Hidden GemsReizen

Dark tourism, de duistere plekken bezoeken

Auschwitz

Dark tourism, ook wel duister toerisme of thanatoerisme genoemd, is een vorm van toerisme waarbij er historische plekken worden bezocht die te maken hebben met dood en tragedie of daarmee worden geassocieerd. Omdat ik reis om ook de wereld en de historie te begrijpen, zijn dit plekken die ik regelmatig bezocht heb. Het klinkt lugaber, duister en vreemd, en het zijn dan ook plekken waar je stil van wordt en waarvan je een knoop in je maag krijgt. Maar toch zijn het plekken die ik vaak bezoek. Is dit respectloos of juist eerbiedig? 

Dark tourism, duistere plekken bezoeken. 15x bekende dark tourism plekken die je kunt bezoeken!

Dark tourism, wat is het?

Bij dark tourism gaan mensen op zoek naar duistere plekken. Dit zijn plekken met een duidelijke connectie tot tragische gebeurtenissen. Voorbeelden van duister toerisme zijn het bezoeken van een museum over bijvoorbeeld Hitler. Of het reizen naar de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Het bezoeken van de kampen uit de Tweede Wereldoorlog of kerkers en kerkhoven bekijken. Maar ook het bezoeken van plaatsen waar historische figuren zijn vermoord of het bezoeken van plaatsen waar slachtoffers hebben gewoond of begraven liggen.

dark tourism, Dark tourism, de duistere plekken bezoeken

Is het bezoeken van deze plekken respectloos of eerbiedig?

Tegenstanders vinden het zeer respectloos om deze tragische plaatsen als toeristische attracties te gebruiken en om er zo geld mee te verdienen. Toeristen kunnen respectloos zijn en onherstelbare schade toebrengen aan de omgeving. Maar ik vind dat dark tourism belangrijk is, omdat de wereld niet mag vergeten wat er gebeurd is. Het geld wat ermee verdiend wordt, kan gebruikt worden voor het in stand houden en het onderhoud van deze plaatsen en de educatie van mensen. Ik vind het bezoeken van dit soort plekken interessant en leerzaam en mits je intentie goed is. Voor mij is het nieuwsgierigheid, de wens om de slachtoffers te herdenken, maar ook omdat ik vind dat een bezoek aan deze plekken nu eenmaal “iets is wat je moet doen”.

dark tourism, Dark tourism, de duistere plekken bezoeken

15x bekende dark tourism plekken die je kunt bezoeken

1. Auschwitz vernietigingskamp in Polen. Auschwitz was het grootste door Nazi-Duitsland gebruikte vernietigingskamp en hier leer je meer over de Tweede Wereldoorlog en zie je met eigen ogen de plaats waar heel veel mensen om het leven kwamen.

2. De Killing Fields in CambodjaKilling Fields is een plek die je inzicht geeft in de vreselijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden tijdens het Rode Khmer regime van Pol Pot. Als je Cambodja wilt begrijpen, dan vind ik dat je een klein beetje kennis moet hebben over deze vreselijke burgeroorlog. Het is bijna niet te bevatten dat er hier nog geen veertig jaar geleden een gruwelijke massamoord heeft plaatsgevonden.

3. Tsjernobyl in Oekraïne. Dit is een plaats in de voormalige Sovjet-Unie waar op 26 april 1986 een kernramp plaatsvond die naar schatting ongeveer 600.000 mensen het leven heeft gekost. Een gebied ter grootte van zo’n 30 kilometer werd onbewoonbaar door de radioactieve straling die bij de ramp vrijkwam. Je kunt met een gids bepaalde delen van het gebied betreden.

dark tourism, Dark tourism, de duistere plekken bezoeken

4. Ground Zero in de Verenigde Staten. Dit is de plek waar het World Trade Center in New York stond en waar de Twin Towers stonden waar op 11 september 2001 twee gekaapte vliegtuigen invlogen. Bij deze aanslag kwamen bijna 3.000 mensen om het leven. Er is nu een monument en museum gevestigd.

5. Landmijnen museum in Cambodja. Dit landmijnen museum toont de gevolgen van de mijnen in het land. Pol Pot was van mening dat landmijnen de perfecte soldaten zijn en heeft ze ook veelvuldig gebruikt. Gedurende zijn bewind zijn er 4 tot 5 miljoen landmijnen verspreid over heel Cambodja. De regering van Cambodja doet al jaren zijn best om alle landmijnen te ontmantelen, maar het probleem is dat er niet voldoende geld is voor de ontmanteling.

dark tourism, Dark tourism, de duistere plekken bezoeken

6. Hiroshima & Nagasaki in Japan. Dit zijn twee steden die in 1945 gebombardeerd zijn met atoombommen door de Verenigde Staten en zo Japan tot capituleren heeft gedwongen. In totaal zijn er 250.000 mensen omgekomen en in beide steden is een museum waar jaarlijks herdenkingen plaatsvinden.

7. Testlocatie Semipalatinsk in Kazachstan. De testlocatie Semipalatinsk was voorheen Semipalatinsk-21 en was de belangrijkste testlocatie van de atoomwapens van de Sovjet-Unie. Nergens ter wereld werden zoveel atoomproeven gedaan binnen een straal van 100 kilometer van een stad. Er stierven velen door de straling en rond de stad zijn ongeveer 1,2 miljoen mensen radioactief besmet geraakt. De testlocatie is nog steeds verboden gebied, maar is door zijn enorme omvang praktisch voor iedereen toegankelijk.

8. Tuol Sleng gevangenis in Cambodja. In de Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh zie je dingen die je helemaal niet wilt zien en/of weten, omdat het allemaal zo gruwelijk is. Het toont de gruwelijke kant van de menselijke geest gedurende het Rode Khmer regime in Cambodja.

9. La Catedral, gevangenis Pablo Escobar, in Colombia. Pablo Escobar was één van de meest rijkste drugsbaronnen ter wereld en verdiende veel geld met de cocaïnehandel. Nadat Pablo Escobar een deal had gesloten met de Colombiaanse regering mocht hij zijn eigen gevangenis bouwen in het plaatsje Envigado vlakbij Medellin. Deze gevangenis is La Catedral en kun je bezoeken.

dark tourism, Dark tourism, de duistere plekken bezoeken

10. Anne Frankhuis in Nederland. Anne Frank was een uit Duitsland afkomstig Joods meisje en ze is bekend geworden door een dagboek dat ze schreef. Dit schreef ze tijdens de Tweede Wereldoorlog toen ze ondergedoken zat in Amsterdam. Haar dagboek is één van de meest gelezen boeken ter wereld. De plek waar ze ondergedoken zat is te bezoeken.

11. Aokigahara in Japan. Dit is een bos van zo’n 35 vierkante kilometer en wordt het zelfmoordbos genoemd. Het is erg donken en duister in het bos en er zijn amper paden. Tientallen mensen kiezen ieder jaar deze plek voor zelfmoord. Je kunt het bos zelf ontdekken of met een gids.

12. Demilitarized Zone in Korea. De DMZ is de bufferzone tussen de landen Noord- en Zuid Korea. Dit is een zone van 4 kilometer breed en 28 kilometer lang en is een groot stuk niemandsland dat deze twee landen scheidt. De wacht in deze zone wordt er gehouden door Amerikaanse VN soldaten.

dark tourism, Dark tourism, de duistere plekken bezoeken

13. Vietcongtunnels in Vietnam. De Vietcong tunnels zijn veelvuldig gebruikt door de Vietcong strijders gedurende de Vietnamoorlog. De Vietcong strijders zijn de communistische rebellen van het Zuiden, maar ook het Noord Vietnamese leger maakte gebruik van deze tunnels. De tunnels waren volgens een zeer intelligent systeem gebouwd en ze bestonden uit diverse niveaus die door allerlei deuren met elkaar verbonden waren.

14. Robbeneiland in Zuid Afrika. Nelson Mandela verbleef van 1964 tot 1982 in de gevangenis op Robbeneiland. Tijdens zijn gevangenschap werd de problematiek van de apartheid op internationaal niveau besproken. Mandela raakte daarbij internationaal bekend en werd het symbool van de wereldwijde anti-apartheidsbeweging.

dark tourism, Dark tourism, de duistere plekken bezoeken

15. Begraafplaats Père-Lachaise in Frankrijk. Cimetière du Père-Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs. Met meer dan drie miljoen bezoekers per jaar is Père-Lachaise de meest bezochte begraafplaats ter wereld. Dat komt onder andere doordat er zoveel beroemdheden zijn begraven.


Duistere plekken

Geef een reactie