Cultuur & NatuurReizen

De Costa Blanca, 5x wat je niet mag missen

costa blanca

De Costa Blanca is een regio in het zuidoosten van Spanje met een totale kustlengte van bijna 250 kilometer en het totaal aantal stranden is 74. Officieel loopt de Costa Blanca van het dorpje Denia tot aan het dorpje Pilar de la Horadada. De Costa Blanca is een populaire zomer en ook winterbestemming, aangezien de temperatuur in de zomer altijd mooi is en in de winter amper onder de 20 graden komt. Deze regio in Spanje heb ik een aantal keer bezocht en de schoonheid en diversiteit verrast mij iedere keer weer! Wat mag je niet missen op de Costa Blanca?

Wat 5 plekken mag je niet missen als je de Costa Blanca bezoekt?

De Costa Blanca

De naam Costa Blanca betekent letterlijk “witte kust” en er zijn een aantal verhalen waar deze naam vandaan komt. Zijn het de witte stranden of de witte huisjes in de dorpen? Nee, dit zijn allemaal fabeltjes, want de naam komt van de wit-roze bloesem aan de amandelbomen. Vroeger was men in deze regio namelijk zeer actief met de teelt van amandelbomen

1. Guadalest

Eén van de mooiste dorpjes van heel Spanje vind ik Guadalest en deze plek mag je niet missen als je de Costa Blanca bezoekt. Dit bijzondere en duizend jaar oude stadje ligt in het binnenland van de Costa Blanca, op een half uur rijden van de badplaatsen Calpe, Altea en Benidorm. Guadalest is een klein dorpje met nog geen 200 inwoners en is op een unieke manier in de rotsen gebouwd, waardoor het lijkt op een soort kraaiennest rondom het kasteel. Dit “El Castell de Guadalest” is door de Moren gebouwd in de 12e eeuw.

Vanaf het kasteel heb je een geweldig uitzicht over de bergen en het helderblauwe stuwmeer. Het kasteel is de moeite waard, maar het dorp zelf heeft ook twee hele bijzondere miniatuurmusea, een mooi stadhuis en een paar terrasjes en pleintjes.

De weg naar Guadalest is al geweldig mooi.

niet missen Costa Blanca, De Costa Blanca, 5x wat je niet mag missen

2. Altea

Altea is een kunstenaarsstadje met een geheel eigen artistieke uitstraling en sfeer. Dit stadje mag je ook zeker niet missen als je de Costa Blanca bezoekt. Al eeuwen lang is Altea een stadje waar diverse kunstenaars en schrijvers zich gevestigd hebben. Dit zie je terug aan de vele galerieën in de stad en aan de decoratie aan de buiten- en binnenkant van veel gebouwen. Op het hoogste punt van de stad staat de kerk Virgin de Consuelo met zijn mooie blauwe koepels. Deze kerk staat op een sfeervol pleintje met diverse terrasjes en iedere avond is hier een kleine markt.

Deze markt is erg leuk om te bezoeken!

De straatjes met de witte huisjes en gekleurde plantjes aan de gevel zijn allemaal even sfeervol en leuk om doorheen te wandelen. Altea is een stadje dat veel hoogteverschil kent en er zijn meerdere uitzichtpunten waar je even kunt stoppen en genieten van het uitzicht. Altea heeft in totaal acht kilometer aan stranden en dit maakt Altea ook zeer geschikt om te zonnebaden.

niet missen Costa Blanca, De Costa Blanca, 5x wat je niet mag missen

3. Las Fuentes del Algar

De watervallen van Algar bevinden zich op 15 kilometer van Benidorm en liggen verscholen in de bergen. Er zijn een aantal waterbronnen, een riviertje, een aantal meertjes en een paar watervallen. Ze zijn erg mooi en indrukwekkend om te zien en je kunt hier afkoelen door een duik te nemen in het koude en heldere water. De lokale bevolking bezoekt massaal deze watervallen en daardoor kan het op een mooie dag in het weekend hier erg druk zijn. Er is een wandelpad aangelegd dat dwars door de mooie natuur met verscheidene bloemen en planten loopt. Deze watervallen mogen de natuurliefhebbers niet missen tijdens een reis naar de Costa Blanca.

niet missen Costa Blanca, De Costa Blanca, 5x wat je niet mag missen

4. Denia

Eén van de oudste dorpen aan de Costa Blanca is Denia. Denia is een leuk en typisch Spaans vissersstadje met lange zandstranden. Het kenmerk van deze stad is het Kasteel van Denia wat gebouwd is in de 11e eeuw na Christus. Dit kasteel staat midden in de stad op een heuvel en vanaf dit punt heb ik de zonsondergang bekeken! Aanrader! De smalle straatjes rondom het kasteel kenmerken zich met prachtig gekleurde huizen. Het plein “Plaza de la Constitución” is super mooi door de aanwezigheid van het gemeentehuis en een barokke kerk. De winkelstraat Marques de Campo ziet er prachtig uit door de vele bomen die er staan. Hier kun je goed winkelen of genieten van heerlijke tapas op een van de vele terrasjes.

niet missen Costa Blanca, De Costa Blanca, 5x wat je niet mag missen

5. Javea

Javea is een stadje wat op het meest oostelijke punt van Spanje ligt. Dit stadje wordt ook wel Xàbia in het Valenciaans genoemd en dit stadje mag je ook niet missen tijdens jouw reis naar de Costa Blanca. Het bestaat uit talrijke mooie baaien en een prachtig landschap. De binnenstad van Javea is nog authentiek en ligt niet direct aan de zee, maar één kilometer landinwaarts. De kerk van Sant Bartomeu en de Kapel van Santa Anna zijn een lust voor het oog. Het mooiste plekje van Javea is de berg Montgo, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Op een heldere dag kun je zelfs Ibiza zien liggen.

Rond de jachthaven zijn een aantal goede restaurants te vinden waar vis bovenaan op het menu staat en je een prachtig uitzicht hebt op de zee.

niet missen Costa Blanca, De Costa Blanca, 5x wat je niet mag missen


Tips voor je vakantie op de Costa Blanca

• Je vliegt naar de luchthaven van Valencia (ten noorden van de Costa Blanca) of Alicante (ten zuiden van de Costa Blanca).
• De Costa Blanca is een grote regio die het beste te verkennen is door een auto te huren. De afstand van de vliegvelden naar je accommodatie is meestal groot, waardoor het nemen van bijvoorbeeld een taxi prijzig is. Parkeren in de diverse plaatsen is over het algemeen niet gratis is, maar ook niet heel erg duur.
• De Costa Blanca is een drukbezochte bestemming, maar het fijne is dat er volop mogelijkheden zijn om er een rustige vakantie te vieren. Dit komt door de vele accommodaties van privé villa’s met privé zwembad tot aan simpele bungalows toe.


Huur een auto

Ik heb zelf een auto gehuurd en zo de Costa Blanca ontdekt. Dit is erg goed bevallen. De regio is perfect om met een auto te ontdekken.

niet missen Costa Blanca, De Costa Blanca, 5x wat je niet mag missen


Spanje

Granada

Valencia

Sevilla

Geef een reactie