Cultuur & NatuurReizen

Catalonië, de bezienswaardigheden in het achterland van Barcelona

Monteserrat

Wil je het achterland van Barcelona ontdekken én een authentieke ervaring beleven, dan is de regio Catalonië dé perfecte plek om naar toe te gaan. Catalonië vormt het achterland van Barcelona. Hier dompel je jezelf onder in de Catalaanse cultuur en voel je je even een echte inwoner van deze bijzondere regio. Ben je op zoek naar de leukste bezienswaardigheden in Catalonië?

Ontdek Spanje op haar best! Dit zijn de 7 leukste bezienswaardigheden in Catalonië!

De bezienswaardigheden in Catalonië

Ik ben een enorme fan van Spanje en mijn hart gaat van geluk sneller kloppen als ik in Spanje ben en me even een Spaanse chica kan voelen. En dan bedoel ik niet het Spanje wat je in een aantal televisieprogramma’s ziet waar zon, zee en zuipen centraal staat. Ik heb het over de veelzijdigheid van het prachtige Spanje met de bergen, de zee, de natuur, de gastronomie en nog veel meer! Dit komt helemaal tot leven in deze regio vol met bezienswaardigheden.

1. Beklim Montserrat

Montserrat is een spectaculair Benedictijns klooster wat hoog in de bergen ligt. Ik vind Montserrat een magische plek en het was het hoogtepunt van mijn reis door Catalonië! Montserrat ligt op ongeveer 50 km ten noordwesten van Barcelona en is de belangrijkste en meest mysterieuze berg van Catalonië. Het klooster van Montserrat is van significante religieuze betekenis en trekt jaarlijks veel katholieke pelgrims. Zij brengen een bezoek aan de geliefde “Maagd de Montserrat”: een zwart standbeeld van een maagd die wonderen kan verrichten. Zij komen er om de hand van het standbeeld aan te raken of te kussen.

Maar Montserrat is ook indrukwekkend voor een bezoek zonder religieus of spiritueel doel, want de omgeving van het klooster is adembenemend.

Je kunt een kaartje kopen voor een paar euro en zo met een kabelbaan naar de top van de berg gaan en daar kun je kiezen uit een aantal wandeltochten.

Ik heb zelf de wandeling “St. Jerome” gemaakt en ik heb ongeveer 3 uur lang genoten van magnifieke uitzichten. Vooral de rotsformaties, die ontstaan zijn door winderosie, zijn van een bijzondere natuurlijke schoonheid. Het is een serene plek die perfect is voor ontspanning en wandelen. Ook kun je een bezoek brengen aan “El Museo de Montserrat”, met kunst van belangrijke artiesten zoals Picasso, Caravaggio en Monet.

Montserrat is een druk bezochte toeristische bestemming en dat merk je bij het museum en de abdij, maar niet veel toeristen kiezen ervoor om de wandeltocht te maken. Het is één van de bezienswaardigheden in Catalonië die je niet mag missen!

bezienswaardigheden Catalonië, Catalonië, de bezienswaardigheden in het achterland van Barcelona
Montserrat

Tip restaurant Montserrat

Restaurant Vinyanova ligt aan de voet van de bergen van Montserrat en heeft een heerlijk buitenterras en een fraai uitzicht op de olijfboomgaarden. De kaart is uitgebreid en na een bezoek aan Montserrat is dit een heerlijke plek om te relaxen en een hapje te eten.

Adres: Masia Vinya Nova sin numero, el Bruc.

bezienswaardigheden Catalonië, Catalonië, de bezienswaardigheden in het achterland van Barcelona
Restaurant Vinyanova

2. Bezoek een bodega

De wijnstreek El Penedes in Catalonië is vooral bekend vanwege de cava. Het is een geweldige ervaring om een bodega (wijnboerderij) te bezoeken voor een rondleiding of een proeverij. Wat ik hier geleerd heb, is dat wijn proeven uit véél meer bestaat dan enkel een paar wijntjes proeven. Het is een ware belevenis! Er liggen meerdere bodega’s in deze streek, die zich bijna allemaal kenmerken door kleinschalige wijnproducenten van wijnen van hoge kwaliteit.

Ik heb de bodega Can Feixes bezocht en deze bodega is een absolute aanrader! Dit is een kleinere familie bodega en zij hebben geen officiële tour, maar je kunt er wel op afspraak terecht. Heel fijn is dat men goed Engels spreekt. De reden dat ik deze bodega heb bezocht, is dat de wijn en de cava van deze bodega tot de beste uit de streek behoren! Ze worden geïmporteerd naar diverse landen, waar ze in toprestaurants geschonken worden.

De tour is gratis, maar men stelt het op prijs als je wat wijn koopt. En dat is geen straf!

bezienswaardigheden Catalonië, Catalonië, de bezienswaardigheden in het achterland van Barcelona
Can Feixes

3. Woon een training bij van de Castellers

Een training bijwonen van de Castellers (de menselijke kastelen) is een bijzondere ervaring die je kennis laat maken met de tradities van Catalonië. Mensen klimmen op elkaar en maken zo een metershoge toren. In Catalonië is dit een serieuze sport en zijn er competities voor. Men traint jarenlang en het vergt veel oefening en kunst, aangezien de mensen op elkaars schouders staan en iedereen zijn of haar balans moet houden. Kracht, balans en uithoudingsvermogen zijn de toverwoorden bij de Castellers. Torens van vier mensen, van drie mensen, torens van negen mensen, alle mogelijke opties zijn er.

Ik ben naar het plaatsje Igualada gegaan om de training van de “Moixiguangers de Igualada” bij te wonen. Je ziet hoe jong en oud samenwerkt in het bouwen van de meters hoge torens/kastelen van mensen. Hier komen géén toeristen en dat maakt de ervaring authentiek.

Dit is niet zomaar een sport, maar dit is kunst!

bezienswaardigheden Catalonië, Catalonië, de bezienswaardigheden in het achterland van Barcelona
Training Castellers

4. Beleef de lokale tradities en festiviteiten in Catalonië

De cultuur van Catalonië is rijk en er zijn veel lokale tradities en het meemaken van een lokale festiviteit is dé perfecte manier om het authentieke Catalonië te leren kennen en te ervaren. Vol trots neemt jong en oud deel aan de festiviteiten en de passie en de levendigheid spat er vanaf. In de zomer is er in ieder dorpje wel ergens een zomerfeest of een andere activiteit, aangezien Catalanen echt overal wel een feestje van maken! Zo is er op 21 juni het midzomernacht feest en in september zijn er in de vele dorpjes de oogstfeesten, aangezien dit de periode is dat de druiven geplukt worden.

Ik heb zelf het geluk gehad dat het seizoen van de “Calçotada” aan de gang was toen ik er in maart was. Calçotada is een combinatie van een soort lente ui/prei die alleen in Catalonië verbouwd wordt. Je eet dit met een heerlijk sausje, net zoals wij in Nederland een haring eten. De groente wordt gegrild op hete kolen en dit is heerlijk!

bezienswaardigheden Catalonië, Catalonië, de bezienswaardigheden in het achterland van Barcelona
Calçotada

5. Ga een dag naar Barcelona

Een bezoek aan Barcelona mag natuurlijk ook niet ontbreken als je in Catalonië bent. Barcelona vormt één van de gaafste bezienswaardigheden van Catalonië. Als je voor de eerste keer Barcelona bezoekt, dan mag je onderstaande dingen niet overslaan:
• Bewonder de Sagrada Familia
• Wandel door Park Guel
• Flaneer over de Ramblas
• Dwaal door de Gotische wijk
• Eet tapas bij een lokaal barretje
• Maak een mooie strandwandeling bij La Barceloneta

Ben je op zoek naar de hidden gems, dan zijn onderstaande dingen een aanrader voor je:
• Wandel rond in de wijk Gràcia, de plek voor kunstenaars en creatievelingen.
• Mercat de Sant Antoni: de grootste en mooiste markt in Barcelona.
• Cementiri de Montjuïc: de begraafplaats op Montjuïc is de grootste van de stad en herbergt de graven van verschillende beroemdheden.
• Turó de la Rovira (Mirador Bunkers del Carmel) biedt een prachtig 360 graden uitzicht over de stad.

Ga je met kinderen naar Barcelona? Lees dan Barcelona met kinderen

bezienswaardigheden Catalonië, Catalonië, de bezienswaardigheden in het achterland van Barcelona
Barcelona

6. Geniet in Sitges van het strand en de historie

Sitges is een leuke en hippe badplaats met een boulevard van 6 km en is een populaire plek voor de lokale bevolking uit de regio. Het stadje is authentiek en sfeervol en er is ontzettend veel te doen. Er zijn 3 stranden: Playas Zona Centro, Playas Zona Levante en Playas Zona Poniente. Het centrum is klein en kent een aantal mooie en historische gebouwen en ik vind vooral het Plaza del Ayuntamiento erg mooi. Ook is het leuk om het Bacardi museum te bezoeken. Facundo Bacardi, de oprichter van het merk, is geboren in Sitges.

bezienswaardigheden Catalonië, Catalonië, de bezienswaardigheden in het achterland van Barcelona
Sitges

7. Eten en drinken in Catalonië

Eten en drinken speelt een belangrijke rol in Catalonië. De Catalaanse keuken is beroemd en de Catalanen zijn enorm trots op hun wijnen en de cava. Op diverse plekken in de regio kun je gastronomische tour regelen en zo de gastronomie van de regio ontdekken. Maar als je met je auto door het uitgestrekte landschap rijdt, dan zie je overal lokale restaurantjes en een stop maken in een klein dorpje en daar eten, zorgt voor een fijne kennismaking met het gastronomie van de regio. Veel restaurants werken met een dagmenu, waarbij je keuze hebt uit een aantal voor- en hoofdgerechten en meestal een bedrag rond de 15 euro betaald voor een goddelijk lekkere maaltijd.bezienswaardigheden Catalonië, Catalonië, de bezienswaardigheden in het achterland van Barcelona

Dit vind ik de leukste bezienswaardigheden van Catalonië. Weet je nog gave bezienswaardigheden in Catalonië?


Tip accommodatie Catalonië

Wil je al deze bezienswaardigheden in Catalonië gaan verkennen dan is een uitstekende plek om te verblijven Torre Nova. Ik ben aan aantal dagen naar het Torre Nova resort geweest en ik heb vanuit hier het ándere gezicht van Catalonië beleefd en dat was heerlijk. Torre Nova is een 19e eeuws Catalaans landgoed en is strategisch gelegen nabij alle bovenstaande punten.

bezienswaardigheden Catalonië, Catalonië, de bezienswaardigheden in het achterland van Barcelona
Torre Nova

Huur een auto

Catalonië en de vele bezienswaardigheden zijn goed te ontdekken door een auto te huren en zo de regio te verkennen. Het landschap is prachtig en het in een korte tijd kun je veel zien en afwijken van de toeristische paden. Lees meer: 18 tips voor autohuur in het buitenland

bezienswaardigheden Catalonië, Catalonië, de bezienswaardigheden in het achterland van Barcelona


Top 3 boeken Barcelona


Catalonië

Stedentrips in Spanje

Spanje

Geef een reactie