ReizenUnieke Belevenissen

De Pushkar Camel Fair in India bezoeken!

Pushkar Fair

De Pushkar Camel Fair is een uniek festival wat één keer per jaar gehouden wordt in het stadje Pushkar in India. Het is de grootste kamelenmarkt ter wereld en dit festival staat volledig in het teken van kamelen. Zij vormen het stralende en geweldige middelpunt van de Pushkar Camel Fair. Niemand denkt aan de koeien en de goden tijdens deze dagen. Alles draait om de kamelen. Zij worden verkocht en ze doen mee aan allerlei activiteiten. Ik vind het een geweldig festival om mee te maken! De Pushkar Camel Fair moet je een keertje bezoeken!

Het bezoeken van de Pushkar Camel Fair in India!

Wat is de Pushkar Camel Fair?

De Pushkar Camel Fair is het belangrijkste festival in de deelstaat Rajasthan, India. Uit alle hoeken van de staat komen de inwoners, handelaren en pelgrims samen in het dorpje Pushkar om een aantal dagen bij dit bijzondere festival aanwezig te zijn. Sommige handelaren hebben er zelfs weken voor door de woestijn gewandeld! Ze verzamelen zich aan de rand van de stad in eenvoudig opgezette tentjes en wachten totdat het festival begint. Het normaal gesproken slaperige stadje Pushkar ontwaakt de dagen voor en tijdens het festival en verandert in een bruisende stad vol festiviteiten met talloze eettentjes, kermisattracties en andere kraampjes.

De schatting is dat ieder jaar ongeveer 200.000 mensen en 50.000 kamelen de Pushkar Camel Fair bezoeken.

  • Lees hier  5 redenen waarom de Pushkar Camel Fair zo bijzonder is!

Pushkar Camel Fair bezoeken, De Pushkar Camel Fair in India bezoeken!

De kamelen

Tijdens het bezoeken van de Pushkar Camel Fair kom je in aanraking met heel veel kamelen. Er zijn ongeveer 50.000 kamelen aanwezig tijdens dit festival. Deze kamelen zien er allemaal heel bijzonder en prachtig uit. Ze zijn kleurrijk beschilderd met verf, mooi aangekleed en bijzonder geschoren. Alle mogelijke activiteiten vinden er plaats met de kamelen tijdens dit festival. Kleurrijk beschilderd lopen de kamelen statig over een soort van catwalk, ze hollen hard in de diverse spannende kamelenraces en ze liggen lekker te relaxen tussendoor. Het belangrijkste onderdeel is toch wel de handel in kamelen. Vergeet niet dat de handel van kamelen een serieuze zaak is en het soms dagen duurt voordat de deal gesloten is.

Pushkar Camel Fair bezoeken, De Pushkar Camel Fair in India bezoeken!

Het programma bij het bezoeken van de Pushkar Camel Fair

Naast de vele activiteiten zijn er nog tal van andere festiviteiten, zoals paardendansen, de mooiste snor verkiezing, parades, muzikanten, dansers, magiërs en acrobaten etc. Ook paarden en koeien worden verhandeld deze dagen. Deze dagen is er ook een soort van amateuristisch circus aanwezig, wat ik erg geinig vond om te zien. Er is een programmaboekje in het Engels en overal zie je diverse programma’s hangen. Als toerist kun je zo alles zien wat je wilt zonder al te veel gedoe.

Pushkar Camel Fair bezoeken, De Pushkar Camel Fair in India bezoeken!

Het heilige feest

Na afloop van de Pushkar Camel Fair is het Kartik Purnimafeest. Dit is op het moment dat de volle maan zichtbaar is en de gelovige mensen verzamelen zich allemaal rond het heilige meer. Dit is het moment om je zonden te laten wegwassen door het water van het meer van Pushkar. Dit is een prachtig schouwspel om te bekijken vanuit je hotel of een restaurant.

Pushkar Camel Fair bezoeken, De Pushkar Camel Fair in India bezoeken!

Wanneer kun je de Pushkar Camel Fair bezoeken?

De Pushkar Camel Fair is één keer per jaar in de Kartik maand, dit is in oktober / november. De datums van de Pushkar Camel Fair zijn gekoppeld aan de hindoe maankalender.
• In 2018: 15 – 23 November.
• In 2019: 4 – 12 November.

Pushkar Camel Fair bezoeken, De Pushkar Camel Fair in India bezoeken!

Het bezoeken van de Pushkar Camel Fair

Diverse reisorganisaties bieden reizen naar India aan waarin een bezoek aan de Pushkar Camel Fair is opgenomen in het reisprogramma. Ik ben echter zelf naar Pushkar gereisd en heb zelfstandig de Pushkar Camel Fair bezocht zonder een gids. De Fair is gratis te bezoeken en met behulp van het programma boekje en de diverse bordjes is dit goed te doen.

Hoe kom je in Pushkar?

Het stadje Pushkar ligt in de deelstaat Rajasthan en hier kun je op een aantal manieren komen:

Trein: Vanuit alle steden in India kun je de trein naar Ajmer nemen. Pushkar ligt op ongeveer 10 kilometer van Ajmer. Tussen het treinstation Ajmer en Pushkar rijden geen treinen of bussen en een taxi nemen is de enige optie voor de laatste 10 km. De riksja’s hebben nogal moeite om de berg naar Pushkar op te rijden, dus neem deze niet.

Bus: Vanuit de stad Jaipur vertrekt ieder kwartier een bus naar Ajmer. Jaipur is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan en is goed bereikbaar vanuit alle steden in India. Vanaf Ajmer is een taxi nemen de enige optie voor de laatste 10 km.

Vliegtuig: Het dichtstbijzijnde vliegveld is in de stad Jaipur en er gaan rechtstreekse vluchten naar Jaipur vanuit diverse steden in India: Delhi, Calcutta, Bombay, Jodhpur en Udaipur. Vanuit Jaipur is het nog ongeveer 2,5 uur (135 km) rijden naar Pushkar. En je kunt de bus of trein nemen (zie informatie hierboven).

Pushkar Camel Fair bezoeken, De Pushkar Camel Fair in India bezoeken!


Tip hotel Pushkar

Vanwege de enorme drukte is het slim om op tijd een hotel te reserveren. Een fijne locatie om te verblijven is Pushkar Cooking Art and Home stay. Hier krijg je echt waar voor je geld! De kamers zijn gaaf ingericht en het hotel heeft een leuke tuin waar je heerlijk kunt zitten. Het ontbijt is voortreffelijk en de eigenaren zijn erg behulpzame mensen. De kookworkshop is een aanrader!

  • Check hier de actuele prijzen en de beschikbaarheid van dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Pushkar!

Pushkar Camel Fair bezoeken, De Pushkar Camel Fair in India bezoeken!


Tip boeken India


De Pushkar Camel Fair

India

De Taj Mahal

Pushkar Camel Fair bezoeken, De Pushkar Camel Fair in India bezoeken!Pushkar Camel Fair bezoeken, De Pushkar Camel Fair in India bezoeken!

Geef een reactie