Hidden GemsReizen

Het bezoeken van de vreemde rattentempel in India

rattentempel India

India is een land waar je van houdt of wat je haat en in mijn geval is het duidelijk een land waar ik van hou. De meeste toeristen bezoeken India om de Taj Mahal te bewonderen, te luieren op de stranden in Goa of de vele bezienswaardigheden van de metropool New Delhi te bezoeken. Maar bovenaan mijn lijstje voor India stond het bezoeken van de rattentempel van Karni Mata. Ooit eens zag ik een documentaire over deze vreemde tempel en vanaf dat moment besloot ik dat ik deze tempel met mijn eigen ogen wilde zien. Een tempel die volledig in het teken staat van de verering van ratten. Deze beesten zijn in deze rattentempel heilig en lopen er in grote getalen rond.

Benieuwd hoe het is om deze rattentempel  in India te bezoeken?

Het land India

India is zowel letterlijk als figuurlijk het meest kleurrijke land ter wereld. Dit merk je direct als je het vliegtuig uitstapt en alle kleurrijke sari’s van de vrouwen ziet. Ook overvalt je direct de typische geur die je in heel India ruikt en weet je dat je in een bijzonder land bent. India heeft maar liefst 1,2 miljard inwoners en men spreekt 415 verschillende talen in het land. Het land kent ook diverse religies, zoals de Islam, het Hindoeïsme, Christendom en het Sikhisme. India is super groot en daarom kent het ook een enorme variatie aan landschappen en klimaatzones.

Een land wat zo kleurrijk en divers is, is een aanrader voor iedere reiziger.

rattentempel India bezoeken, Het bezoeken van de vreemde rattentempel in India

De rattentempel in India bezoeken

Vanuit de grote stad New Delhi besluit ik om met de trein naar deze vreemde tempel te gaan. De trein is in India een perfect vervoersmiddel, want het is comfortabel en veilig en goedkoop. De eerste klasse is de meest geschikte klasse om als toerist mee te reizen en al helemaal als je een treinreis van een aantal uur maakt, zoals de reis van New Delhi naar Bikaner. Vanaf het dorpje Bikaner reis ik in een uurtje met de bus verder naar het nog kleinere dorpje Deshnok. Deshnok is het dorp waar de rattentempel van Karni Mata zich bevind. De naam Karni Mata refereert naar de mystieke vrouw die bovennatuurlijke krachten bezat. Er doen een aantal verhalen over de oorsprong van deze tempel de ronde en de meest vertelde versie is dat de ratten de incarnatie van overleden familieleden zijn.

rattentempel India bezoeken, Het bezoeken van de vreemde rattentempel in India

Mijn bezoek aan de rattentempel

De rij voor de ingang van de tempel is lang en overal zie ik mannen, vrouwen en kinderen heel ongeduldig staan wachten om naar binnen te mogen. Het valt me direct op dat er geen andere toeristen in de rij staan. In India moet je bij het betreden van een tempel altijd de schoenen uittrekken. En dat geldt dus ook bij het bezoeken van deze rattentempel in India. De vriendelijke bewaker kijkt me verbaasd aan en biedt mij speciale sokken aan die ik kan dragen, zodat ik niet op blote voeten naar binnen hoef. Niemand van de Indiërs in de rij voor mij trekt deze sokken aan en dus besluit ik stoer te zijn en weiger ik de sokken beleefd.

Ik moet net zoals iedereen op blote voeten deze vieze tempel in, want ik wil immers deze ervaring maximaal beleven.

Ik heb gelezen dat het mij erg veel geluk gaat brengen als er een rat over mijn blote voeten loopt, maar ik denk eigenlijk dat het mij eerder een enorme infectie op gaat leveren. Vol goede moed loop ik naar binnen en ik twijfel nog steeds of ik nou wel of niet wil dat er een rat over mijn voeten loopt. Wat ik zie als ik binnenkom is lastig te beschrijven en de eerste minuut sta ik dan ook stil en valt mijn mond open van verbazing.

Overal lopen ratten en dit zijn hele vieze, grote en zwarte ratten. Nee, deze ratten wil ik zeker niet over mijn voeten zien en voelen lopen!

Deze ratten worden goed gevoerd door de priesters en de bezoekers van de tempel. Op het plein voor de tempel staan allemaal kraampjes en hier koopt men “prasad” voor de ratten. Prasad is het gezegende voedsel dat deze ratten dus de hele dag door gevoerd krijgen. De vloer is zo vies en plakt aan alle kanten en mijn voeten zijn binnen no time helemaal zwart en smerig.

Wat vond ik het bezoeken van deze rattentempel in India?

De tempel is niet zo groot en na een kwartier sta ik vol verbazing al weer buiten de tempel. Er heeft geen enkele rat over mijn voet gelopen en hier ben ik erg blij om. Ik heb de hoop in de ogen van de Indiërs gezien dat ze dolgraag een grote vieze zwarte rat over hun voeten wilden zien lopen. Hoe bizar is dat! Ik begrijp werkelijk helemaal niets van deze hoop! Het voelt goed dat ik deze ervaring meegemaakt hebt en in het hotel heb ik mijn voeten direct grondig gewassen en ontsmet. Ik ben nog zeker een aantal dagen best bang geweest voor een infectie aan mijn voeten. Maar het geluk was toch aan mijn kant, want de infectie is niet gekomen!

rattentempel India bezoeken, Het bezoeken van de vreemde rattentempel in India

Wat is de beste tijd om de rattentempel in India te bezoeken?

De beste tijd om deze rattentempel te bezoeken is in de ochtend tussen 10:00 uur en 12:00 uur en in de middag tussen 16:00 uur en 19:00 uur. Dit zijn namelijk de momenten waarop je de meeste ratten ziet. Dit komt doordat het overdag erg warm kan zijn in deze tempel en de ratten daardoor verkoeling zoeken in de schuilplaatsen. Wil je minder ratten zien, dan moet je tussen 13:00 uur en 16:00 uur de tempel bezoeken.

rattentempel India bezoeken, Het bezoeken van de vreemde rattentempel in India

Hoe kom je bij de rattentempel van Karni Mata?

Vanuit New Delhi neem je de trein naar Bikaner en deze treinreis duurt een aantal uren. Vanuit Bikaner neem je een bus of taxi naar Deshnok en dit ritje duurt ongeveer een uur. In Desnhok zelf zijn geen hotels en daarom is Bikaner de dichtstbijzijnde plaats waar je kunt overnachten.

Durf jij deze rattentempel te bezoeken?


Tip hotel

Een fijn hotel om te verblijven is Narendra Bhawan. Het hotel ziet er prachtig gebouw uit en is sfeervol ingericht. het personeel is vriendelijk en zeer behulpzaam. De kamers zijn groot en schoon!

rattentempel India bezoeken, Het bezoeken van de vreemde rattentempel in India
Narendra Bhahwan

Tip boeken India


India

De Taj Mahal

rattentempel India bezoeken, Het bezoeken van de vreemde rattentempel in Indiarattentempel India bezoeken, Het bezoeken van de vreemde rattentempel in India

1 Comment

Geef een reactie