ReizenUnieke Belevenissen

Het bezoeken van het concentratiekamp Auschwitz – Birkenau

auschwitz

Het concentratiekamp Auschwitz vind ik het meest indrukwekkende aandenken aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Daarom is het een belangrijke plek om te bezoeken! Je komt er meer te weten over de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Eén van de redenen dat ik reis is om de geschiedenis beter te begrijpen. Soms moet je jezelf daarvoor flink met de neus op de feiten drukken en dat is precies wat er gebeurde tijdens het bezoeken van het concentratiekamp Auschwitz. Een bezoek is confronterend, pijnlijk en verschrikkelijk, maar je mag je ogen nooit sluiten voor de geschiedenis.

Ik heb alle informatie voor het bezoeken van het concentratiekamp Auschwitz – Birkenau.

Concentratiekamp Auschwitz I en Auschwitz II/Birkenau bezoeken

Het concentratiekamp Auschwitz ligt in het Poolse stadje Oświęcim. Auschwitz is de verzamelnaam voor meerdere concentratie- en vernietigingskampen in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Auschwitz I werd als eerste ingericht als concentratiekamp en hier vind je de beroemde toegangspoort met de woorden “Arbeit macht frei”. Als je goed kijkt naar deze spreuk lijkt het incorrect te zijn. De “B” uit Arbeit lijkt namelijk op zijn kop te staan. Men denkt dat dit gedaan is door de gevangenen uit protest of als waarschuwing aan nieuwe gevangenen. Maar of dit klopt weet niemand, aangezien het onwaarschijnlijk lijkt dat dit de Nazi’s niet opgevallen zou zijn.

Een paar kilometer verderop ligt Auschwitz II, wat meer bekend is onder de naam Birkenau. In dit kamp vind je de bekende spoorlijn die dwars door de toegangspoort gaat en in dit kamp zijn ook de meeste slachtoffers gevallen. Er werden ongeveer 1,3 miljoen mensen (voornamelijk Joden) naar Auschwitz II gedeporteerd en ongeveer 1,1 miljoen mensen zijn er om het leven gekomen. De meeste mensen vonden er op een afschuwelijke manier de dood, want ze werden vergast, werkten zich dood of kwamen om van de honger.

Auschwitz concentratiekamp bezoeken, Het bezoeken van het concentratiekamp Auschwitz – Birkenau

Het bezoeken van de concentratie kampen Auschwitz

Ik raad je zeker aan om zowel het concentratiekamp Auschwitz I als Auschwitz II/Birkenau te bezoeken. Als startpunt vind ik Auschwitz I zeer geschikt, aangezien hier in de diverse barakken tentoonstellingen en exposities zijn over het leven in het kamp en de Tweede Wereldoorlog en kom je veel te weten over de Holocaust. Auschwitz II/Birkenau is een erg groot en verlaten terrein waar veel lege barakken staan.  In deze barakken zijn geen exposities te vinden. De beide kampen liggen op een aantal kilometer van elkaar en er rijden gratis pendelbussen tussen beide kampen.

Wat vond ik het bezoeken van het concentratiekamp Auschwitz?

De barakken, de gaskamers, de crematoria, de stapels persoonlijke spullen en de confronterende foto’s zorgen ervoor dat een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz een diepe indruk op mij maakte. Ineens is het zo tastbaar en confronterend. Je ziet schoenen en andere persoonlijke bezittingen, stapels koffers en zelfs vitrines met 2.000 kilo mensenhaar. Op mij maakte Auschwitz II/Birkenau de meeste indruk, omdat juist hier de omvang van de gruwelijkheden pijnlijk duidelijk is.

Ik vond het lastig om volledig te beseffen dat ik op een plek was waar heel veel mensen de dood hebben gevonden. Waar zoveel mensen vele angstige dagen en maanden hebben doorgebracht. Ik was er in april en het was behoorlijk troosteloos en koud weer. Onmogelijk om je voor te stellen hoe het geweest moet zijn voor iedereen die in de vreselijke winterkou in die barakken moest leven. En in de kou heeft moeten werken zonder warme kleding. Het is zo gruwelijk wat er zich daar heeft afgespeeld dat je niet anders kunt dan er heel erg stil van worden.

Auschwitz concentratiekamp bezoeken, Het bezoeken van het concentratiekamp Auschwitz – Birkenau

Hoe regel je het bezoeken van het concentratiekamp Auschwitz?

De meeste mensen gebruiken de stad Krakau als uitvalsbasis voor een bezoek aan Auschwitz. Diverse low cost carriers vliegen op deze stad en een vliegticket is vaak niet heel erg duur. Vanuit de stad Krakau rij je in 1,5 uur naar het concentratiekamp. Daarom combineren veel bezoekers het concentratiekamp met een stedentrip naar Krakau. Je kunt ervoor kiezen om een georganiseerde tour te regelen of op eigen gelegenheid te gaan.

Zelf ben ik met een huurauto van Krakau naar Auschwitz gereden en heb zonder gids op eigen houtje de kampen bezocht. Ik ben er samen met mijn broer geweest die enorm veel kennis van de Tweede Wereldoorlog heeft en zelf al eerder de kampen bezocht had. Hierdoor had ik iemand bij mij die mij veel informatie kon verschaffen en dat maakte het bezoek erg interessant.

Auschwitz concentratiekamp bezoeken, Het bezoeken van het concentratiekamp Auschwitz – Birkenau

Hoe regel je de entreekaarten?

  • Er is een maximum ingesteld op het aantal kaarten dat er ieder uur wordt uitgegeven.
  • Van 1 april tot 31 oktober kun je Auschwitz I tussen 10:00 uur en 15:00 uur enkel met een gids bezoeken. Wil je zonder gids Auschwitz I bezoeken dan moet je voor 10:00 uur of na 15:00 uur komen of in de maanden november tot april.
  • Voor een bezoek zonder gids heb je kaarten nodig en die moet je van tevoren reserveren. Je kunt een toegangskaartje reserveren via de website visit.auschwitz.org. Indien je weet op welke dag je Auschwitz wilt bezoeken dan is dit zeker aan te raden om op tijd te doen.
  • Een rondleiding met een gids kun je van te voren regelen op de site visit.auschwitz.org. Dit kun je ook het beste zo vroeg mogelijk regelen. De rondleiding duurt ongeveer 3,5 uur en kost 45 złoty en dit is ongeveer €11,-. Gidsen zijn er onder meer in het Engels en het Duits, maar niet in het Nederlands.
  • Indien je geen kaarten meer kunt regelen via de site dan kun je in Krakau een georganiseerde tour regelen.

Heb jij een bezoek gebracht aan het concentratiekamp Auschwitz? Wat vond je ervan?


Huur een auto

Ik heb zelf een auto gehuurd die ik opgehaald en weggebracht hebt op het vliegveld op Krakau en ik heb zo de omgeving ontdekt. Ik vond het ideaal om zo naar Auschwitz te rijden. Ik heb zelf een auto gehuurd via Sunnycars en dit is erg goed bevallen! Zij verhuren auto’s met een handig all inclusive pakket en zo weet je dat alles goed geregeld is!

Auschwitz concentratiekamp bezoeken, Het bezoeken van het concentratiekamp Auschwitz – Birkenau


Tip accommodatie Krakau

Ik heb zelf geslapen in het Blue Aparthotel in Krakau en dit is een aanrader. De locatie is perfect (5 minuten lopen van de grote markt) en de prijs-kwaliteit verhouding is goed. De kamers zijn groot en schoon en het personeel is super vriendelijk.

  • Check hier dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Krakau!
Auschwitz concentratiekamp bezoeken, Het bezoeken van het concentratiekamp Auschwitz – Birkenau
Blue Apart Hostel

Lees meer over Polen

Auschwitz concentratiekamp bezoeken, Het bezoeken van het concentratiekamp Auschwitz – BirkenauAuschwitz concentratiekamp bezoeken, Het bezoeken van het concentratiekamp Auschwitz – Birkenau

Geef een reactie