Cultuur & NatuurReizen

Een dagje Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië

Bosnie en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina is het nog redelijk onontdekte buurland van Kroatië. Ik ben vanuit Dubrovnik een dag naar Bosnië en Herzegovina gegaan. Nog niet zo heel erg veel toeristen bezoeken dit onbekende land en dat heeft altijd een enorme aantrekkingskracht op mij. Het land lijdt sinds de Balkan oorlog aan een gebrek aan toeristen. Maar wist je dat de oorlog in Bosnië en Herzegovina al twintig jaar gelden afgelopen is? Zo sneu dat de toeristen wegblijven uit dit prachtige land! Het is een leuke kennismaking met het land om Bosnië en Herzegovina in een dag vanuit Kroatië te bezoeken. 

Dit zijn de drie must do’s in Bosnië en Herzegovina die je kunt bezoeken in één dag vanuit Kroatië.

Bosnië en Herzegovina

Dit land verdient met haar natuurlijke schoonheid en charme veel meer toeristen. Bosnië en Herzegovina kun je prima bezoeken tijdens jouw reis naar Kroatië net zoals ik gedaan heb. Gelukkig ontdekt een groeiend aantal toeristen het westen van Bosnië en Herzegovina o.a. met de dagexcursies vanuit Kroatië. Deze dagexcursies worden ruimschoots aangeboden, maar ik heb ervoor gekozen om met een huurauto Bosnië en Herzegovina te ontdekken en dat was de juiste keuze voor mij.

1. Bezoek Mostar en de bekende brug

Mostar is de meest bekende en ook de meest bezochte plaats in heel Bosnië en Herzegovina. De Stari Most brug heeft het stadje Mostar wereldberoemd gemaakt. Deze brug staat geregistreerd op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Stari Most is een oude brug die zwaar beschadigd is in de Balkan oorlog, maar volledig gerenoveerd is in 2004.

Nu vormt de brug het hart en het herkenningspunt van het stadje Mostar.

Het verhaal achter de brug en de stad Mostar is bijzonder en inspirerend. In deze stad leven namelijk twee verschillende godsdiensten, het christendom en de islam, in vrede met elkaar. De brug staat symbool voor het letterlijk verbinden van deze twee godsdiensten. Super gaaf om te zien is dat er ’s middags mensen van de brug af springen. Dit zijn mensen die lid zijn van een speciale ‘duik’ club en ze halen geld op bij de toeristen voordat ze springen.

Tip Mostar

Ik vind de moskee de mooiste plek in Mostar. Ik ben alle trappen omhoog geklommen, helemaal naar de top van de minaret. Het is een beetje wiebelig bovenaan en wellicht is het niet voor iedereen weggelegd, maar vanaf dit punt heb je het beste uitzicht op de bijzondere brug. Hier maak je de allermooiste foto’s!

Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië, Een dagje Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië
De brug van Mostar gezien vanuit de moskee.

2. Bekijk de Kravica waterval

De Kravica waterval is super indrukwekkend en is ongeveer 25 meter hoog. De waterval heeft een breedte van ongeveer 120 meter. Er is een redelijk groot meer bij de waterval en heb ik heerlijk gezwommen in het koude en heldere water! Ook is hier voldoende plek om te zonnebaden en te picknicken. Deze waterval wordt vooral veel bezocht door inwoners van Bosnië en Herzegovina en hierdoor kan het er in het weekend wel druk zijn.

De watervallen zijn met de auto goed te bereiken en er is een grote parkeerplaats aanwezig. De toegangsprijs is €2,00 en na een wandeling van ongeveer 10 minuten ben je vanaf de parkeerplek bij de watervallen. Het stadje Mostar ligt ongeveer 40 kilometer rijden verderop.

Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië, Een dagje Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië

Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië, Een dagje Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië

3. Wandel in het oude dorpje Pocitelj

In Pocitelj ga je jaren terug in de tijd en dat geeft mij altijd een bijzonder gevoel. Vandaar dat ik dit dorpje in deze blog erbij heb gezet. De smalle en oude straatjes in combinatie met de middeleeuwse trappen leiden je in dit mini dorpje naar de top van de heuvel. Je kijkt je ogen uit met de prachtige Oosterse en Ottomaanse architectuur in dit kleine dorpje.

Tijdens de Balkanoorlog is een groot deel van dit dorpje verwoest, maar gelukkig is alles weer hersteld.

Helemaal bovenop de heuvel staat een vervallen kasteel. Het uitzicht vanaf dit kasteel is fantastisch. Je ziet pas goed hoe groen en wijds Bosnië en Herzegovina is. Ik vond het ook erg mooi om de rivier de Neretva te zien kronkelen door het landschap. Het dorpje Pocitelj ligt op 30 minuten rijden van Mostar.

Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië, Een dagje Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië

Tip Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië

Deze drie hoogtepunten zijn allemaal goed in één dag te bezoeken vanuit Kroatië, omdat ze allemaal dicht bij elkaar liggen in het westelijke deel van Bosnië en Herzegovina. Ik ben aangenaam verrast door de schoonheid van het land en ik wil dan ook zeker nog een keertje langer terug om meer te zien van dit onontdekte land!

Lijkt het jou leuk om Bosnië en Herzegovina te bezoeken vanuit Kroatië?


Huur een auto

Ik heb zelf een auto gehuurd in Kroatië (Dubrovnik) en ben zo naar Bosnië en Herzegovina gereden. De regio is perfect om met een auto te ontdekken. Het landschap is prachtig en het in een korte tijd kun je veel van het land zien. Deze gave plekken liggen allemaal redelijk dicht bij elkaar en dicht bij Dubrovnik en met een auto kun je heel gemakkelijk meerdere dingen op een dag doen. Ik heb zelf een auto gehuurd via Sunnycars en dit is erg goed bevallen!

Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië, Een dagje Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië


Tip hotel Dubrovnik

Zelf verbleef ik in Hotel Dubrovnik Palace en dit is mij goed bevallen! De kamers zijn prachtig met een fantastisch uitzicht. Het hotel een zeer uitgebreid ontbijtbuffet en zeer vriendelijk en servicegericht personeel! ieder kwartier gaat er een busje naar de oude stad gaat. Perfecte faciliteiten om te zwemmen binnen, buiten en in zee.

  • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Dubrovnik!
Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië, Een dagje Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië

Hotel Dubrovnik Palaca

Kroatië

Montenegro

Slovenië

Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië, Een dagje Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit KroatiëBosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië, Een dagje Bosnië en Herzegovina bezoeken vanuit Kroatië

Geef een reactie