Cultuur & NatuurReizen

De brug over de river Kwai in Kanchanaburi bezoeken

Spoorbrug kwai rivier

De spoorbrug over de Kwai rivier is de bekendste spoorbrug van Thailand en misschien wel van de hele wereld. Deze spoorbrug ligt in de buurt van de stad Kanchanaburi. De brug vormt een belangrijk onderdeel van de beruchte spoorlijn des doods. Tijdens de bouw van deze spoorlijn zijn ontzettend veel krijgsgevangenen omgekomen. In totaal kostte het bouwen van deze spoorlijn aan meer dan 115.000 mensen het leven, waarvan ook 3.000 Nederlandse krijgsgevangenen. De historie van deze brug is behoorlijk intens. Het bezoeken van de brug over de river Kwai in Kanchanaburi is een aanrader!

Lees alles over het bezoeken van de beroemde brug over de river Kwai in Kanchanaburi!

De historie van de spoorlijn des doods

Om te begrijpen wat voor heftige en historische plek deze spoorlijn is, is het noodzakelijk om wat van de historie te weten. In 1942 (tijdens de Tweede Wereldoorlog) is men begonnen met de bouw van een spoorlijn tussen Birma (Myanmar) en Siam (Thailand) van in totaal 400km. De bouw van de spoorlijn was voltooid in oktober 1943. Deze spoorlijn van Thailand naar Myanmar vormt de beroemde spoorlijn des doods.

Tijdens de tweede wereldoorlog was Japan bezig om heel Zuid Oost Azië te veroveren en zij waren dan ook degene die besloten dat krijgsgevangenen en burgers deze spoorlijn moesten gaan bouwen. In totaal hebben er 260.000 Aziatische werknemers en duizenden geallieerde krijgsgevangenen aan deze spoorlijn gewerkt. Meer dan 18 uur per dag werkten zij onder zeer slechte omstandigheden. Al het werk werd met de hand gedaan en het terrein, in combinatie met het tropische klimaat, zorgde voor onmenselijk zware arbeid. In totaal kwamen er 115.000 mensen om door ziekte, uitputting en ondervoeding. Vandaar de naam spoorlijn des doods of dodenspoorlijn.

brug river Kwai Kanchanaburi, De brug over de river Kwai in Kanchanaburi bezoeken

De brug over de river Kwai in Kanchanaburi

Het symbool van de spoorlijn des doods is de spoorbrug over de rivier de Kwai. Deze brug is wereldberoemd en is bekend van diverse films en boeken. Na de oorlog is de brug gerestaureerd en ze wordt nu nog steeds gebruikt als een brug voor de lokale treinen. De spoorlijn en brug zijn te bezoeken en je kunt er overheen wandelen. Op het moment dat er een trein aankomt, dan hoor je iemand op een fluitje blazen en zie je iemand met een rode vlag zwaaien. Dan stap je naar de zijkant in een inham van het spoor en sta je veilig en dan de trein over het spoor rijden. De toegang tot de brug is volledig gratis.

brug river Kwai Kanchanaburi, De brug over de river Kwai in Kanchanaburi bezoeken

Het museum bij de brug over de river Kwai in Kanchanaburi

Wil je meer informatie over de geschiedenis dan is dit museum een absolute aanrader. Het museum is klein, maar geeft veel achtergrondinformatie over de bouw van de dodenspoorlijn. Vanuit het museum heb je ook een mooi uitzicht op de brug. Het museum ligt op ongeveer 2 kilometer van het busstation en het ligt direct naast het treinstation en de brug. De entree voor het museum is 120 Baht per persoon.

De Hellfire Pass

Dit is een 1200 meter lange passage dwars door de berg heen en is één van de meest beruchte en iconische plekken van de spoorlijn. In de meeste films is dit het deel van de spoorlijn wat in beeld komt. Deze passage is met de hand uit de bergen gehakt en het werk ging hier 24 uur per dag door. In de nachten stonden hier diverse fakkels zodat de gevangenen door konden werken. De schaduwen op de berg, die deze arbeiders veroorzaakten, gaven een onheilspellend zicht en gaven het beeld van de hel weer. Tegenwoordig kun je over dit deel van de spoorlijn lopen, omdat het niet meer in gebruik is.

brug river Kwai Kanchanaburi, De brug over de river Kwai in Kanchanaburi bezoeken

Het kerkhof Don Rak bij de spoorbrug over de River Kwai in Kanchanaburi

Op ongeveer tien minuten rijden vanaf de brug ligt het oorlogskerkhof Don Rak. Hier liggen in totaal 5.000 mensen begraven en dit zijn allemaal slachtoffers van de bouw van de spoorlijn. Er liggen hier ook 1.800 Nederlanders. Het is indrukwekkend, maar vooral heel triest, om zoveel slachtoffers te zien, voor de bouw van een spoorlijn die niet eens van hen was.

brug river Kwai Kanchanaburi, De brug over de river Kwai in Kanchanaburi bezoeken

Hoe kom je bij de brug over de river Kwai in Kanchanaburi?

• Bus: vanaf Bangkok kun je met een lokale bus naar Kanchanaburi. Vanaf het noordelijke busstation Moh Chit betaal je 110 Baht. Deze busrit duurt ongeveer twee uur.

• Trein: vanaf Bangkok kun je ook met de trein naar Kanchanaburi. De trein vertrekt vanaf het Thonburi station en de rit duurt ongeveer 3 uur en kost 100 Baht. De brug ligt op ongeveer vijf kilometer afstand van het busstation en het treinstation.

• Georganiseerde tour: in Bangkok kun je deze tours overal boeken. Voor een bezoek aan de brug, het museum en de Hellfire Pass betaal je ongeveer 750 Baht.

Bekijk hier mijn reisroute voor het noorden van Thailand 2 weken

brug river Kwai Kanchanaburi, De brug over de river Kwai in Kanchanaburi bezoeken

Zoek je een leuke accommodatie in Kanchanaburi? Kijk dan hier!


Tips boeken Thailand


Thailand

Bangkok

Geef een reactie