Hidden GemsReizenWeekendje Weg

Burg Eltz bezoeken, een sprookjeskasteel in Duitsland

Burg eltz

Burg Eltz is een prachtig sprookjeskasteel en ik vind het één van de mooiste kastelen van heel Duitsland. Duitsland is een land dat vol staat met geweldige kastelen, maar Burg Eltz is er eentje voor op jouw bucket list. Wat ik fijn vind, is dat het in de Duitse Moezelstreek ligt. Dit houdt in dat je vanaf Venlo al in 2,5 uur naar dit kasteel rijdt! Het bezoeken van Burg Eltz in Duitsland is ideaal voor een weekendje weg of zelfs een dagje. Ik heb dit kasteel bezocht in een dagtripje, aangezien ik dicht bij de grens met Duitsland woon. Wat heb ik genoten van het kasteel en de prachtige omgeving!

Benieuwd naar dit kasteel? Lees alles over het bezoeken van Burg Eltz in Duitsland!

De geschiedenis van Burg Eltz

Ik vind het erg bijzonder dat dit kasteel al 850 jaar in bezit is van dezelfde familie. Daarnaast is het ook nog volledig in de originele staat, omdat het in de hele historie nooit verwoest is geweest. De bouw van het kasteel is gestart in 1157 en in totaal heeft men er 500 jaar over gedaan om het kasteel volledig te bouwen. Het kasteel kent een echte graaf als eigenaar, namelijk graaf Karl von und zu Eltz Kempenich. Hij woont echter al een tijdje niet meer zelf in dit kasteel, maar heeft het kasteel opengesteld voor publiek.

Burg Eltz bezoeken, Burg Eltz bezoeken, een sprookjeskasteel in Duitsland

De ligging van Burg Eltz

Het kasteel zelf ziet er geweldig uit, maar de bijzondere ligging zorgt ervoor dat het nog veel meer op een sprookje lijkt om het kasteel te bewonderen. Burg Eltz ligt geweldig mooi verborgen in de bossen van de Moezelregio in Duitsland. Het is enorm statig gebouwd op een hele steile heuvel en ineens uit het niets doemt dit gave kasteel op. Het ineens tevoorschijn komen, diep verborgen tussen de bossen, van dit kasteel is voor mij een moment waarbij ik kippenvel krijg. Het kasteel is een fantastisch mooi bouwwerk met acht hoge statige torens van een knap staaltje architectuur.

Het is een waar sprookjeskasteel, want niet zou misstaan in een Disney film!

Burg Eltz bezoeken, Burg Eltz bezoeken, een sprookjeskasteel in Duitsland

Wandelen naar het kasteel

Voor iedereen is er een geschikte manier om dit kasteel te bereiken. De Moezelstreek kenmerkt zich door heuvelachtig landschap en wandelen naar Burg Eltz betekent dus ook klimmen en dalen. De bosrijke omgeving is heel erg mooi en dus is ook de wandeltocht een leuke ervaring, waarbij je zeker geniet van al het moois wat je om je heen ziet.

Er zijn zoveel wandeltochten in de omgeving van het kasteel, dat het vermelden van alle wandeltochten onmogelijk te doen is. Maar dit zijn de twee meest populaire wandeltochten om bij het kasteel te komen:

  1. Startpunt in de plaats Wierscheim. Je volgt het “Traumpfad Elitzer Burgpanorama”. Deze wandeltocht is ongeveer 12km lang en je loopt er zeker vier uur over. Gedurende deze tocht moet je een hoogteverschil van ongeveer 400 meter overwinnen.
  2. Startpunt is de parkeerplaats bij Burg Eltz. Dit is de kortste wandeltocht voor mensen die weinig tijd hebben of gewoon niet van wandelen houden. In 20 minuten loop je door een klein stukje bos en dan zie je het kasteel al in de verte. Gezien het gebrek aan tijd heb ik deze korte wandeltocht gelopen.
  3. Er is ook goed nieuws voor de niet wandelaars onder ons! Er gaat een shuttlebus vanaf de parkeerplaats van Burg Eltz naar het kasteel heen en weer en deze kost twee euro per reis.

Burg Eltz bezoeken, Burg Eltz bezoeken, een sprookjeskasteel in Duitsland

Het bezoeken van Burg Eltz in Duitsland

Ook van binnen is het kasteel erg mooi en interessant en het zijn vooral de kunstliefhebbers die hier hun ogen uitkijken. Er zijn diverse schatten tentoongesteld zoals kunstvoorwerpen van goud en zilver, porselein, ivoor en tevens historische wapens. Er is ook een restaurantje bij Burg Eltz waar je even kunt uitrusten van de wandeltocht en een hapje eet of een lekker biertje drinkt.

Belangrijke informatie

  • Het bezoeken van de binnenkant van het kasteel moet altijd met een gids. De entreegelden (€10,- p.p.) die hiermee verdiend worden, gebruikt men voor restauraties en onderhoud van het kasteel.
  • Ieder kwartier start er een nieuwe rondleiding.
  • Openingstijden van het kasteel: april t/m oktober is het kasteel dagelijks geopend van 09:30 uur tot 17:30 uur.
  • Parkeren bij het kasteel kost 2 euro.

Tip

Combineer je bezoek aan het kasteel met De Geierlay, de langste hangbrug van Duitsland!

Heb jij nog tips voor het bezoeken van Burg Eltz?


Duitsland

Geef een reactie