ReizenUnieke Belevenissen

Het bezoeken van de Vietcong tunnels in Vietnam

Vietcongtunnels

De Vietcong tunnels in Vietnam is een bestemming die mij altijd al gefascineerd heeft en al lang hoog op mijn bucket list stond. In de diverse films komen deze tunnels vaak aan bod en de tunnels zijn een belangrijk en bijzonder onderdeel geweest in de strijd van de Vietnamezen tegen de Amerikanen. Om de strijd in de Vietnamoorlog beter te begrijpen is een bezoek én een kruiptocht door deze tunnels een absolute must. In Vietnam zijn deze Vietcong tunnels op meerdere plekken te bezoeken, maar de plaats waar ik geweest ben en waar de meeste toeristen naar toe gaan, zijn de Cu Chi tunnels dichtbij de stad Saigon/Ho Chi Minh. Hoe is het om de Vietcong tunnels te bezoeken?

Ik neem je mee naar het bezoeken van de Vietcong tunnels!

Hoe ziet het bezoeken van de Vietcong tunnels eruit?

De Vietcong tunnels zijn veelvuldig gebruikt door de Vietcong strijders gedurende de Vietnamoorlog. De Vietcong strijders zijn de communistische rebellen van het Zuiden, maar ook het Noord Vietnamese leger maakte gebruik van deze tunnels. De tunnels waren volgens een zeer intelligent systeem gebouwd en ze bestonden uit diverse niveaus die door allerlei deuren met elkaar verbonden waren. De tunnels zijn super smal en laag en vol met bochten om zo beschermd te zijn tegen mogelijke explosies.

Het systeem was zo slim ingericht dat het ook vol zat met boobytraps en valse ingangen om de vijand op afstand te houden. De tunnels vormden een hele samenleving op zichzelf, omdat er veel faciliteiten waren zoals opslagplaatsen, slaapplaatsen, vergaderzalen etc. Maar de omstandigheden in de tunnels waren bar slecht, door het gebrek aan frisse lucht, gebrek aan zonlicht en de overvloed aan ongedierte.

Vietcong tunnels bezoeken, Het bezoeken van de Vietcong tunnels in Vietnam

De Cu Chi tunnels

Het tunnelcomplex van Cu Chi is onderdeel van een enorm groot netwerk van ondergrondse tunnels dat door bijna heel Vietnam loopt. Het bezoeken van deze Vietcong tunnels is altijd onder begeleiding van een gids en dus ook in een groep. De rondleiding begint met het tonen van een film waarbij je een heldere uitleg krijgt over de Vietnamoorlog en de Vietcong tunnels. Na deze film ga je de tunnels bezoeken.

Het is bijzonder om te zien hoe klein en onzichtbaar de ingang van de tunnels is. Ik vond dat echt zo bizar om te zien!

Er is een stuk van 150 meter van de tunnels opengesteld voor toeristen en hier kun je zelf doorheen kruipen. Ze hebben om de vijftien meter een uitgang gemaakt in de tunnel zodat je eruit kunt als je het te benauwd krijgt. Ik ben door de hele lengte van de tunnel gekropen en dit is een indrukwekkende ervaring. De tunnel is echt zo smal en ik ben zelf maar 1.68 meter, maar ik had toch ook echt wel moeite met erdoorheen kruipen. Toch is mijn advies om echt door het hele stuk te kruipen en zo een klein beetje gevoel te krijgen hoe de Vietcong strijders hier in hemelsnaam zoveel tijd hebben kunnen doorbrengen.

Het is ongelofelijk en vreemd en mijn respect voor de Vietcong strijders is super groot.

De verschillende booby traps bij het bezoeken van de Vietcong tunnels

Behalve het ingenieuze systeem van de tunnels hebben ook de booby traps een grote rol gespeeld in de strijd van de Vietcong strijders. De gids vertelt je tijdens de rondleiding alles over deze slimme booby traps. Hieruit blijkt ook weer hoe ontzettend slim en vindingrijk de Vietcong was. Alle booby traps zijn gemaakt van bamboe en hadden maar één doel en dat was om de Amerikaanse soldaten te verwonden. Immers een gewonde soldaat is veel “vervelender” dan een dode soldaat. Veel booby traps zijn zo ontworpen dat ze bijvoorbeeld enkel de knieën van de soldaten beschadigden.

Vietcong tunnels bezoeken, Het bezoeken van de Vietcong tunnels in Vietnam

Hoe kom je bij de Cu Chi tunnels?

De Cu Chi tunnels liggen dicht bij de grote stad Saigon / Ho Chi Minh. Dit is ongeveer een uurtje rijden. Je kunt een taxi regelen en dit kost je circa 100 dollar. Een goedkopere optie is om een georganiseerde tour te boeken en deze kost circa 15 dollar per persoon. Deze tour bestaat uit een groep van 15 personen en de tour duurt bijna de hele dag. Hou er rekening mee dat deze tour ook stopt bij een locatie waar schilderijen gemaakt worden. Op iedere straathoek in Saigon / Ho Chi Minh is deze tour te regelen.

Mijn mening over het bezoeken van de Cu Chi Vietcong tunnels

Helaas zijn de Cu Chi tunnels super toeristisch en stoppen er werkelijk bussen vol toeristen hier. Maar ik ben super blij dat ik deze tunnels bezocht heb en doorheen gekropen heb. Het is echt een indrukwekkende ervaring en fantastisch om te zien hoe slim de Vietcong was. De locatie van deze tunnels zorgt ervoor dat het gemakkelijk in je reis door Vietnam in te plannen is.


Tips boeken Vietnam


Tip hotel Saigon/Ho Chi Minh

Ik heb zelf geslapen in het Golden Central Hotel in Saigon/Ho Chi Minh en ik vind het een prima hotel! Er is een heerlijk zwembad op het dak met een tof uitzicht! De locatie is ook super centraal naast de Ben Than Markt.

  • Check hier de actuele prijzen van dit hotel in de door jouw gewenste periode.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Saigon/Ho Chi Minh!
Vietcong tunnels bezoeken, Het bezoeken van de Vietcong tunnels in Vietnam
Golden Central Hotel

Vietnam

Vietcong tunnels bezoeken, Het bezoeken van de Vietcong tunnels in VietnamVietcong tunnels bezoeken, Het bezoeken van de Vietcong tunnels in Vietnam

Geef een reactie