ReizenUnieke Belevenissen

10x beroemde filmlocaties in Ierland

beroemde filmlocaties Ierland

Ierland is al jaren een geliefde film locatie van veel gerenommeerde regisseurs en producenten. De enorme variatie in het landschap, van lieflijk groene heuvels, ruige rotspartijen en robuuste kusten maakt dat Ierland vaak wordt gekozen als decor in series en films. Een van de meest bekende series die in Ierland zijn gedraaid, is natuurlijk Game of Thrones. In deze blog heb ik de beroemde filmlocaties in Ierland van 10 films die er de afgelopen jaren zijn opgenomen.

10x Beroemde filmlocaties in Ierland

1. Game of Thrones

Met de meeste locaties van de Seven Kingdoms ter wereld heeft Noord-Ierland zijn titel ‘grondgebied van Game of Thrones®’ dubbel en dwars verdiend. In Noord-Ierland liggen de groene Riverlands zij aan zij met de Iron Islands, grenst de Dothraki Sea aan Winterfell en weet je nooit wanneer je een schrikwolf tegen het lijf loopt uit het echte Westeros.

2. Harry Potter en de Halfbloed Prins

De Klippen van Moher: dit is de plek waar de tovenaars Harry Potter en Dumbledore heen gaan om de Gruzielementen te zoeken. Zelfs een Dreuzel kan de magie van deze plaats waarnemen: op een heldere dag zie je de Araneilanden, de baai van Galway en ook de Maumturk-bergen in Connemara. (Filmlocatie: Counties Clare en Kerry).

3. Braveheart

Braveheart is misschien de film van Mel Gibson, maar Trim Castle is de ster. Je kunt deze Normandische vesting in County Meath, met de typisch middeleeuwse muren, torens en kantelen, moeilijk missen. Op het scherm stelt deze vesting de ommuurde stad York voor. De Wicklow Mountains doemen op als ruige achtergrond. (filmlocatie: Counties Meath en Wicklow)

4. P.S. I Love You

Dit romantische drama komt over als een liefdesbrief aan Ierland. In deze film, met een aantal van de meest verbluffende locaties aan de oostkust, waaronder The Sally Gap en het schilderachtige dorp Lacken aan de rand van het meer, vallen de personages helemaal voor de charme van het heidelandschap en de betoverende uitzichten aan de Wicklow Way. En wij ook. (filmlocatie: County Wicklow)

5. Star Wars: The Force Awakens

Tijdens het filmen van The Force Awakens waren acteurs Daisy Ridley en Mark Hamill te vinden op de treden van de steile cliffen op het prachtige eiland Skellig Michael. Deze locatie staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het eiland staat bekend om de bijenkorfhutjes, het verbazingwekkende wildleven en de hoge golven van de oceaan, en geeft een magische setting aan een van de meest grandioze films. (filmlocatie: County Kerry)

6. The Quiet Man

In 1952 wandelde acteur John Wayne Cong de streek County Mayo binnen en daarmee introduceerde hij dit typisch Ierse dorp aan de wereld. Deze Oscar-winnende klassieker omvat Ashford Castle, Thoor Ballylee (eens het thuis van W.B. Yeats) en uiteraard de Quiet Man Bridge over de rivier Owenriff. (filmlocatie: Counties Galway en Mayo)

7. Brooklyn

De voornaamste actie van deze film uit 2015 vond plaats in Noord-Amerika, maar Brooklyn is ook deels in Enniscorthy, County Wexford, gefilmd. De film voert ons terug naar de jaren ‘50 in Ierland en werd genomineerd voor een Oscar voor de beste vrouwelijke actrice, de Ierse Saoirse Ronan. Ook de stranden van Curracloe en Ballinesker komen in de film voor. (filmlocatie: County Wexford)

8. Saving Private Ryan

De openingsscènes van D-Day in deze film zijn zowel spectaculair als aangrijpend. Interessant detail: ze zijn gefilmd op het strand Curracloe van County Wexford. Steven Spielberg wist waarschijnlijk wel dat hij een uitzonderlijke plek nodig had om een van de meest dramatische momenten van de 20e eeuw te kunnen weergeven. Je moet Curracloe, met die brede zandstranden en de oceaanuitzichten, een keer gezien hebben. (filmlocatie: County Wexford)

9. Ryan’s Daughter

Deze hartstochtelijke met een Oscar bekroonde film geeft meteen vanaf de openingsscène, hoog boven het schiereiland Dingle in County Kerry, perfect het drama en de romantiek van de westkust van Ierland weer. Slea Head en Dunmore Head zijn twee eeuwige hoogtepunten. (filmlocatie Counties Clare en Kerry)

10. Paddington 2

De lievelingsbeer van velen is samen met een Ierse historische ster te zien op het grote doek in Paddington 2. Let goed op de scenes in de gevangenis. Misschien herken je de Victoriaanse oostvleugel van Kilmainham Gaol, die ook schitterde in de filmklassiekers The Italian Job en The Wind That Shakes The Barley. (filmlocatie: Kilmainham Gaol)

Deze films zijn online te zien via digitale filmkanalen Netflix, Pathé Thuis, Disney Plus, Videoland, Film1, Ziggo on demand of HBO. Kijk hier voor een volledig overzicht van alle films.

Welke van deze 10 beroemde filmlocaties in Ierland heb jij al bezocht?


Ierland

Geef een reactie