Lifestyle

De 3 leukste boeken die ik deze maand gelezen heb (4)

leukste boeken

Ik heb deze maand weer genoeg tijd gehad om een aantal boeken te lezen. En daarom deel ik graag weer mijn drie favoriete boeken met jullie. Deze boeken brengen je van New York tot aan Kenia, India en Iran, zodat je toch een beetje een vakantiegevoel hebt!

Mijn tips: de 3 leukste boeken die ik deze maand gelezen heb!

1. Zon (De Zeven Zussen), Lucinda Riley

Dit is het zesde deel van de bestsellerserie De Zeven Zussen. Electra heeft het allemaal voor elkaar: ze is bloedmooi, schatrijk en wereldberoemd. Maar achter dit perfecte plaatje gaat een kwetsbare jonge vrouw schuil, die de oplossing voor haar problemen zoekt in drank en drugs. Zon brengt je van het bruisende Manhattan naar de prachtige uitgestrekte vlaktes van Kenia. Zoals ook bij de voorgaande 5 boeken bestaat ook dit boek weer uit een gedeelte dat zich in het verleden afspeelt en een gedeelte in het heden. Het verhaal van Electra in het nu (eind jaren 90) in New York over alcohol en drugsverslaving en de ander gaat over Cecily en Stella van ca. 1939 tot 1965 over zowel de rassenscheiding en de ongelijkheid voor vrouwen in Amerika én het koloniale tijdperk in Kenia.

In het begin had ik wat moeite om in het verhaal komen. Dat komt omdat Electra een verwend nest is en haar karakter mij niet zo aansprak. De verhaallijn over Elektra is een beetje oppervlakkig. Maar vanaf het moment dat haar haar biologische familie in het boek komt, werd ik meegezogen in dit verhaal en kon ik het boek niet meer wegleggen. De verhaallijn in Afrika vond ik prachtig en had voor mij veel langer en uitgebreider gemogen. Wat ik ook zo knap vindt aan de schrijfstijl van Lucinda Riley is de beschrijving van de plekken en alle gebieden waar het zich afspeelt. Alsof je op vakantie bent! Verkrijgbaar bij Bol.com


2. Shantaram, Gregory David Roberts

Lin ontsnapt uit een Australische gevangenis en reist met een vals paspoort naar India. Hij dompelt zich onder in de kleurrijke chaos van Bombay, waar hij de trouwe gids Prabaker ontmoet en bevriend raakt met de maffiabaas Khader Khan en de ongrijpbare Karla. Onder de indruk van de armoede in de krottenwijken en gesteund door zijn nieuwe vrienden besluit Lin zijn beperkte EHBO-training aan te wenden om een kliniek te beginnen. Terwijl een niet aflatende stroom verstotelingen bij hem aanklopt, bouwt hij een nieuw leven op. Hij woont tien jaar in de sloppenwijken van Bombay, vervalste documenten, smokkelde wapens naar Afghanistan en werkte voor de maffia. Dit boek is voor een groot deel gebaseerd op het leven van de auteur. Gregory David Roberts werd na het plegen van een serie roofovervallen in Australië veroordeeld tot negentien jaar gevangenisstraf. Na zijn ontsnapping werd hij de meest gezochte man van Australië. Toen werd hij alsnog opgepakt. Nadat hij zijn straf uitgezeten had, schreef hij Shantaram.

Je proeft de sfeer van India, ruikt de wierook en hoort de mensen en straatgeluiden. Met sommige prachtige zinnen raakt de schrijver rechtstreeks het hart van mensen die graag naar India reizen en van het land houden. De personages worden erg goed beschreven en je kan niet anders dan compassie voelen met de opwindende stad Bombay en zijn kleurrijke inwoners. Het is een subliem boek, één van de beste boeken die ik ooit gelezen heb.


3. Onze man in Teheran, Thomas Erdbrink

Sinds Thomas Erdbrink vijftien jaar geleden Leiden inruilde voor Teheran, bericht hij over het Midden-Oosten en in het bijzonder de Iraanse actualiteit. Over het nucleaire programma, ruzie met het westen, sancties en mensenrechten. Je krijgt een unieke inkijk in de Iraanse huiskamers en je maakt zo kennis met een ander Iran. Een land waar dansen en drinken op een feest verboden is, maar ‘harmonieus bewegen’ met ‘frisdrank’ een prima ‘bijeenkomst’ kan opleveren. Iraniërs die we van het nieuws kennen als boze baardmannen en vrouwen in het zwart die dood aan Amerika roepen, blijken in het dagelijks leven vaak ook gewone mensen. Mensen die net als iedereen een mening hebben en gewoon een rustig leven willen leiden. Hij toont een wereld die zelden in beeld komt. Met menselijke verhalen uit het hedendaagse Iran schuift hij heel wat clichés van tafel. Nieuws kijken over het land zal nooit meer hetzelfde zijn.

Dit boekje is leuk om te lezen als je naar Iran gaat of gewoon meer wilt weten over dat land. Het is prettig geschreven doordat hij op een lichte en humoristische wijze de dagelijkse gebeurtenissen beschrijft in het huidige Iran. De auteur slaat een mooie brug tussen de verschillende culturen. Verkrijgbaar bij Bol.com.

Tip: Ik neem altijd een e-reader mee op reis. De kobo modellen bij bol.com zijn goed geprijst en super handig!


Boeken

Cadeaus

Geef een reactie