Hidden GemsReizen

Covilhã, de hoofdstad van street art in Portugal

Portugal

Covilhã is dé stad in Portugal waar je geniet van de mooiste street art in Portugal. Dit stadje ligt in centraal Portugal, een beetje in het midden tussen de bekende steden Lissabon en Porto. Ik ben op uitnodiging van het Portugees verkeersbureau een aantal dagen naar het centrale deel van Portugal geweest om me zo volledig onder te laten dompelen in alles wat met street art te maken heeft. Ik heb deze bijzondere regio ontdekt, me vergaapt aan geweldige street art in Portugal en genoten van de rust, de kleine dorpjes, het heerlijke eten en de prachtige omgeving. 

Ik neem je mee naar het stadje Covilhã, street art in Portugal en de regio centraal Portugal.

Het stadje Covilhã

Covilhã ligt tussen rivieren en bergen en is een toegangspoort tot de hoogste berg van Portugal: Serra da Estrela. Grappig detail, in deze stad staat ook de meest sexy brug van Europa! De stad is bekend om het wol weven en was ooit het textielcentrum van Portugal. Maar na het verdwijnen van de wol- en textielindustrie is het stadje een beetje aan z’n lot overgelaten en in slaap gesukkeld. Het wolmuseum in Covilhã geeft je een goed beeld hoeveel de textielindustrie voor deze streek heeft betekend. Er staan diverse weefgetouwen en de films geven een historische kijk op de wolindustrie.

De stad kent momenteel een groot aantal leegstaande fabrieken die jaren geleden zijn stilgelegd. Nu worden deze fabrieken gebruikt als ruimtes waar de creatieve jonge generatie hun ei kwijt kan met workshops, tentoonstellingen en andere vormen van creativiteit.

De stad ligt wat hoger en hierdoor is het er wat kouder en daarom hebben de huizen niet de typische Portugese tegeltjes op de muren. Dit zorgt ervoor dat het stadje anders oogt dan de meeste Portugese steden. In het stadje staat het hotel Wool Valley Hotel & Spa wat een prima hotel is om te verblijven en wat volledig in het oude “wol” thema van de stad staat.

Dit slaperige stadje in Portugal is weer volledig tot leven gekomen door street art en hoe ze dit hebben gedaan, leg ik later in deze blog uit!

street art in Portugal, Covilhã, de hoofdstad van street art in Portugal
Covilhã

Wat is street art?

Voordat ik meer vertel over de street art in Covilhã is het belangrijk om te weten wat street art precies is. Onder street art vallen illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg. Street art komt voor in de vorm van stickers, sjablonen, posters en natuurlijk muurschilderingen.

Street art is een vorm van kunst, maar wordt vaak verward met graffiti. Het grote verschil tussen graffiti en street art is dat het bij graffiti vaak om de decoratieve naamtags gaat en dus ook om de makers. Bij street art gaat het echter om de afbeeldingen en de boodschap erachter.

A few people go to art exhibitions. The power of street art is that it goes to people’s daily life to be seen.

street art in Portugal, Covilhã, de hoofdstad van street art in Portugal
Street art in Portugal

Street art in Covilhã

Covilhã is één groot openluchtmuseum voor street art in Portugal! Als je door dit stadje loopt dan kom je ogen te kort. Street art heeft dit slaperige stadje weer helemaal tot leven doen komen!

De straatjes in het oude gedeelte van Covilhã zijn smal en steil. De huizen ogen allemaal een beetje vervallen, maar hebben wel prachtige deuren. Op de kleine balkons staan vrolijke en kleurrijke plantjes. De was hangt er gewoon buiten te drogen. Een wandeling door dit stadje is geweldig. Als je een willekeurige hoek omloopt, dan wordt je ineens verrast door een prachtig kunstwerk. Je verwacht het niet, maar het past allemaal precies in het plaatje. De muren, de artiesten, de muurschilderingen en de kleuren zijn namelijk allemaal met zorg uitgekozen. Dit is een ultiem voorbeeld hoe street art volledig geïntrigeerd is in het straatbeeld.

De interactie met alle inwoners, van jong tot oud, is bijzonder in dit stadje. De bewoners wijzen je vriendelijk de weg naar de mooiste street art en ze leggen de betekenis aan je uit. Je merkt dat alle bewoners zorgvuldig zijn meegenomen in het totale proces van street art. De kunst wordt dan ook met rust gelaten en gewaardeerd. Een oude vrouw vertelt zelfs dat ze minder eenzaam is, doordat als ze wakker wordt de gordijnen opendoet en vanuit het raam uitkijkt op een muurschildering van een dame.

Street art betekent veel meer voor Covilhã (en ook andere slaperige stadjes in Portugal) dan het weer tot leven brengen van de stad en het aantrekken van toeristen. Street art kent namelijk ook een enorme sociale factor. De vele workshops over street art voor jong en oud in Covilhã, hebben ook als resultaat dat het zelfvertrouwen van de mensen gestimuleerd wordt. Het is een sociale bezigheid en het verbindt mensen van alle leeftijden en maakt de kloof tussen de generaties kleiner.

Street art is such a pure art form. It is so demographic. Art by anyone for anyone. It offers so much, but ask for so little.

Bekijk hier mijn foto’s van een aantal prachtige kunstwerken in Covilhã (street art in Portugal).

street art in Portugal, Covilhã, de hoofdstad van street art in Portugal
Street art Covilhã
street art in Portugal, Covilhã, de hoofdstad van street art in Portugal
Street art Covilhã
street art in Portugal, Covilhã, de hoofdstad van street art in Portugal
Street art Covilhã
street art in Portugal, Covilhã, de hoofdstad van street art in Portugal
Street art Covilhã

De kunstenaar Bordalo II

Ik heb diverse werken van verschillende street art artiesten gezien, maar voor mij is er één kunstenaar die er met kop en schouders bovenuit steekt. Bordalo II mijn favoriete street art kunstenaar! Zijn werken vind ik uitzonderlijk mooi en enorm bijzonder. Deze kunstenaar is de kleinzoon van een bekende Portugese schilder Rafael Bordalo Pinheiro en is geboren in in 1987 in Lissabon. Hij maakt van spullen die geclassificeerd worden als “afval” de mooiste kunstwerken. Zijn principe: “one man’s trash is another man’s treasure”. Zijn doel is om ecologisch en sociale bewustzijn te creëren, in contrast tot materialistische en hebzuchtig mentaliteit.

Street art maakt iets wat niet aantrekkelijk is mooi.

Hieronder staan mijn twee favoriete werken van Bardalo: De Uil en de Kingfisher

De uil is gemaakt van allerlei afvalproducten en symboliseert de wijsheid van de oudere generatie. Kenners zijn het er over eens dat dit één van de mooiste werken van street art in de hele wereld is. Je vindt dit kunstwerk in het stadje Covilhã.

street art in Portugal, Covilhã, de hoofdstad van street art in Portugal

De Kingfisher is een kunstwerk van Bordalo en je vindt het in het plaatsje Estarreja. Het is voornamelijk gemaakt van auto onderdelen en andere afval producten. Deze vogel is een vogel die veel voorkomt in de regio en is een symbool van de regio.

street art in Portugal, Covilhã, de hoofdstad van street art in Portugal

Meer gave street art locaties in Portugal

Behalve in het stadje Covilhã zijn er nog veel meer locaties in deze regio waar je je kunt vergapen aan de meest fantastische street art in Portugal. Dit zijn mijn favoriete plekken:

Estarreja. Dit stadje ligt ongeveer 30 minuten vanaf Porto en 2,5 uur vanaf Lissabon en hier kun je toffe street art bekijken. Ook de artiest Bordalo II heeft een geweldig kunstwerk hier gemaakt van allerlei auto onderdelen en andere afval objecten. Ga naar dit stadje en haal een plattegrond bij het gemeentehuis en verwonder over de street art.

Verride: Dit is een klein en slaperig dorpje waar je echt even terug in de tijd gaat. Maar ook hier vind je fantastische kleurrijke street art. Bijzonder om de oude mannetjes te zien lopen met de hippe street art op de achtergrond. Dit vormt een vreemd plaatje, maar op de een of andere manier past het hier perfect. Hier is de foto gemaakt die bovenaan het artikel staat.

Figueira da Foz: Dit is een leuk en levendig stadje wat aan een enorm groot zandstrand heeft. Ook kent deze satd een leuke en kleurrijke markt waar je even overheen moet lopen. Op meerdere plekken in de stad zijn bijzondere kunstwerken aangebracht. Vooral de kunstwerken aan het strand zijn erg mooi.

street art in Portugal, Covilhã, de hoofdstad van street art in Portugal
Figueira da Foz

De regio centraal Portugal

Behalve street art heeft deze regio nog veel meer te bieden. De regio “Centraal Portugal” is het gebied tussen Lissabon en Coimbra en ligt in het midden van Portugal. Deze regio is nog een redelijk onbekende regio voor het toerisme. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Algarve, waar jaarlijks veel toeristen naar toe gaan. In totaal is de regio ongeveer net zo groot als België. De regio is rijk aan Portugese historie, cultuur, rustig en bestaat uit tal van kleine dorpjes en een paar wat grotere steden en je vindt hier talloze kloosters, kerken en abdijen. De natuur kenmerkt zich door ruige bergen, hoge bomen, dichtbegroeide bossen en groene valleien.

street art in Portugal, Covilhã, de hoofdstad van street art in Portugal

Mijn favoriete plekken in centraal Portugal

De Serra de Estrela (sterrengebergte) is de grootste bergketen van Portugal. De regio is bekend om de rotsblokken met hellingen in vreemde formaties. De op elkaar gestapelde rotsblokken lijken wankel te liggen, maar toch liggen ze al jaren zo. Dit gebied kenmerkt zich door slingerende bergwegen, steile afgronden, rotsen, ravijnen en is geweldig voor de natuurliefhebbers. Het hoogste punt van het sterrengebergte ligt op 1993 meter.

Aveiro, het Venetië van Portugal, is een bezoek meer dan waard gedurende je reis in deze regio. Dit stadje is enorm gezellig en staat vol met terrasjes en barretjes. In de kanalen varen gondels rond waar je ook een tochtje in kunt maken. Het ligt slechts 8km van de zee! Het is heerlijk om een fiets te huren en de omgeving zo te gaan ontdekken. Er staan prachtige art-nouveau huizen en het stadje bruist van de gezelligheid. Een leuk hotel om te verblijven is Hotel Moliceiro.

Viseu is een toffe en authentieke Portugese stad. Het street art festival was de reden dat ik in deze stad kwam en dit is een typische Portugese stad met een aantal winkelstraten. De kathedraal in deze stad is prachtig. In dit stadje ligt een oud ziekenhuis wat omgebouwd is tot een Pousada waar je kunt overnachten.

Castelo Nova is een oud en klein dorpje waar in totaal maar 90 mensen binnen de oude stadmuren wonen. Er is geen supermarkt en de gemiddelde leeftijd van de bewoners ligt er ver boven gemiddeld. De straten bestaan uit granieten stenen en het dorpje kent een hoogteverschil. Rondom dit stadje zijn vele kersenboomgaarden en dit kenmerkt het landschap. In juni is het kersenseizoen en zijn er diverse festivals rondom de kersenoogst.

street art in Portugal, Covilhã, de hoofdstad van street art in Portugal
Castelo Novo

Tip

De regio kent géén grote steden, maar Porto ligt ten noorden van de regio en Lissabon in het zuiden. Erg leuk is het om een vliegticket naar bijvoorbeeld Porto te boeken en een auto te huren. Al rijdend ontdek je zo het prachtige centraal Portugal en vlieg je vervolgens terug vanaf Lissabon.


Huur een auto

Ik heb zelf een auto gehuurd en dat is erg goed bevallen. Portugal is perfect om met een auto te ontdekken. Het landschap is prachtig en het in een korte tijd kun je veel van het land zien. De gave plekken in deze blog liggen allemaal redelijk dicht bij elkaar en met een auto kun je heel gemakkelijk meerdere dingen op een dag doen.

street art in Portugal, Covilhã, de hoofdstad van street art in Portugal


Tips boeken Portugal


Portugal

Street art

street art in Portugal, Covilhã, de hoofdstad van street art in Portugalstreet art in Portugal, Covilhã, de hoofdstad van street art in Portugal

Geef een reactie