Reizen

De kledingvoorschriften in Iran

Iran

Er gelden diverse kledingvoorschriften in Iran voor mannen en voor vrouwen. Iran is een islamitische staat en het is super belangrijk om deze voorschriften te weten en je hieraan te houden indien je naar Iran reist. Laat je vooral hier niet door tegen houden om dit geweldige land te bezoeken!

Ik heb mijn tips en informatie beschreven over de kledingvoorschriften, zodat je zonder kledingstress naar Iran kunt.

Kledingvoorschriften in Iran voor mannen

In het algemeen is de kleding voor mannen erg makkelijk, namelijk geen korte broeken en geen hemdjes zonder mouwen. Het is absoluut niet toegestaan om dit te dragen in het openbaar. Voor de rest zijn er geen regels voor de kleding voor mannen en mannen kunnen bijvoorbeeld gewoon slippers aantrekken. Hou er wel rekening mee dat Iraniërs alleen slippers dragen in en rondom hun huis en hierdoor kijken ze soms wat raar op als je slippers draagt.

kledingvoorschriften in Iran, De kledingvoorschriften in Iran

Kledingvoorschriften in Iran voor vrouwen

Voor vrouwen zijn er een aantal kledingvoorschriften die opgevolgd moeten worden. Maar het is goed om te weten dat het minder strikt is dan de kledingvoorschriften voor Iraanse vrouwen. Het is absoluut niet nodig om stress te krijgen indien je hoofddoek even afwaait.

  • De hoofddoek: De officiële regel is dat je haar volledig bedekt moet zijn. Vrouwen laten in Iran wel vaak iets van hun haar zien. Een beetje haar wat onder je hoofddoek uitkomt is geen enkel probleem en dus hoef je de hoofddoek niet heel strak op je hoofd te doen. Ik vond het zelf wel makkelijk om de hoofddoek met een paar speldjes vast te zetten, zodat hij beter blijft zitten. Ik vond het overigens wel grappig om de kleur van mijn hoofddoek te matchen met de rest van mijn outfit. Je ziet ook dat veel Iraanse vrouwen dit doen.
  • Kleur van de kleding: Je kunt alle kleuren kleding en hoofddoeken dragen in Iran. In de zomer is het wel lekker om licht gekleurde kleding te dragen i.v.m. de hitte.
  • Benen: Je benen moeten helemaal bedekt zijn tot aan je enkels en dus is het dragen van een broek, legging of lange jurk of rok verplicht. Je kunt wel gewoon een strakke spijkerbroek aan in Iran. Ook vrouwen kunnen gewoon slippers en sandalen dragen in Iran.

kledingvoorschriften in Iran, De kledingvoorschriften in Iran

  • Lichaam: Lichaam, armen en benen moeten helemaal bedekt zijn door wijde kleding. Dit houdt in dat je geen korte mouwen kunt dragen. Een mantel of een vest dat tot aan je knieën valt is de beste keuze in Iran.
  • De vlucht: De Iraanse kledingvoorschriften gaan in zodra je in Iran bent. Dit houdt in dat tijdens je vlucht de kledingvoorschriften van toepassing zijn op het moment dat je het Iraans luchtruim in vliegt. Tijdens mijn vlucht kwamen alle hoofdoeken te voor schijn op het moment van landen. Neem als vrouw dus een hoofddoek mee in het vliegtuig.
kledingvoorschriften in Iran, De kledingvoorschriften in Iran
Iran

Wat dragen Iraanse vrouwen?

Iran is een land met islamitische kledingvoorschriften, maar ik was erg verbaasd door de kleding van de vrouwen in Iran. Deze moderne vrouwen zijn elegant gekleed en ze zien er allemaal prachtig uit. Veel vrouwen dragen make up en ze zien er erg verzorgd uit. Ze dragen een mantel tot aan de knie en hieronder dragen ze meestal een strakke broek. De kleur van de sjaal past altijd perfect bij de rest van de kleding. Ze dragen sandalen, sneakers en vaak ook hakken. Op feestjes binnenshuis dragen ze de meest prachtige jurken die wij in het Westen ook dragen.

De grootste misvatting over vrouwen in Iran is dat ze allemaal een zwarte chador dragen. Op straat zie je ook vrouwen die een chador dragen, maar dit zijn meestal de oudere generatie vrouwen. Voor de jongere generatie is vaak het enige moment dat ze een chador dragen, tijdens het bezoeken van een moskee. Als toerist kun je overigens altijd bij de ingang van de moskee een chador lenen en dit zie je lokale vrouwen van de jongere generatie dan ook vaak doen.

kledingvoorschriften in Iran, De kledingvoorschriften in Iran


Tips boeken Iran

  • Zoals bij veel reizen is de Lonely Planet onmisbaar! De Lonely Planet van Iran is uitgekomen in september 2017 en is up to date! Klik hier om deze te bestellen!
  • Het boek “Stiekem kan hier alles” van Eefje Blankenvoort biedt je een boeiende kijk in het dagelijks leven in Iran, vol met alle tegenstellingen. Een hele leuke manier om de cultuur van Iran zo iets beter te leren kennen! Klik hier om deze te bestellen!

Tip: Ik neem altijd een e-reader mee op reis. De kobo modellen bij Coolblue zijn goed geprijst en super handig!

Als je vragen hebt over kledingvoorschriften in Iran dan beantwoord ik ze graag voor je!


Beste reistijd Iran

Iran is groot land met een oppervlakte van 40 keer zo groot is als dat van Nederland. Door de grootte van het land kent Iran een divers klimaat. In het Noordwesten van Iran is het koud in de winter en dalen de temperaturen tot onder het vriespunt. De lente en herfst in deze regio zijn mild en de zomers zijn droog en heet. In het zuiden van Iran is zijn de winters zijn mild, maar in de zomer komen de temperaturen boven de 40 graden. Over het algemeen valt er weinig regen in Iran, maar tussen oktober en april valt er regen in een groot deel van Iran met gemiddeld 25 centimeter regenval per jaar. Echter valt er in het Zagrosgebergte en aan de Caspische zee gemiddeld 50 tot 100 centimeter regen.

Het hoogseizoen in Iran is in de maanden maart tot en met mei. De temperatuur is ideaal en mild, maar ook in juni en oktober is de temperatuur ook draaglijk. Tussen november en februari wordt het koud in Iran en dan vooral in het noordoosten en noordwesten. De Iraanse winter biedt wel veel mogelijkheden voor wintersportactiviteiten.

Houdt ook rekening met de Ramadanmaand en bedenk of je tijdens de Ramadan wilt reizen in een islamitisch land. Het is ook voor toeristen verboden in het openbaar te drinken, te eten of te roken. In de toeristische gebieden kun je echter wil plekjes vinden met kleine eettentjes waar de gordijnen gesloten zijn en waar je dan wel een maaltijd kunt eten.

kledingvoorschriften in Iran, De kledingvoorschriften in Iran


Iran

De bezienswaardigheden in Iran

kledingvoorschriften in Iran, De kledingvoorschriften in Irankledingvoorschriften in Iran, De kledingvoorschriften in Iran

Geef een reactie