Hidden GemsReizen

De blauwe stad in Marokko: Chefchaouen

Chefchaouen

Chefchaouen is een geweldig mooi stadje in Marokko. Chefchaouen is de blauwe stad in Marokko, want de medina is blauw geverfd en daarom behoort het tot de mooiste medina van heel Marokko. Je ziet hier honderden kleuren blauw, want echt alles is in een tint blauw geverfd! De tint indigoblauw, marineblauw, kobaltblauw, denimblauw en alle andere tinten blauw die je maar kunt verzinnen. De straten, de huizen, de deuren en overal waar je kijkt zie je dat alles blauw is. Chefchaouen, de blauwe stad in Marokko!

De vijf beste bezienswaardigheden van Chefchaouen, de blauwe stad in Marokko! 

Chefchaouen, de blauwe stad in Marokko!

De geweldige blauwe stad Chefchaouen ligt in het noorden van Marokko en dicht bij het Rifgebergte. Het stadje is een mooie mengelmoes van Marokkaanse en Spaanse invloeden en de voertaal hier is Spaans en Frans. Een bezoek aan deze stad heb ik gecombineerd met een reis door Marokko als stop na een bezoek aan de koningsstad Fez.

Waarom is alles blauw in de stad Chefchaouen?

In 1471 is het dorpje gesticht door Berberstammen uit het Rifgebergte en vele Joodse vluchtelingen uit Spanje hebben hier hun toevlucht gezocht door de jaren heen. Blauw is de belangrijke religieuze kleur van het Jodendom en de Joden zijn sinds 1930 begonnen met het blauw verven van het stadje. Een andere versie is echter dat het stadje blauw is, omdat blauw de kleur van de hemel is. En weer een ander verhaal vermeldt dat het blauw geverfd is om zo de muggen af te schrikken. Ik heb geen idee wat de waarheid is, maar ik ben de persoon die het blauw verven bedacht heeft erg dankbaar, want het stadje ziet er daardoor geweldig mooi uit.

1. Dwaal rond in de medina

De oude medina van Chefchaouen is een geweldig blauw labyrint vol met kleine straatjes, steegjes, trappetjes, pleintjes, verstopte winkeltjes, moskeeën en restaurantjes. Het ene straatje betovert je nog meer dan het andere en iedere hoek van de straat is oogverblindend. Ik raakte maar niet uitgekeken en ben maar foto’s blijven maken! Eigenlijk is de hele medina één hele grote fotogenieke plek en het lijkt het meeste op een volmaakt sprookje. De medina is niet super groot en dus is het perfect om lekker rond te dwalen en de omgeving rustig in je op te nemen. De medina kent een hoogteverschil en daardoor is het makkelijk als je de weg kwijt bent, want dan loop je gewoon alleen maar naar beneden en dan zie je vanzelf weer een plek die je bekend voorkomt. De sfeer is relaxed en de mensen zijn vriendelijk en behulpzaam en dat maakt een wandeling door dit stadje heel erg leuk!

Chefchaouen blauwe stad Marokko, De blauwe stad in Marokko: Chefchaouen

2. Bekijk de zonsondergang vanaf de Spaanse moskee

Het beste uitzicht over de stad heb je bij de Spaanse Moskee. Vanaf de medina loop je in ongeveer een half uurtje bergop naar deze moskee. De moskee zelf kun je niet bezoeken, maar de locatie bovenop de berg is geweldig. Vanuit de medina zie je de moskee hoog op de berg al liggen en daardoor is de wandeling gemakkelijk te vinden en heb je geen gids nodig. Je hebt hier een fantastisch uitzicht en op een heldere dag kijk je kilometers ver weg en zie je de hele stad. Ik ben het einde van de middag omhoog gelopen naar de Spaanse Moskee en dit is het beste tijdstip! Het is een geweldige belevenis om te zien hoe de zon achter de bergen verdwijnt en de stad langzaam van kleurtint verandert.

Chefchaouen blauwe stad Marokko, De blauwe stad in Marokko: Chefchaouen

3. Relaxen op het plein

Het centrale plein Uta el-Hammam is het gezellige hart van de medina waar je heerlijk op een terrasje verse muntthee kunt drinken of kunt genieten van het lekkere Marokkaanse eten. Op ieder moment van de dag is het hier gezellig druk. Het plein is mooi en is de perfecte plek om lekker naar mensen te kijken. De sfeer is er goed en de prijzen zijn ook lager dan in andere steden in Marokko. Voor mij vormt dit plein de perfecte plek om even op adem te komen. Aan het plein ligt de oude kasbah en in dit fort is tegenwoordig een museum gevestigd.

Het museum zelf is niet erg interessant, maar het uitzicht over het plein is wel super mooi.

Chefchaouen blauwe stad Marokko, De blauwe stad in Marokko: Chefchaouen

4. Shoppen

De unieke sfeer van het stadje heeft ervoor gezorgd dat de stad veel artistieke mensen heeft aangetrokken of in ieder geval de artistieke kant van mensen naar boven haalt. In de vele winkeltjes koop je de meest kleurrijke en bijzondere sieraden, kleding, tapijten en souvenirtjes. Veel winkels hebben een werkplaats en daar zie je hoe de souvenirs ter plekke met de hand worden gemaakt. Ik heb hier mijn favoriete leren laarsjes gekocht die ik nog steeds vaak draag. Vergeet niet om altijd te onderhandelen over de prijs!

Een goede en mooie traditie is om na een aankoop samen een kopje muntthee te drinken.

Chefchaouen blauwe stad Marokko, De blauwe stad in Marokko: Chefchaouen

5. De watervallen van Akchour

Wil je even iets anders doen en de blauwe stad Chefchaouen verlaten en iets meer van Marokko zien? Bezoek dan deze watervallen op ongeveer 30 kilometer vanaf Chefchaouen. Dit natuurgebied is mooi en groen en veel Marokkanen gaan er znaar toe om langs de rivier te picknicken bij één van de vele restaurantjes of om te zwemmen in de zomermaanden. De wandeling naar de waterval duurt ongeveer twee uur heen en terug ga je bergaf en doe je er anderhalf uur over. Ik vond de wandeling zeker mooi, maar de waterval is niet echt indrukwekkend als het niet veel geregend heeft. En dat was bij mij helaas het geval! Je kunt er dus ook voor kiezen om ergens halverwege te pauzeren, om te draaien en weer terug te lopen. Bij aankomst van het park komen er diverse gidsen naar je toe, die je voor ongeveer tien euro naar de waterval willen brengen. Maar de wandeling spreekt echt voor zich en hier heb je geen gids voor nodig.


Let op!

De regio van Chefchaouen staat bekend om de productie van Cannabis en dit is het grootste exportproduct in de regio. Regelmatig krijg je dan ook drugs aangeboden, maar het is officieel verboden om drugs te kopen en te verkopen en te gebruiken in Marokko.

Heb jij de prachtige blauwe stad Chefchaouen in Marokko bezocht en heb jij nog aanvullingen op mijn lijst?

Chefchaouen blauwe stad Marokko, De blauwe stad in Marokko: Chefchaouen


Huur een auto in Marokko

Marokko is een perfect land om met de auto te ontdekken! Ik heb zelf een auto gehuurd en ben zo vanaf Fez naar Chefchaouen gereden. De wegen zijn goed onderhouden en het mooie is dat je overal kunt stoppen als je leuke plekjes onderweg ziet. Het is zó leuk om er een rondreis te maken! De wegen zijn veilig en goed onderhouden.

Ik heb zelf een auto gehuurd via Sunnycars en dit is erg goed bevallen! Zij verhuren auto’s met een handig all inclusive pakket en zo weet je dat alles goed geregeld is! Zij hebben ter plaatse samenwerkingen met diverse partijen en zo heb je altijd een goede prijs voor jouw autohuur.

Chefchaouen blauwe stad Marokko, De blauwe stad in Marokko: Chefchaouen


Tip accommodatie Chefchaouen

Er zijn diverse leuke en betaalbare hotels in Chefchaouen. Ik heb zelf geslapen in het hotel Puerta Azul en dit is mij prima bevallen. De locatie is in een rustige wijk net buiten de medina. Het dakterras is erg mooi en het is heerlijk om daar te ontbijten. Het personeel is extreem vriendelijk en behulpzaam en de kamers zijn mooi ingericht.

  • Check hier de beschikbaarheid voor dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Chefchaouen!
Vind hier leuke accommodaties in Chefchaouen
Chefchaouen blauwe stad Marokko, De blauwe stad in Marokko: Chefchaouen
Puerta Azul

Tips boeken Marokko


Marokko

Chefchaouen blauwe stad Marokko, De blauwe stad in Marokko: ChefchaouenChefchaouen blauwe stad Marokko, De blauwe stad in Marokko: Chefchaouen

Geef een reactie