ReizenZon, Zee & Strand

De mooiste stranden in het noorden van Peru

stranden peru

De meeste mensen denken bij een vakantie naar Peru het bezoeken van Machu Picchu, het lopen van de Inca Trail, het dwalen door de dorpjes in de Andes, het vliegen over de Nazca lijnen en de stad Lima. Bijna niemand denkt bij Peru aan een strandvakantie. Dat vind ik jammer, want de stranden van Peru zijn prachtig. Hoe lekker is het om een rondreis door het fascinerende land Peru te eindigen met een aantal dagen relaxen op het strand? De stranden in het noorden van Peru zijn zó mooi!!

Dit vind ik de mooiste stranden in het noorden van Peru!

De stranden en het klimaat in het noorden van Peru

Het klimaat in het noorden van Peru zorgt ervoor dat deze regio het hele jaar door perfect is voor een strandvakantie. De temperatuur is constant rond de 27 graden gedurende het hele jaar en heeft enkel een kleine toename van wind in de maanden juni t/m oktober. In de Peruaanse zomer ( december t/m april) valt er heel af en toe een beetje regen.

De stranden in het noorden van Peru liggen in de buurt van de evenaar. Maar wat je wellicht niet verwacht, is dat de hele kust in het noorden uit woestijn bestaat. Dit vormt een heel bijzonder beeld! Een deel van de kust van Peru wordt sterk beïnvloed door de Humboldt-stroom. Dit is een koude stroom die zorgt voor koud water langs de meeste stranden. Maar de kust in het noorden krijgt ook een warme stroming die langs de evenaar circuleert. Door deze bijzondere mix van de twee stromen heb je een heerlijke watertemperatuur en tevens ook een rijke diversiteit aan zeeleven. Dat zie je trouwens ook terug in de keuken!

Bekijk hier mijn reisroute voor het noorden van Peru

Het zand op de stranden is wit en fijn, de lucht is er altijd helderblauw en de zee is het hele jaar door warm.

Dit zijn mijn 3 favoriete stranden in noorden van Peru en de leukste dingen die je daar kunt doen!

stranden in het noorden van Peru, De mooiste stranden in het noorden van Peru
Máncora

1. Máncora

Op het lijstje van de mooist stranden in het noorden van Peru mag Máncora niet ontbreken! Máncora ligt in het noorden van Peru op ongeveer 2 uur rijden met de grens van Ecuador. Dit is de bekendste en ik vind het ook de leukste badplaats van Peru. Het stadje Máncora ligt op de Panamerican Highway en heeft een leuk en gezellig centrum vol met restaurantjes, barretjes en winkeltjes. Er is ontzettend veel te beleven in dit kleine stadje! In de avond transformeert het strand in een gezellige plek waar de (salsa)muziek luid klinkt en de stoeltjes op het zand staan. Er zijn voldoende accommodaties voor ieder prijsniveau, van simpele hostels, die voornamelijk in het centrum staan, tot dure resorts die iets verderop liggen. De stranden zijn er lekker uitgestrekt en staan vol met palmbomen.

stranden in het noorden van Peru, De mooiste stranden in het noorden van Peru
Máncora

Tip restaurant Máncora

Mijn favoriete restaurant in Máncora is La Sirena d’Juan. Dit restaurant is een echte aanrader! Vooral de tonijn is heerlijk en zó vers en perfect bereid. De brownie als toetje is ook top. De bediening is vlot en vriendelijk en de sfeer in het restaurant is goed. Locatie: Av Piura 316.

stranden in het noorden van Peru, De mooiste stranden in het noorden van Peru
La Sirena d’Juan

2. Punta Sal

Punta Sal is een kustplaatsje gelegen langs de Stille Oceaan in de regio van Tumbes, in het noorden van Peru. Deze badplaats ligt ongeveer 20 minuten rijden vanaf Máncora. Het is de ideale plek voor mensen die niets anders dan zon, zee, strand en rust willen. Het nachtleven is hier een stuk rustiger in vergelijking met Máncora. Punta Sal heeft zeer goede hotels, lodges en restaurants. De stranden in Punta Sal zijn ruim en hebben allemaal wit zand. Punta Sal wordt gezien als de plek met het langste strand in de noordelijke kust van Peru. In totaal is het strand 6.5 km en is verdeeld in twee sectoren: Punta Sal Chica en Punta Sal Grande.


3. Playa El Nuro

Dit is een kleine badplaats die bekend is om het feit dat je met schildpadden in de zee kunt zwemmen. Rondom de kleine pier van het dorpje zwemmen iedere dag veel schildpadden. De vissers maken de vissen schoon op de pier en het “afval” van deze vissen gooit men in de zee en daar komen de schildpadden op af. Het dorpje is bijzonder omdat men er hier werkelijk alles aan doet om het recent ontstaande toerisme zo goed mogelijk te laten integreren met het ecologische systeem.

Ze zijn zich zeer bewust van de eventuele negatieve effecten van toerisme op de lange termijn.

Het toerisme in dit dorpje is pas drie jaar geleden ontstaan. De daarbij behorende inkomsten voor de lokale bevolking worden bewust zo wijs mogelijk besteed. Er vind veel educatie plaats aan de inwoners en hierdoor is dit een plek waar je verantwoord met schildpadden zwemt. Het dorpje zelf is erg klein, maar het zeker leuk om te bezoeken en met de schildpadden te zwemmen of een leuk boottochtje te maken! Ik raad zelf aan om een hotel te regelen in Máncora op 15 minuten afstand.

stranden in het noorden van Peru, De mooiste stranden in het noorden van Peru
Playa El Nuro

Surfen en kitesurfen

De stranden in het noorden van Peru zijn perfect om te surfen en te kitesurfen. Kenners noemen het zelfs één van de beste plekken in de wereld voor surfen! Ieder niveau kan terecht om te (kite)surfen en er zijn diverse surfscholen waar je les kunt nemen. De golven zijn voor iedereen goed te doen. In december en januari zijn de golven op hun sterkst en dus meer geschikt voor de ervaren surfers. Van november tot en met februari kun je prima surfen zonder wetsuit, omdat de temperatuur net iets hoger ligt dan in de overige maanden.

Dit zijn de twee beste surfspots in de regio:

Máncora wordt door veel surfers aangewezen als de beste surfspot van heel Peru. Nu staat dit strand ook al op de eerste plek wat mij betreft qua mooiste stranden in het noorden van Peru! Dit komt door de hele goede surfcondities, de perfecte weersomstandigheden en de lange golven. De golven zijn geschikt voor zowel beginnende surfers en de gevorderden. Je kunt in Máncora ook perfect terecht om te kitesurfen.

Cabo Blanco is oorspronkelijk een klein vissersdorpje, maar de goede golven maken van dit dorpje ook een goede surfspot, voornamelijk voor de gevorderde surfers. De golven zijn hier soms meters hoog!

stranden in het noorden van Peru, De mooiste stranden in het noorden van Peru


Walvissen en dolfijnen spotten

In de maanden juli, augustus, september en oktober kun je walvissen spotten in Máncora. In deze maanden zijn de walvissen te vinden in dit deel van de Peruaanse kust. Ik ben in oktober in Máncora geweest en van 8 uur tot 11 uur ‘s ochtends op een gestapt. Vanaf de boot heb ik meerdere walvissen gespot! Zo gaaf! Dit is een ervaring die zo bijzonder is om mee te maken! Naast walvissen heb ik ook nog honderden dolfijnen in de zee gezien!

stranden in het noorden van Peru, De mooiste stranden in het noorden van Peru
Photocredits: Pacifo Adventures
stranden in het noorden van Peru, De mooiste stranden in het noorden van Peru
Photocredits: Pacifo Adventures

Organisatie walvissen spotten

Er zijn diverse organisaties in Máncora waar je een excursie kunt regelen om walvissen te gaan spotten. Maar de beste organisatie om walvissen mee te gaan spotten is Pacifico Adventures. Ze gebruiken het walvis kijken als een onderzoeksplatform om tevens onderzoek te doen naar de bultrug walvissen en andere soorten van walvisachtigen in dit gebied. Tevens hebben ze een Museum om zo belangrijke informatie te delen over de Peruaanse zee en bewustwording te creëren bij de bezoekers over het belang van het natuurbehoud. Ze hebben een tentoonstelling met informatie over walvissen(botten), dolfijnen, schildpadden, haaien, vogels, vissen en fossielen. Vanwege deze educatieve insteek weten de gidsen op de boot heel veel interessante feiten te vertellen over de walvissen en varen ze ook niet te dicht op de walvissen.

stranden in het noorden van Peru, De mooiste stranden in het noorden van Peru
Pacifico Adventures.

Tip zeeziekte

Tijdens het walvissen spotten kun je last van zeeziekte krijgen. Heb je hier vaak last van dan is het aan te raden om een pilletje tegen zeeziekte te nemen een uur voor je op de boot stapt. Sowieso is het aan te raden om vooral droge crackers of koeken te eten voor en tijdens je boottrip. Zo heb je minder last van zeeziekte en kun je volop genieten van de walvissen!


Wat is de beste reistijd voor de stranden in het noorden van Peru?

Het hele jaar kun je terecht op de stranden in het noorden van Peru. Je hebt er 365 dagen per jaar zon en de temperatuur zweeft het hele jaar rond de 26 graden. Er valt amper regen, enkel in de maanden maart en april kunnen er wat buien vallen. Het hoogseizoen is tijdens onze wintermaanden: januari t/m maart en dan is het druk met vooral lokale toeristen. Het hoogtepunt is op oudejaarsavond, want dan stromen de badplaatsen vol met toeristen die feest vieren en het vuurwerk vanaf het strand bekijken. Hou er rekening mee dat in december en januari de prijzen voor accommodaties hoger zijn als gevolg van de grote vraag.

stranden in het noorden van Peru, De mooiste stranden in het noorden van Peru


Hoe kom je er?

Vliegtuig: De badplaatsen kun je het best bereiken door te vliegen vanaf bijvoorbeeld Lima naar Talara. Vanaf daar is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Máncora. Je kunt vanaf het vliegveld een taxi nemen (kosten 100 soles) of een lokale bus (kosten 30 soles). Ook kun je vliegen naar Chiclayo of Piura en vanaf daar verder reizen naar de stranden.

Bus: Vanaf Lima kun je ook met de bus naar de bovenstaande badplaatsen gaan. Deze busrit duurt ongeveer 15 uur.


Tip hotel in Máncora

Een fantastisch hotel om te verblijven is Kichic. Het hotel is wel wat prijzig, maar ik vind het heerlijk om een vaak wat vermoeiende rondreis door een land af te sluiten in een fijn hotel. Kichic ligt op een kwartier rijden vanaf het centrum en ligt dus in een rustig gedeelte. Alles is perfect bij dit hotel! Het eten is goddelijk lekker en ze bieden iedere ochtend yoga lessen aan en je kunt er heerlijke massages nemen. Het zwembad is fantastisch en de huisjes zijn van alle gemakken voorzien. Sommige huisjes hebben een bad of douche buiten!

  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Máncora!
stranden in het noorden van Peru, De mooiste stranden in het noorden van Peru
Kichic
stranden in het noorden van Peru, De mooiste stranden in het noorden van Peru
Kichic

Het noorden van Peru

De meeste toeristen gaan naar het zuiden van Peru op reis en dit zorgt ervoor dat het noorden nog minder toeristisch is. De meeste toeristen in deze regio zijn Peruanen. Het noorden is het Amazone gebied van Peru! Het is er groen, er zijn veel bergen, rivieren, kleine dorpjes, kronkelige wegen, een rijk flora en fauna, koffieplantages en palmbomen. Vanuit Lima vlieg je in ongeveer anderhalf uur naar de Amazone en de beste optie is om jouw rondreis in het noorden te starten in de stad Chachapoyas.

Bekijk hier mijn reisroute voor het noorden van Peru

stranden in het noorden van Peru, De mooiste stranden in het noorden van Peru


Tips boeken Peru


Peru

Zuid Amerika

Midden Amerika

stranden in het noorden van Peru, De mooiste stranden in het noorden van Perustranden in het noorden van Peru, De mooiste stranden in het noorden van Peru

Geef een reactie