Hidden GemsReizen

Het bezoeken van de Demilitarized Zone (DMZ) in Zuid-Korea

DMZ

Een bizarre plek in de wereld is de Demilitarized Zone in Korea. De DMZ is de bufferzone tussen de landen Noord- en Zuid Korea. Dit is een zone van 4 kilometer breed en 28 kilometer lang en is een groot stuk niemandsland dat deze twee landen scheidt. De wacht in deze zone wordt er gehouden door Amerikaanse VN soldaten. Zo nu en dan is het er onrustig en hoor je iets over de DMZ in het nieuws, maar over het algemeen is het er behoorlijk rustig de laatste tijd. Deze speciale plek stond jarenlang met stip op één op mijn bucket list. Ik ben zo blij dat ik deze vreemde plek bezocht heb! Wil jij ook de DMZ in Zuid-Korea bezoeken?

Benieuwd naar deze bizarre plek? Lees hoe het bezoeken van de DMZ in Zuid-Korea gaat!

De officiële start van het bezoeken van de DMZ in Zuid-Korea

Een bezoek aan de DMZ begint altijd met een zeer strenge en officiële lezing door een Amerikaanse VN soldaat. Via een PowerPoint presentatie leer je alles over de historie van de DMZ en Noord- en Zuid Korea. De lezing sluit af met een formulier wat je moet ondertekenen en waarin je verklaart niet te gaan oversteken naar Noord Korea.

Ook teken je ervoor dat als er iets gebeurd met je, dat je dan helemaal niemand aansprakelijk kan stellen. De sfeer is vrij streng en autoritair en dat zorgt ervoor dat ik het bezoek start met een vreemd gevoel van nieuwsgierigheid, maar ook tegelijkertijd angst van wat ik op deze dag ga meemaken.

bezoeken DMZ Zuid-Korea, Het bezoeken van de Demilitarized Zone (DMZ) in Zuid-Korea

De Joint Security Area (JSA)

Mijn hele bezoek staat onder leiding van een paar vreemd kijkende Amerikaanse VN soldaten die soms serieus en soms lollig (denken te) zijn. De rondleiding start met een bezoek aan de Joint Security Area en het Freedom House wat daarin ligt. In dit Freedom House vinden heel sporadisch gesprekken plaats tussen de leiders van de twee landen. Ik sta hier op de grens tussen Noord- en Zuid Korea!

Dit is dé plek waar deze twee landen samenkomen, mocht dit ooit in de toekomst gebeuren. Dit besef geeft mij direct kippenvel!

De Joint Security Area is de enige plek waar de Noord- en Zuid Koreaanse soldaten daadwerkelijk oog in oog staan met elkaar. En dat slechts op een paar meter afstand. In het Freedom House staan twee soldaten, eentje van Noord Korea en eentje van Zuid Korea. Deze soldaten staan muisstil en even denk ik dat het poppen zijn, maar het zijn toch echt mensen. Dag in, dag uit, jaar in, jaar uit, staan ze daar muisstil en het enige wat ze doen is staren naar elkaar.

Dit is wel één van de vreemdere banen die je kunt hebben zeg! Wat een bizarre ervaring!

Nog vreemder is dat de gids zegt dat je met deze twee soldaten op de foto mag. Een beetje overrompeld van de vreemde situatie, maak ik dan ook maar een foto met de soldaten, aangezien iedereen dat doet. Niet snel daarna klinkt het sein dat we uit het Freedom House moeten vertrekken en op weg gaan naar de bus die ons naar nog meer plekken brengt in de DMZ.

bezoeken DMZ Zuid-Korea, Het bezoeken van de Demilitarized Zone (DMZ) in Zuid-Korea

De rest van het bezoeken van de DMZ in Zuid-Korea

Naast het bezoek aan de JSA bezoek ik nog een aantal andere plekken in de Demilitarized Zone. Ik rij in een grote touringcar vol met andere toeristen de hele dag door het hele gebied onder begeleiding van diverse VN soldaten. Ze vertellen uitgebreid over hun werk in de DMZ, wat op dit moment eigenlijk alleen bestaat uit het dagelijks begeleiden van toeristen.

bezoeken DMZ Zuid-Korea, Het bezoeken van de Demilitarized Zone (DMZ) in Zuid-Korea

Wat heb ik nog meer bezocht deze dag?

Het uitzichtpunt: op de DMZ is een uitzichtpunt en vanaf hier kun je bij onbewolkt weer duidelijk Noord-Korea zien liggen. Er staan diverse verrekijkers en zo kun je een goede blik opvangen van dit enorm gesloten land. Ik had de pech dat het ontzettend bewolkt was en ik eigenlijk helemaal niets van Noord-Korea heb gezien.

De “Brug van No Return” en de “Brug van vrijheid”: dit zijn bijzondere plekken op de DMZ die ik heb bezocht. Hier zie je allemaal vlaggetjes en foto’s van families die getroffen zijn door de Koreaanse oorlog of families die nog steeds gescheiden zijn. Deze bruggen zijn letterlijk geblokkeerd om door te lopen naar Noord-Korea.

Het treinstation: er is een super duur en modern treinstation gebouwd in de DMZ waarvan ooit (?) de treinen van Noord- naar Zuid-Korea kunnen rijden. Bizar, want dit station moet een heleboel geld hebben gekost!

De tunnel: er is een tunnel ontdekt in 1978 en deze tunnel kun je betreden. Verplicht is om een helm te dragen en zo ben ik onder de grond tot aan een paar meter van Noord-Korea gelopen.

Souvenirwinkels en restaurants: op de DMZ zijn verrassend (en teleurstellend) ook diverse commerciële attracties te vinden zoals restaurants en winkels.

bezoeken DMZ Zuid-Korea, Het bezoeken van de Demilitarized Zone (DMZ) in Zuid-Korea

Informatie voor het bezoeken van de DMZ in Zuid-Korea

• Je kunt niet zelfstandig naar de DMZ, maar je moet echt met een georganiseerde tour vanuit bijvoorbeeld Seoul in een grote groep mee.
• Een tour naar de DMZ moet drie dagen van te voren geboekt worden en hiervoor moet je je paspoort afgeven bij de organisatie waar je het boekt.
• Heb je niet al te veel tijd in Seoul, boek dan bij aankomst direct een tour.
• Een tour is te regelen via ieder hostel en hotel in Seoul.
• De kosten voor een dagtour naar de DMZ zijn ongeveer 100 euro per persoon.
• De DMZ ligt op een uur rijden van Seoul.
• Let op de kledingregels. Kleding met politieke uitspraken zijn niet toegestaan.

Mijn mening over de het bezoeken van de DMZ in Zuid-Korea

Ik vind de DMZ een enorme toeristische trekpleister vol met toeristen. Voor mij neemt dit veel weg van het besef wat je wilt hebben over de bijzondere plek waar je bent. Ook de Amerikaanse soldaten zijn niet heel serieus en maken de hele dag door grapjes, wat soms behoorlijk irritant is. Maar toch ben ik blij dat ik er geweest ben! Het is een raar idee om te bedenken dat deze twee landen in de toekomst ooit herenigd worden. Geen idee of dat ooit gebeurd. De tijd zal het leren.


Tip boeken Zuid Korea


Tip hotel Seoul

Ik heb geslapen in het Lotte City Hotel Myeongdong in Seoul en dit is een prima hotel! De locatie was perfect, want je hebt veel restaurantjes en winkels op loopafstand. De bedden zijn heerlijk en lekker schoon. Het uitzicht is ook erg mooi!

  • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Seoul!
bezoeken DMZ Zuid-Korea, Het bezoeken van de Demilitarized Zone (DMZ) in Zuid-Korea
Lotte City hotel Myeongdong

Lees meer over Zuid-Korea

bezoeken DMZ Zuid-Korea, Het bezoeken van de Demilitarized Zone (DMZ) in Zuid-Koreabezoeken DMZ Zuid-Korea, Het bezoeken van de Demilitarized Zone (DMZ) in Zuid-Korea

Geef een reactie