Saoedi-Arabië en in deze landen is het inderdaad onrustig. Maar Jordanië is een veilig en rustig en een stabiel land, maar toch blijven de toeristen weg. Ik vind dat zo jammer, want ik heb een geweldige tijd gehad in Jordanië. Het was zelfs zeker één van mijn mooiste reizen die ik ooit gemaakt heb.

doen in Jordanië, Doen in Jordanië: 5 redenen om het land te bezoeken

Doen in Jordanië: 5 redenen om het land te bezoeken

1. Petra

Wat je zeker moet doen in Jordanië is Petra bezoeken! Het hoogtepunt van mijn reis door dit land was mijn bezoek aan de oude stad Petra. Dit is volledig terecht één van de zeven wereldwonderen! De oude stad Petra is volledig uit rode rotsen gehakt en is super groot en indrukwekkend. In Petra bevindt zich de veertig meter hoge schatkamer van de Faro (ook wel de bibliotheek genoemd) en dit is het schitterende icoon van Jordanië. Diep verborgen in een kloof in Petra sta je oog in oog met één van de mooiste bouwwerken ter wereld!

Een moment waar ik heel stil van werd en kippenvel van geluk kreeg vanwege de enorme schoonheid van wat ik zag.

Mijn grote angst voorafgaande aan de reis was dat Petra een beetje tegen zou vallen. Het is altijd spannend als je iets van je bucket list gaat afstrepen. Vooral iets wat al jaren heel hoog staat en waar je hele hoge verwachtingen van hebt. Maar Petra heeft al mijn verwachtingen overtroffen en is nog mooier dan in mijn stoutste dromen. Petra is de allerbeste reden waarom je naar Jordanië op reis wilt en lees hier al mijn tips voor een bezoek aan Petra!

doen in Jordanië, Doen in Jordanië: 5 redenen om het land te bezoeken
Petra

2. Het fantastische landschap

Ik ben een enorme liefhebber van de natuur, maar natuur is wellicht niet het eerste waar je aan denkt waarvoor je in Jordanië moet zijn. Maar de diversiteit en schoonheid van het landschap maken het land betoverend en uniek. Ik vind het een voordeel dat het land niet zo heel erg groot is en je dus ook geen uren kwijt bent met reizen van de ene naar de andere plek en je dan uren in een bus zit.

Ik ben zelf 8 dagen naar Jordanië geweest en dit is prima om een groot deel van het land te zien!

In het westen van het land is de Dode Zee en natuurlijk is drijven in de Dode zee en je insmeren met modder iets wat je moet doen tijdens je reis door Jordanië. In het zuiden ligt de Wadi Rum woestijn. Dit is een fantastische woestijn met een eindeloos landschap van gekleurde duinen en rotsen. Voor mij de mooiste woestijn die ik ooit gezien heb!

Daarnaast is er ook de Rode zee waar je heerlijk duikt en snorkelt. Ik heb een duikbrevet, maar duik niet heel regelmatig. Ik kies ervoor om alleen op echt bijzondere plekken te duiken en Aqaba is één van de plekken in de wereld waarvan ik blij ben dat ik ben gaan duiken. De onderwaterwereld is geweldig en door de langzame stroming van het water is het ook prima duiken voor de minder geoefende duikers.

doen in Jordanië, Doen in Jordanië: 5 redenen om het land te bezoeken
Wadi Rum

3. De gastvrije bevolking

De bevolking is zeer vriendelijk en gastvrij t.o.v. toeristen. Voor mij is dat iets wat ik heel erg hoog in het vaandel heb staan. Ik vind dat de gastvrijheid van de bevolking een land maakt of kraakt. Ik word heel blij van een glimlach of het maken van een gezellig praatje met de lokale bevolking.

De lokale mensen die ik ontmoet vormen één van de belangrijkste aspecten van een reis.

Jordaniërs zijn charmante en gastvrije mensen en ze zijn helemaal niet opdringerig. Zelfs niet als je op de markt loopt en ze je dolgraag iets willen verkopen. Dit maakt het reizen door dit land een fijne ervaring, waarbij de glimlach op je gezicht vanzelf verschijnt.

doen in Jordanië, Doen in Jordanië: 5 redenen om het land te bezoeken

4. Ideale introductie tot het Midden Oosten

Jordanië is de ideale introductie tot het Midden Oosten! Het Midden Oosten is een bijzonder fascinerend continent, waarvan helaas in veel landen (bijvoorbeeld Syrië, Irak en Saoedi-Arabië) onrust heerst en het lastig is om deze landen te bezoeken. Maar dit geldt niet voor het land Jordanië. Dit land is veilig, rustig en al geruime tijd politiek stabiel land.

Als je het Midden Oosten wilt ontdekken dan is Jordanië een ideaal land om te beginnen.

doen in Jordanië, Doen in Jordanië: 5 redenen om het land te bezoeken

5. Heerlijk eten

Je kunt in Jordanië heerlijk eten en dat is ook altijd een fijne bijkomstigheid. Heerlijk eten is niet het allerbelangrijkste voor mij op reis, maar de kwaliteit van het eten en drinken in Jordanië is gewoon wel echt goed en dit waardeer ik zeker. Zeker doen in Jordanië is verschillende gerechten uitproberen! Jordanië is een overwegend islamitisch land en men eet dus geen varkensvlees. Maar wat je veel in Jordanië op de menukaarten tegenkomt is humus, falafel, shoarma en kebab.

Ik was verbaasd dat je amper vis ziet staan op de menukaarten van restaurants. Van te voren dacht ik dat alcohol moeilijk te verkrijgen zou zijn en stiekem baalde ik daar wel van. Een lekker wijntje bij het eten vind ik altijd zo heerlijk. Maar dit bleek een onterecht, want alcohol is in Jordanië gemakkelijk te krijgen, ondanks het verbod hierop.

Dit zijn de dingen die je moet doen in Jordanië en redenen om het land te bezoeken! Staat Jordanië al op jouw bucket list?


Klimaat en beste reistijd Jordanië

Jordanië is qua seizoenen gelijk aan Nederland, maar er heerst overwegend een woestijnklimaat. Het landschap in Jordanië varieert en de klimatologische omstandigheden verschillen enigszins. In de zomermaanden (juni t/m augustus) loopt de temperatuur zeer hoog op. Maar het is een zeer droge warmte én het koelt ’s avonds wel af in de hoger gelegen plekken zoals Petra en de woestijn. Het gebied bij de Dode Zee kent een hogere luchtvochtigheid en daardoor is het er in de zomermaanden wel erg warm en voelt het aan als een oven. De beste maanden voor een reis naar Jordanië zijn maart t/m mei en september en oktober. De temperaturen zijn dan mild en prettig en er valt over het minder regen. De watertemperatuur van de Rode Zee is ongeveer 20°C in de winter en 28°C in de zomer.

doen in Jordanië, Doen in Jordanië: 5 redenen om het land te bezoeken


Tip boeken Jordanië


Lees meer over Jordanië

Lees meer over het Midden Oosten

Geef een reactie