Cultuur, natuur en strandReizen

De 11 dingen die je moet doen in Shiraz, Iran

Shiraz Iran

Shiraz is een levendige en interessante stad en ik heb er een aantal dagen doorgebracht tijdens mijn reis door Iran. Het is een geweldige en grote stad met ongeveer 1,2 miljoen inwoners en ligt in het midden van Iran aan de voet van het Zagrosgebergte. Het is tevens één van de oudste en mooiste steden in Iran. De bijnaam is dé stad van de rozen en de nachtegalen. Shiraz vind ik erg leuk en mag niet ontbreken als je op reis gaat naar Iran.

Lees mee wat de 11 leukste dingen zijn die je in Shiraz kunt doen.

1. Nasir Al Molk moskee

De Nasir Al Molk moskee is één van de mooiste moskeeën die ik ooit heb gezien. En daarom staat hij op de eerste plek van de dingen die je moet doen in Shiraz! Vroeg in de ochtend (rond 7 uur) schijnt het zonlicht op een mystieke manier door de glas en lood ramen en kleurt de hele moskee in alle denkbare kleuren en dit verandert zodra de zon meer opkomt. Dit is het ultieme gevoel alsof je in een duizend-en-één-nacht sprookje bent beland.

2. Graftombe van Hafez

Poëzie is in Iran erg belangrijk en één van de meest bekende Iraanse dichters is Hafez. Iraniërs aanbidden hem en dit komt tot uiting bij het bezoeken van de Graftombe van Hafez. Hier ervaar je de Iraanse cultuur in de puurste vorm!

3. De Aramgah-e-e Cheragh moskee

Dit is de grootste moskee in Shiraz en hier zie je wat kitsch in de grootst mogelijk vorm is. Echt alles glittert en weerspiegelt binnen in deze prachtige moskee.

11x-Tips-shiraz

4. Bagh-e Eram

Het is heerlijk om even aan de drukte van de stad te ontsnappen en de rust en de koelte op te zoeken in de tuin van de hemel: Bagh-e Eram. Dit is een grote botanische tuin en geloof me veel mooier dan dit vind je ze niet in Iran.

5. Persepolis

Bezoek de oude Perzische hoofdstad Persepolis. Vroeger was Iran een machtig rijk en dit komt tot uitdrukking in deze ruïnestad. Deze ooit zo machtige stad is verwoest door Alexander de Grote en heeft eeuwenlang verstopt gelegen onder het zand. Ik vond het het is super interessant om dit te zien.

11x-tips-shiraz

6. Het Shahrdari plein

Het leukste pleintje in Shiraz vind ik het Shahrdari plein. Hier ben ik op een bankje gaan zitten en heb ik de mensen en de activiteiten om me heen bekeken. Het leuke is dat als je hier zit, dat je veel aanspraak hebt van de vriendelijke bevolking van Shiraz.

7. Ronddwalen in de stad

Shiraz is een overzichtelijke stad en daarom is het heerlijk om rond te dwalen door de vele kleine straatjes die de stad heeft. De weg terug is altijd weer zo gevonden en het ene straatje is nog leuker en mooier dan het andere. Dit ronddwalen moet je zeker doen in Shiraz!

11x-tips-Shiraz

8. De bazaar

De Bazar-e Vakil is een pareltje qua architectuur en vind ik één van de mooiste bazaars van heel Iran. Tijdens het winkelen kijk je je ogen uit. Voor de liefhebbers van saffraan, koop hier het “rode goud” saffraan. Dit is super goedkoop en neem het mee naar huis zodat je er thuis mee kunt koken.

11x-tips-Shiraz

9. IJs

Iraniërs zijn gek op ijs en Shiraz heeft een eigen ijsje. Trakteer jezelf op het traditionele Shiraz-ijs en dit is een soort van bevroren noedels met een sausje er over. Klinkt misschien een beetje raar, maar ik vond het erg lekker.

10. De Arg-e Karim Khan citadel

Deze citadel ligt midden in het centrum van de oude stad. De buitenkant is vooral erg mooi en de binnenkant vond ik een beetje tegenvallen. ’s Avonds is dit de plek waar de inwoners samen komen en gaan picknicken op een kleedje.

11x-tips-shiraz

11. Paraplu’s

Het is altijd leuk om een straatje te bezoeken waar allemaal gekleurde paraplu’s hangen. Shiraz heeft ook zo’n straatje met gekleurde paraplu’s. Dit straatje ligt bij de goudmarkt, dichtbij de moskee Aramgah-e-e Cheragh.


Tip hotel

Er zijn een aantal leuke hotels in Shiraz, maar ik heb zelf 3 nachten geslapen in het Niayesh Boutique Hotel en dit hotel wil ik je aanbevelen. De locatie is perfect en alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Het hotel is een mooie mix van tussen oud en nieuw en heeft een heerlijk dakterras.

Niayesh Boutique hotel
Niayesh Boutique hotel

Lees meer over Iran

Lees meer over Shiraz

*Dit artikel bevat affliate links. Lees hierover meer in de disclaimer.

Geef een reactie

Share this product!