Hidden GemsReizen

Bezoek het War Remnants Museum in Saigon/Ho Chi Minh

War remnants museum

Het War Remnants Museum is een indrukwekkend en erg heftig oorlogsmuseum in de stad Saigon (ook wel Ho Chi Minh genoemd).  Dit museum is gevestigd in het voormalige “Information Agency” gebouw van de Amerikanen tijdens de Vietnam oorlog. Het is één van de meest populaire musea in Vietnam met meer dan een half miljoen bezoekers per jaar. Een bezoek aan het War Remnants Museum is een must als je in Vietnam bent!

Hoe heb ik mijn bezoek aan dit museum ervaren? Waarom is het een must visit?

De Vietnamoorlog

Voor mijn gevoel toont het War Remnants museum de volledige zinloosheid en de enorme schade die de Vietnamoorlog aan het land Vietnam heeft toegebracht. Belangrijk is om je te realiseren dat alles in het museum vanuit het standpunt van Vietnam wordt getoond! Deze oorlog loopt als een rode draad door het leven van de Vietnamezen en dat maakt een bezoek aan het War Remnants museum een must!

bezoek War Remnants Museum, Bezoek het War Remnants Museum in Saigon/Ho Chi Minh

Mijn bezoek aan het War Remnants museum

Buiten het War Remnants Museum zie ik een aantal vliegtuigen en tanks opgesteld staan en dit zorgt ervoor dat de entree meteen imponerend is. Hier ga ik de confrontatie aan met het minder leuke deel van de geschiedenis van dit prachtige land. Ik zie een F-5A vechter, diverse bommenwerpers en een patton tank staan. En hoewel ik geen kennis heb van dit soort materieel, loop ik er toch een half uurtje rond te dwalen en bekijk ik de diverse tanks en vliegtuigen.

Gelukkig is er een vriendelijke Vietnamese man die mij precies uitlegt waar alles precies voor gebruikt is.

Het museum zelf oogt erg overzichtelijk en is gelukkig duidelijk ingedeeld in de diverse onderwerpen. Alle informatie staat in correct Engels aangegeven en dit maakt een bezoek zeer interessant. De meeste andere oorlogsmusea in Vietnam zijn niet zo uitgebreid en chronologisch opgezet, maar het War Remnants Museum is hierop een positieve uitzondering. Ik heb alle bordjes in het museum gelezen en ik raad je aan om dit ook te doen!

De meeste indruk maakt op mij het zien van de beroemde “tijgerkooi”. Ik lees dat in deze kooi de Vietcong hun gevangenen opsloot en daar wordt ik even stil van. Wat een gruweldaden doen mensen elkaar toch aan in oorlogen! Ook zie ik de guillotine staan waarmee de gevangenen onthoofd werden. Het is een aaneenschakeling van het tonen van diverse wreedheden op indrukwekkende foto’s en hiervan krijg ik een enorme knoop in mijn maag. Dit museum toont de oorlogsmisdaden van hoofdzakelijk de Amerikanen.

bezoek War Remnants Museum, Bezoek het War Remnants Museum in Saigon/Ho Chi Minh

De heftige gevolgen van Agent Orange

Agent Orange is een zeer giftige stof die door de Amerikanen veelvuldig werd gebruikt in de Vietnamoorlog om zo hele gebieden te ontbossen. De effecten van Agent Orange zijn vreselijk voor mensen die ermee in aanraking komen. Disfunctioneren van het zenuwstelsel en diverse soorten kanker, namelijk het de ziekte van Hodgkin, kanker aan de luchtwegen en prostaatkanker. Het heftige gevolg voor de Vietnamese bevolking is dat er duizenden kinderen in Vietnam geboren zijn met diverse afwijkingen en misvormingen aan de wervelkolom. In dit museum hangen diverse levensgrote foto’s van deze misvormde kinderen en volwassenen. Dit is heel heftig en indrukwekkend. Het is een beeld van de oorlog dat gedeeltelijk verborgen is gebleven voor de buitenwereld, maar een bezoek aan het War Remnants museum toont het.

Ik was er niet van op de hoogte dat Agent Orange nog steeds voor zoveel ellende zorgt!

bezoek War Remnants Museum, Bezoek het War Remnants Museum in Saigon/Ho Chi Minh

De gevolgen van de clusterbommen in Vietnam

Ook is er veelvuldig gebruikt gemaakt in de Vietnamoorlog van clusterbommen. Een clusterbom is een door een vliegtuig afgeworpen bom, granaat of een raket die tot ongeveer 200 kleine bommetjes uitstrooit. De schade die clusterbommen aanrichten is dat ze vooral veel burgerslachtoffers maken. De gevolgen van deze clusterbommen worden op dezelfde indrukwekkende wijze duidelijk gemaakt tijdens een bezoek aan het War Remnants Museum met grote foto’s.

Wist je dat er tussen 1975 en 2002 méér dan 42.000 mensen zijn gedood door deze clusterbommen?

bezoek War Remnants Museum, Bezoek het War Remnants Museum in Saigon/Ho Chi Minh

Algemene informatie

  • Het War Remnants Museum is alle dagen van de week geopend van 7:30 uur tot 12:00 uur en van 13:30 uur tot 17:00 uur.
  • De toegangsprijs is 15.000 Dong (€0,65).
  • Het adres: 28 vo Văn Tần, phường 6 (okres 3).

Waarom een bezoek aan het War Remnants Museum een must is

Het is zeker geen anti Amerika museum, want er heerst een duidelijke sfeer van wat geweest is, is geweest en we kijken naar de toekomst. Dit is een mentaliteit die ik eigenlijk overal in Vietnam ervaar en hierdoor kun je niet anders dan enorm veel respect voor de Vietnamese bevolking hebben! Je leest in dit museum vooral in de diverse teksten dat het de schuld van de regeringen is, niet van de burgers. Zij hebben een politieke oorlog gevoerd waarbij helaas veel te veel soldaten en burgers de slachtoffers zijn geworden. Oorlogen kennen geen winnaars en dat toont dit museum op een bijzondere manier.

Ik heb diep respect voor de weerbaarheid van de Vietnamezen. Dat is het gevoel wat ik over heb gehouden na mijn bezoek aan het War Remnants museum!


Tip hotel Saigon / Ho Chi Minh

Ik heb zelf geslapen in Het Golden Central Hotel en dit is een prima hotel. Er is een heerlijk zwembad op het dak met een gaf uitzicht! De locatie is ook super centraal naast de Ben Than Markt.

  • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Saigon/Ho Chi Minh!
bezoek War Remnants Museum, Bezoek het War Remnants Museum in Saigon/Ho Chi Minh
Golden Central Hotel

Tip boeken Vietnam


Vietnam

bezoek War Remnants Museum, Bezoek het War Remnants Museum in Saigon/Ho Chi Minhbezoek War Remnants Museum, Bezoek het War Remnants Museum in Saigon/Ho Chi Minh

1 Comment

Geef een reactie