ReizenUnieke Belevenissen

De gaafste festivals in Spanje

Haro wijnfestival

In Spanje weten ze een leuk feestje vieren is! Spanje is het land van fiestas en festivals en er zijn dan ook talloze festivals in Spanje. Wat ik altijd erg leuk vind om te doen, is een vakantie combineren met een bijzonder festival! Er zijn genoeg unieke festivals in Spanje waar je een heerlijke tijd kunt hebben en daarnaast maak je er ook even een stedentrip of vakantie van. Prima combinatie als je het mij vraagt! Wil jij ook feesten tijdens je vakantie zoals de Spanjaarden doen? Ik heb voor jou de vier gaafste festivals in Spanje op een rijtje gezet.

De gaafste festivals in Spanje!

De gaafste festivals in Spanje

Ieder jaar zijn er een groot aantal geweldige en zeker ook fascinerende festivals in Spanje. Festivals die wij in Nederland helemaal niet kennen. Lokale festivals met onbekende mysteries en tradities en waar vooral plezier maken centraal staat. Van uitzinnige gevechten met tomaten of met rode wijn, van het gooien met verf tot aan poppen die in brand worden gestoken. Festivals die één dag duren of een aantal dagen, maar hoe dan ook zijn deze festivals een prima gelegenheid om de tradities en cultuur van Spanje een beetje te leren kennen. Elk dorp, hoe klein ook, heeft zijn eigen unieke festiviteiten, dus aan festivals geen gebrek.

Wat zijn de festivals die je niet mag missen dit jaar? Ik heb een lijst gemaakt met de vier gaafste festivals in Spanje!

1. La Tomatina, Spanje

La Tomatina is zeker één van de gaafste festivals in Spanje en vindt plaats in het dorpje Buñol, vlakbij de stad Valencia. Het slaperige stadje Buñol verandert één dag per jaar in een gezellig slagveld, waarbij iedereen met tomaten gooit. Jaarlijks op de laatste woensdag van augustus vindt La Tomatina plaats! Er komen 22.000 mensen naar dit festival en er wordt met 150.000 ton aan bedorven en absoluut niet eetbare tomaten gegooid. Het is ’s werelds grootste voedselgevecht en ik heb eraan deelgenomen in 2017! Het was een fantastische ervaring. Het bezoeken van La Tomatina is een ervaring voor heel hoog op jouw bucket list! Vroeg in de ochtend begint het feestje en verzamelt iedereen zich in de smalle straten van het dorpje om zo te wachten op de vrachtwagens met tomaten die stipt om 11 uur aan komen rijden. Na een uur tomaten gooien, is dit deel van het festival helaas al wel weer voorbij. Maar het feestje gaat vervolgens verder in het dorpje met een gezellige paella party en heel veel bier en wijn.

 • Datum: laatste woensdag in augustus
 • Meer weten? Lees hier alles over La Tomatina

gaafste festivals Spanje, De gaafste festivals in Spanje

La Tomatina combineren met een stedentrip Valencia

Valencia is een stad aan de kust van de Spaanse Middellandse Zee. Valencia stond lang in de schaduw van Barcelona en Madrid, maar de stad is een steeds populairdere bestemming geworden voor een stedentrip. Terecht, want ik vind Valencia fantastisch! De binnenstad van Valencia kent veel must do’s en is levendig en typisch Spaans. De pluspunten van Valencia zijn dat de stad aan het strand ligt en dat het centrum klein, authentiek en overzichtelijk is. In Valencia loop je door kleine straten vol met leuke winkeltjes, zie je overal verborgen pleinen, eet je tapas in gezellige restaurants en dwaal je tussen de monumentale gebouwen. Vergeet ook zeker niet om de geweldige Stad van de Kunst en Wetenschap te bezoeken! Heerlijk is ook het ruime strand in Valencia, zodat je heerlijk een dagje of middagje kunt relaxen of lekker over de boulevard kunt lopen of een terrasje met zeezicht kunt pakken.

Lees meer over Valencia

gaafste festivals Spanje, De gaafste festivals in Spanje

Hotel tip tijdens het bezoeken van La Tomatina

Er zijn ontzettend veel leuke en betaalbare hotels en appartementen in Valencia. Zelf heb ik overnacht in La Casita de Palomar en dit is een aanrader! Het is een gezellig appartementje en het ligt dicht bij een aantal van de leukste bezienswaardigheden, maar is toch redelijk rustig gelegen. De prijs kwaliteit verhouding is prima!

 • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
 • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Valencia!

gaafste festivals Spanje, De gaafste festivals in Spanje


2. Het wijnfestival in Haro, Spanje

Eén keer per jaar op 29 juni is er een wijnfestival in Haro. Duizenden mensen verzamelen zich op een veld ergens verscholen tussen de bergen en de wijnvelden! Ze staan klaar met liters rode wijn om dit op elkaar te gaan gooien. Emmers, waterpistolen en traditionele tasjes zijn dé wapens die gebruikt worden in dit wijngevecht. Ik heb deelgenomen in 2018 aan dit festival en het was fantastisch. Tijdens dit feest loopt je doordrenkt met wijn door de straten en vier je een uniek feestje. De avond voor het officiële wijngooien is het al gezellig druk in de stad en begint het festival eigenlijk al. Het daadwerkelijke wijngooien vindt vroeg in de ochtend plaats op een locatie in de middle of nowhere op 15 minuten rijden van het centrum van Haro. Veel mensen gaan dan ook rechtstreeks vanuit de stad door naar het wijngooien en zijn lekker in de feeststemming, een beetje dronken dus. Rond een uurtje of 12 is het wijngooien afgelopen en gaat iedereen naar huis om zich om te kleden. Vervolgens gaat iedereen het feest in de stad voortzetten. Een erg bijzonder en gezellig feestje!

 • Datum: 29 juni
 • Meer weten? Lees hier alles over dit wijnfestival

gaafste festivals Spanje, De gaafste festivals in Spanje

Wijnfestival Haro combineren met een stedentrip Bilbao

In de buurt van Haro ligt de bekende en leuke stad Bilbao. In Baskenland ligt Bilbao en deze stad is wereldberoemd vanwege het indrukwekkende Guggenheim museum. Maar Bilbao heeft véél meer te bieden dan enkel dit indrukwekkende museum. Met gemak heb je een aantal leuke dagen in Bilbao, zonder je een moment te vervelen. Er zijn mooie en groene parken, overal waar je kijkt zie je gevarieerde en moderne architectuur, op elke hoek van de straat eet je heerlijke pinxtos, de oude stad is prachtig en ronddwalen is geweldig! Wist je dat je in 20 minuten vanuit het centrum met de metro op het strand bent? Als het mooi weer is dan moet je zeker een dagje naar het strand gaan.

Lees meer over Bilbao

gaafste festivals Spanje, De gaafste festivals in Spanje

Hotel tip Haro

Ik heb geslapen in Haro in het hotel Los Agustinos en dit hotel is geweldig. De ambiance en het interieur zijn fantastisch en het ontbijt is geweldig met een enorm uitgebreide keuze. Het gebouw is een waar pareltje! Het centrale plein van Haro ligt op één minuut lopen. Ook fijn is dat ze een gratis service hebben en ze je met een bus naar de plek brengen waar het wijngooien is.

 • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
 • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Haro!

gaafste festivals Spanje, De gaafste festivals in Spanje

Hotel tip Bilbao

Ik heb in Bilbao zelf geslapen in het hotel Melia Bilbao en dit is mij goed bevallen. Het hotel ligt lekker centraal in de stad en de kamers zijn prima. Vooral het ontbijtbuffet is er heerlijk! Zoek je een hotel met zwembad dat dan raad ik je hotel Melia Bilbao aan. Ik had een hele fijne kamer met een groot balkon en een gaaf uitzicht over de stad.

 • Kijk hier voor de beschikbaarheid en prijzen
 • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Bilbao!

gaafste festivals Spanje, De gaafste festivals in Spanje


3. Cascamorras, Granada

Cascamorras is misschien wel het smerigste feestje in Spanje. De Cascamorras is een nar en hij is gekleed in hele felle kleuren. Deze nar is officieel afkomstig uit het dorp Guadix wat vlakbij de stad Granada ligt. Ieder jaar op 6 september gaat deze nar op bezoek bij het naburige stadje Baza met als reden om de beeltenis van de Maagd van de Barmhartigheid te stelen. Om dit stelen te voorkomen gooien de inwoners liters zwarte verf over de Cascamorras heen en ze gaan hem achtervolgen. Lukt het hem om het beeld te stelen zonder dat hij onder de verf komt, dan mag hij het beeld meenemen naar Guadix. Maar ja, dat lukt natuurlijk nooit. Dit is zeker een feestje wat je nergens anders ter wereld mee kunt maken en dat maakt het heel erg uniek!

 • Datum: 6 september
gaafste festivals Spanje, De gaafste festivals in Spanje
Foto: Dienst Toerisme van Guadix

Cascamorras combineren met een stedentrip Granada

Op een klein stukje rijden vanaf Gaudix ligt Granada. Granada is een super leuke stad in Spanje en een hele toffe bestemming voor een stedentrip van een paar dagen. Granada is wereldberoemd vanwege het indrukwekkende Alhambra, maar je kunt je met gemak een aantal dagen uitstekend vermaken met ook de andere gave bezienswaardigheden. De stad Granada is redelijk groot, maar tegelijkertijd een ideale stad om te voet te verkennen en verdwalen doe je hier niet snel. Ik ben vier dagen in Granada geweest en ik vond het er zo leuk. De sfeer is heel anders in vergelijking met andere Spaanse steden en dit komt vooral door de Moorse invloeden. Het Alhambra is natuurlijk een bouwwerk wat je een keer in je leven gezien moet hebben!

Lees meer over Granada

gaafste festivals Spanje, De gaafste festivals in Spanje

Hotel tip Granada

Ik heb geslapen in Appartement Smart Suites Albaicin en dit is een fantastische accommodatie! De ligging is perfect in het mooiste gedeelte van Granada. De medewerkers zijn enorm gastvrij en vriendelijk. Het appartement is ruim en er is alles wat je nodig hebt. Ze hebben een boodschappenservice en zo kun je verse broodjes etc. bestellen wat ze afleveren bij je appartement. Als ik weer naar Granada ga dan boek ik zeker weer deze accommodatie!

 • Check hier de beschikbaarheid en prijzen voor deze accommodatie.
 • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Granada!

gaafste festivals Spanje, De gaafste festivals in Spanje


4. Las Fallas, Valencia

Las Fallas is ook een erg leuk feestje in Spanje waar je een keertje bij moet zijn. Het festival vind ieder jaar plaats halverwege maart in Valencia. Dit feest vindt plaats op straat en bestaat uit vuur en buskruit  en er worden gigantische poppen (ninots of standbeelden) in brand gestoken. Deze poppen zijn gemaakt van papier-maché en kunnen wel twintig meter hoog zijn. Overal in Valencia staan de satirische poppen, zodat de bezoekers van het festival eerst van deze poppen kunnen genieten. Het publiek kan via een stemming één beeld redden wat dan niet in brand wordt gestoken, maar het Falleromuseum tentoongesteld wordt. Las Fallas is een enorm populair festival en daardoor is het erg druk in Valencia en is het aan te raden om op tijd je accommodatie te regelen.

 • Datum: 15 t/m 19 maart
gaafste festivals Spanje, De gaafste festivals in Spanje
Foto: theendivechronicles.com

Las Fallas combineren met een stedentrip Valencia

Valencia is een stad aan de kust van de Spaanse Middellandse Zee. Valencia stond lang in de schaduw van Barcelona en Madrid, maar de stad is een steeds populairdere bestemming geworden voor een stedentrip. Terecht, want ik vind Valencia fantastisch! De binnenstad van Valencia kent veel must do’s en is levendig en typisch Spaans. De pluspunten van Valencia zijn dat de stad aan het strand ligt en dat het centrum klein, authentiek en overzichtelijk is. In Valencia loop je door kleine straten vol met leuke winkeltjes, zie je overal verborgen pleinen, eet je tapas in gezellige restaurants en dwaal je tussen de monumentale gebouwen.

Lees meer over Valencia

gaafste festivals Spanje, De gaafste festivals in Spanje

Hotel tip Valencia

Er zijn ontzettend veel leuke en betaalbare hotels en appartementen in Valencia. Zelf heb ik overnacht in La Casita de Palomar en dit is een aanrader! Het is een gezellig appartementje en het ligt dicht bij een aantal bezienswaardigheden, maar is toch redelijk rustig gelegen.

 • Controleer hier of het appartement nog beschikbaar is!
 • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Valencia!

gaafste festivals Spanje, De gaafste festivals in Spanje


Dit vind ik de gaafste festivals in Spanje. Welk festival mag volgens jou niet ontbreken op dit lijstje met gaafste festivals in Spanje?


Spanje

Granada

Valencia

Sevilla

Geef een reactie