ReizenZon, Zee & Strand

De eilanden, bezienswaardigheden en tips voor de Kaapverdische Eilanden

bezienswaardigheden Kaapverdische Eilanden

Kaapverdië is een groep tropische- en vulkanische eilanden in de Atlantische Oceaan met het hele jaar heerlijk weer.  En dat op maar 6,5 uur vliegen vanuit Nederland! Ieder eiland is uniek en anders. Uitgestrekte witte zandstranden, azuurblauwe zee, historische steden, ongerepte natuur, walvissen, haaien en schildpadden, heerlijk eten & drinken en de muziek vormen de belangrijkste bezienswaardigheden van de Kaapverdische eilanden. In dit artikel lees je alles over de eilanden, de bezienswaardigheden en tips voor een reis naar de Kaapverdische Eilanden.

Wat maakt de Kaapverdische eilanden een ideale vakantiebestemming? En wat zijn de bezienswaardigheden op de Kaapverdische eilanden?

Algemene informatie Kaapverdische eilanden

De Kaapverdische eilanden zijn ook wel bekend onder de naam “Kaapverdië”. Maar de officiële naam van het land is Cabo Verde, echter gebruikt bijna niemand deze naam. De Kaapverdische eilanden zijn in de 15e eeuw gekoloniseerd door Portugal en sindsdien zijn de meeste eilanden ook bewoond. In 1975 werden uiteindelijk de Kaapverdische eilanden onafhankelijk van Portugal. De huidige inwoners van de Kaapverdische eilanden komen uit Portugal én uit diverse landen in Afrika. Deze bijzondere mix van Portugal en Afrika zie je goed terugkomen op de eilanden in bijvoorbeeld de muziek, het eten, de bewoners en de architectuur. Wist je dat de Kaapverdische eilanden één van de droogste gebieden in de wereld vormen! De Sahara (op het vaste land van Afrika) zorgt er namelijk voor dat er op sommige plekken en in bepaalde perioden van het jaar door de wind het woestijnzand op de Kaapverdische eilanden terecht komt. Slechts 1/10 deel van het land is geschikt voor landbouw en daardoor wordt 90% van het voedsel geïmporteerd.

bezienswaardigheden Kaapverdische Eilanden, De eilanden, bezienswaardigheden en tips voor de Kaapverdische Eilanden

Toerisme op de Kaapverdische eilanden

De laatste jaren hebben de Kaapverdische eilanden zich behoorlijk snel ontwikkeld tot een populaire vakantiebestemming. De meeste toeristen komen er voor een zon-, zee-, en strandvakantie. De stranden en de zee vormen dan ook de bekendste bezienswaardigheden van de Kaapverdische eilanden. Op de eilanden Sal en Boa Vista zijn grootschalige (all inclusive) hotels te vinden, maar er zijn gelukkig ook genoeg kleinschalige accommodaties en rustige plekken. Vooral op deze twee eerder genoemde eilanden zie je ook dat men druk is met het bouwen van meer hotels, restaurants etc. Toerisme is duidelijk in ontwikkeling. Tijdens de zomertijd in Nederland is het op de Kaapverdische Eilanden 3 uur vroeger en tijdens de wintertijd is het 2 uur vroeger.

bezienswaardigheden Kaapverdische Eilanden, De eilanden, bezienswaardigheden en tips voor de Kaapverdische Eilanden
De zee is azuur blauw op de Kaapverdische eilanden

Waar liggen de Kaapverdische eilanden?

De Kaapverdische eilanden liggen in de Atlantische Oceaan voor de westkust van Afrika. Op zo’n 1.500 kilometer ten zuiden van de Canarische eilanden en op ongeveer 460 kilometer uit de kust van Senegal (West-Afrika). De Kaapverdische eilanden liggen 664 kilometer van Dakar (Senegal), 2.887 kilometer van Faro (Portugal) en 4.851 kilometer van Amsterdam (Nederland) vandaan. Nu weet je precies waar de eilanden liggen! De archipel heeft een totale oppervlakte van ongeveer 4.000 vierkante kilometer. De Kaapverdische eilanden maken onderdeel uit van de Macronesia eilanden samen met de Canarische eilanden en de Azoren.

bezienswaardigheden Kaapverdische Eilanden, De eilanden, bezienswaardigheden en tips voor de Kaapverdische Eilanden
Kitesurfen is enorm populair op de Kaapverdische eilanden

De bezienswaardigheden Kaapverdische Eilanden

De Kaapverdische eilanden bestaan uit twaalf verschillende eilanden en hiervan zijn negen eilanden bewoond. In het noorden liggen de bovenwindse eilanden en in het zuiden de benedenwindse eilanden. Alle twaalf de eilanden verschillen onderling enorm van elkaar en dat maakt de Kaapverdische eilanden zó uniek. Ik heb in het kort de diverse bezienswaardigheden en bijzondere kenmerken van het specifieke eiland beschreven.

 • Sal: Dit eiland is erg toeristisch en je vindt er grote resorts en lange witte zandstranden. Maar ver weg van de resorts merk je niets van het massatoerisme! Er is niet heel veel te zien en te doen en het is vooral het dorpje Santa Maria dat erg gezellig is. Sal is beroemd onder wind- en kitesurfers.
 • Boavista: Dit eiland is erg populair en veel toeristen bezoeken het eiland vanwege de witte zandstranden, azuurblauwe zeewater en de charmante plaatsjes. Dit eiland vormt een ideale mix tussen strand en cultuur.
 • São Nicolau: Dit eiland heeft spectaculaire roodbruine bergtoppen, vruchtbare valleien, watervallen, prachtige landschappen en kleine dorpjes. São Nicolau is het eiland voor de natuurliefhebbers. Dit is een groot eiland met weinig mensen.
 • São Vicente: Dit eiland is wereldberoemd vanwege de carnaval en de vele muziekfestivals. Op elke hoek van de straat wordt live muziek gemaakt en hier kom je voor de beroemde Kaapverdiaanse muziek. Mindelo is de culturele hoofdstad van de Kaapverdische eilanden en er wordt gezegd dat het de meeste muzikanten per duizend inwoners heeft ter wereld.
 • Santo Antao: Dit eiland heeft spectaculaire berglandschappen, tropische valleien en landbouw. Je kunt er slapen in kleinschalige locaties. Een perfect eiland om kennis te maken met het authentieke Kaapverdië, want er is maar weinig toerisme. De wilde zee beukt hier geweldig mooi op de ruige kust.
 • Santa Luzia: Dit eiland is onbewoond en ligt op 5 uur varen van Sao Vicente. Een eiland waar je perfect kunt wandelen in alle rust en waar je alle stranden voor jezelf hebt.
 • Santiago: Dit is het grootste eiland van de Kaapverdische eilanden met bijzondere bezienswaardigheden zoals de markt in Assomada en het oude hoofdstad Cidade Velha (Unesco werelderfgoed). Natuur, geschiedenis, bergen, palmbomen, meren….. Santiago is een veelzijdig eiland, maar ook nog weinig toeristisch.
 • Fogo: Dit eiland heeft een actieve Pico de Fogo vulkaan met een top van bijna 3 kilometer. Er zijn diverse kleine authentieke dorpjes waaronder het dorpje Sao Felipe. De kraterlandschappen zijn surrealistisch! De vulkaan zorgt voor vruchtbare flanken waar wijn en koffiebonen groeien.
 • Brava: Dit eiland is een groene oase en is het kleinste bewoonde eiland. Het kleinste eiland heeft ongerepte landschappen en een heerlijke plek om te wandelen. Het toerisme is in opkomst en dit is een fijne plek voor reizigers die op zoek zijn naar rust.
 • Maio: Dit is een heel klein woestijneilandje met verlaten en witte stranden en vooral veel rust. Dit komt omdat er niet veel toeristen komen en zo kun je hier het echte Kaapverdië beleven en de warme mensen ontmoeten. Schildpadden nestelen hier op de witte stranden.

Wist je dat….. De naam van het eiland Sal betekent zout; Boavista betekent goed uitzicht; Maio betekent mei; Fogo betekent vuur en Brava betekent wild.

bezienswaardigheden Kaapverdische Eilanden, De eilanden, bezienswaardigheden en tips voor de Kaapverdische Eilanden
Het dagelijkse leven op de Kaapverdische eilanden

Visum voor de Kaapverdische eilanden

Voor een reis naar de Kaapverdische eilanden heb je een paspoort nodig wat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek. Kaapverdië heeft sinds 1 januari 2019 géén visumplicht meer, maar je betaalt een Airport Security Tax (TSA). De kosten van de TSA zijn omgerekend €31,-. Je kunt je TSA simpel van te voren regelen via de reisorganisatie waar je jouw vakantie boekt. Of je kunt het zelf online regelen via deze website. Ik heb ter plekke op het vliegveld mijn TSA gekocht. Betalen kan contact in Euro’s, door te pinnen of te betalen met een creditcard. Mijn TSA was zo geregeld en ging super makkelijk.

bezienswaardigheden Kaapverdische Eilanden, De eilanden, bezienswaardigheden en tips voor de Kaapverdische Eilanden

Inentingen voor de Kaapverdische eilanden

Het is aan te raden om een afspraak te maken bij de GGD of je huisarts. De inentingen voor Hepatitis A en DTP worden aanbevolen en daarnaast kan een vaccinatie voor Gele Koorts verplicht zijn.

Pinnen op de Kaapverdische eilanden

Je kunt pinnen op de eilanden met internationale luchthavens (bijvoorbeeld Sal en Boa Vista). Pinpassen met het Maestro logo werken, maar het is aan te raden om ook een creditcard mee te nemen. Veel pinautomaten accepteren namelijk enkel Visa. Hou rekening met een opnamelimiet van €180,- per transactie. Wil je meer geld opnemen dan kun je dat binnen in een bank doen. De meeste banken sluiten om 15:00 uur in de middag.

bezienswaardigheden Kaapverdische Eilanden, De eilanden, bezienswaardigheden en tips voor de Kaapverdische Eilanden
De gekleurde vissersbootjes op de Kaapverdische eilanden

Eten en drinken op de Kaapverdische eilanden

Voor mij vormt de gastronomie ook één van de bezienswaardigheden van de Kaapverdische eilanden! De keuken is een leuke mix van de Portugese en Afrikaanse keuken. Er wordt veel gebruik gemaakt van vis en maïs. Vlees moet geïmporteerd worden en daarom is vlees een luxe product. Cachupa is het nationale gerecht en bestaat uit bonen en maïs en dit gerecht wordt vaak 3x per dag gegeten door de lokale bewoners. Dit gerecht wordt aangevuld met uien, vlees, worst of vis. Tonijn is het belangrijkste exportproduct en deze kun je dan ook in alle restaurantjes bestellen. Gebakken, gefrituurd, gebraden of gegrild en altijd super vers! De tonijngerechten worden geserveerd met zoete aardappelen, gekookte banaan of cassave. Het meest voorkomende nagerecht is gekookte papaja met geitenkaas of koffiepudding. Grogue is de nationale drank van de Kaapverdische eilanden en dit is een uit suikerriet gedistilleerde drank. De smaak is zeer sterk en het lijkt het meeste op jenever. Ik vond het niet zo heel erg lekker! Grogue kun je ook drinken door het aan te lengen met honing waardoor de smaak minder sterk wordt: de Ponche.

bezienswaardigheden Kaapverdische Eilanden, De eilanden, bezienswaardigheden en tips voor de Kaapverdische Eilanden
Een lokale markt op de Kaapverdische eilanden

Wat is de beste reistijd voor de Kaapverdische eilanden?

Het hele jaar zijn de Kaapverdische eilanden aangenaam warm en schijnt de zon. Je kunt de Kaapverdische eilanden het hele jaar door dus prima bezoeken. Het is ook zeker een heerlijke winterzon bestemming! De gekozen reisperiode maakt niet veel uit voor het bezoeken van de bezienswaardigheden op de Kaapverdische eilanden. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar door tussen de 25 en 30 graden en de gemiddelde zeewatertemperatuur ligt rond de 25 graden. Het regenseizoen loopt van eind juli tot en met september, maar veel regenen doet het echter niet. Het hoogseizoen op de Kaapverdische eilanden loopt ongeveer van juli t/m maart.

 • Surfers: de meest ideale omstandigheden zijn in de maanden januari en februari, maar ook de overige maanden zijn prima voor de surfliefhebbers.
 • Duikers: de beste zichtbaarheid onderwater is van juni tot en met december.
 • Wandelaars: de eilanden met bergen zijn op het allermooist in de periode juli tot en met december.
 • Het seizoen van de nestelende schildpaden loopt van juni tot en met oktober.
 • De beste mogelijkheden om walvissen te spotten is op Boavista in maart en april.
 • Het Sao Vicente Carnaval is in februari.
bezienswaardigheden Kaapverdische Eilanden, De eilanden, bezienswaardigheden en tips voor de Kaapverdische Eilanden
Lokale kunst op de Kaapverdische eilanden

Waarom de Kaapverdische eilanden heerlijk zijn!

 • Het is helemaal niet zo ver vliegen, namelijk maar 6,5 uur vanuit Nederland. De luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt er rechtstreeks heen.
 • De officiële slogan van de lokale bevolking is “no stress”. Een beter en fijner motto tijdens je vakantie is naar mijn mening niet mogelijk!
 • Het hele jaar is het er heerlijk weer met veel zon. Maar er is ook vaak een heerlijk windje zodat het prima uit te houden is. Vergeet niet om voldoende zonnebrand mee te nemen en je regelmatig in te smeren, want je verbrandt er snel.
 • Er zijn talloze eindeloze witte strandstranden en een azuurblauwe zee! Een perfecte plek voor alle liefhebbers van zon, zee en strand. Er zijn drukke stranden, verlaten stranden, stranden met luxe ligbedjes en strandtenten, stranden waar je actief aan watersporten kunt doen…. Kortom voor iedereen van jong tot oud is er een perfect strand te vinden.
 • De bevolking is enorm gastvrij, vrolijk en vriendelijk. Dit is zó fijn om te ervaren tijdens je vakantie!
 • Er is voldoende rust en ruimte en op de meeste plekken zie je geen hordes toeristen. Heerlijk!
 • Kaapverdië is één van de meest politieke en economisch stabiele landen van Afrika.
 • Eilandhoppen is leuk en heel makkelijk te regelen en zo kun je in korte tijd veel van het diverse land zien. De eilanden van Kaapverdië zijn spectaculair verschillend. Een dikke aanrader!
 • Je kunt er geweldig wind- en kitesurfen. Ideaal voor de liefhebbers van deze sporten, maar ook zeker prachtig om naar te kijken en al die gekleurde kites in de lucht te zien. Altijd al eens een proefles surfen willen volgen, dan is dit dé plek om te doen!
 • Er zijn diverse uitstekende en mooie wandelgebieden. Je bent er simpelweg nooit uitgewandeld!
 • Je kunt makkelijk cultuur en strand combineren. Ik vind dat altijd een perfecte combinatie!
 • Er zijn zeer veel verschillende sportieve activiteiten te doen. Lekker om naast op het strand liggen ook even wat actiefs te doen!
 • Je kunt er schildpadden, walvissen, haaien en vogels spotten. Hoe gaaf is dat!
 • Je kunt er geweldige jeepsafari’s maken door het ruige landschap en op quads rijden.
 • Er zijn diverse charmante, authentieke en kleurrijke dorpjes die je kunt bezoeken. Ook zie je op veel plekken prachtige street art en kom je in aanraking met het authentieke leven van de lokale bewoners.
 • De ongerepte natuurgebieden die je kunt ontdekken zijn geweldig.
 • Het is genieten om naar de Kaapverdische live muziek te luisteren. Hier wordt je gewoon heel erg vrolijk van!
 • Het is een heerlijke plek voor de yoga en wellness liefhebbers.
 • Alle bezienswaardigheden op de Kaapverdische eilanden zijn het hele jaar te ontdekken. Het maakt dus niet uit wanneer jij op vakantie gaat.

Kaapverdië is een zeer veelzijdige en verrassende bestemming!

bezienswaardigheden Kaapverdische Eilanden, De eilanden, bezienswaardigheden en tips voor de Kaapverdische Eilanden

Hoe regel je een vakantie naar de Kaapverdische eilanden?

Er zijn diverse manieren op een vakantie naar Kaapverdië te regelen. Vanuit Amsterdam kun je met Transavia een aantal keer per week naar Boa Vista en naar Sal vliegen. Zo kun je zelf bepalen hoeveel dagen je wilt blijven. Of je regelt je reis via een reisorganisatie. Ik ben zelf met de reisorganisatie Naar Kaapverdische Eilanden op vakantie geweest en dit is zeer goed bevallen. De eigenaar van deze Nederlandse reisorganisatie is zelf zeer gepassioneerd over de Kaapverdische eilanden en de kennis over dit land is dan ook groot. De reisorganisatie is ook lid van het SGR en het Calamiteitenfonds. Het is een organisatie die enkel kleinschalige en duurzame reizen naar Kaapverdië regelen. Door via Naar Kaapverdische eilanden een reis te regelen wordt de lokale bevolking en natuur beschermd.

Heb jij nog aanvullingen op dit artikel met bezienswaardigheden en tips voor de Kaapverdië?


De Kaapverdische eilanden

Zanzibar

Marokko

Geef een reactie