Cultuur & NatuurReizen

Bagh-e Eram, de mooiste Perzische tuin in Iran

Bagh-e Eram

In Shiraz ligt de  Bagh-e Eram tuin en dit vind ik de mooiste Perzische tuin van heel Iran. Het is een paleistuin en deze botanische tuin staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Shiraz is een redelijk drukke stad, maar deze tuin ademt één en al rust uit. Een heerlijke plek om rond te wandelen en te genieten van de schoonheid. Deze tuin in Iran is een must visit!

Wist je dat de tuin van de Taj Mahal in India een Perzische tuin is? En geïnspireerd is op deze tuin in Iran?

Bagh-e Eram, de mooiste tuin in Iran

De Iraniërs noemen deze tuin Bagh-e Eram en deze naam is niet zomaar gekozen. Een tuin is de aardse versie van het paradijs, aldus de islamitische cultuur. Het is zo dat het woord “paradijs” afkomstig is uit de Perzische taal. Paradijs betekent namelijk ommuurde tuin. Het Arabische woord “Iram” betekent hemel en daar komt de naam “Eram” vandaan. Letterlijk vertaald is dit dus de tuin van de hemel.

tuin in Iran, Bagh-e Eram, de mooiste Perzische tuin in Iran

Een wandeling in deze tuin en je snapt waarom dit de best passende naam is. Super leuk om te beseffen is dat Perzische tuinen wereldberoemd zijn en overal ter wereld nagemaakt zijn. Zoals de tuin bij de Taj Mahal in India.

tuin in Iran, Bagh-e Eram, de mooiste Perzische tuin in Iran

Wat is er te doen in deze botanische tuin?

Veel inwoners van Shiraz hebben geen balkon of tuin en bezoeken regelmatig deze tuin om zo even weg te zijn en ongestoord te kunnen ontspannen of om rustig bij te praten. Je ziet hier overal groepjes Iraniërs gezellig bij elkaar zitten op een kleedje en het is een favoriete plek voor verliefde stelletjes om een wandeling te maken. De vijver in het midden van de tuin zorgt voor een heerlijke verkoeling.

tuin in Iran, Bagh-e Eram, de mooiste Perzische tuin in Iran

Ook is er een leuk restaurantje met een gezellig terras waar je super lekker ijs kunt kopen! Het Qavan huis staat midden in de tuin en dit is een mooi bouwwerk en hier zie je hele families voor staan om foto’s te maken.

tuin in Iran, Bagh-e Eram, de mooiste Perzische tuin in Iran


Tip hotel Shiraz

Er zijn een aantal leuke hotels in Shiraz, maar ik heb zelf 3 nachten geslapen in het Niayesh Boutique Hotel en dit hotel wil ik je aanbevelen. De locatie is perfect en alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Het hotel is een mooie mix van tussen oud en nieuw en heeft een heerlijk dakterras.

tuin in Iran, Bagh-e Eram, de mooiste Perzische tuin in Iran
Niayesh Boutique hotel

Beste reistijd Iran

Iran is groot land met een oppervlakte van 40 keer zo groot is als dat van Nederland. Door de grootte van het land kent Iran een divers klimaat. In het Noordwesten van Iran is het koud in de winter en dalen de temperaturen tot onder het vriespunt. De lente en herfst in deze regio zijn mild en de zomers zijn droog en heet. In het zuiden van Iran is zijn de winters zijn mild, maar in de zomer komen de temperaturen boven de 40 graden. Over het algemeen valt er weinig regen in Iran, maar tussen oktober en april valt er regen in een groot deel van Iran met gemiddeld 25 centimeter regenval per jaar. Echter valt er in het Zagrosgebergte en aan de Caspische zee gemiddeld 50 tot 100 centimeter regen.

Het hoogseizoen in Iran is in de maanden maart tot en met mei. De temperatuur is ideaal en mild, maar ook in juni en oktober is de temperatuur ook draaglijk. Tussen november en februari wordt het koud in Iran en dan vooral in het noordoosten en noordwesten. De Iraanse winter biedt wel veel mogelijkheden voor wintersportactiviteiten.

Houdt ook rekening met de Ramadanmaand en bedenk of je tijdens de Ramadan wilt reizen in een islamitisch land. Het is ook voor toeristen verboden in het openbaar te drinken, te eten of te roken. In de toeristische gebieden kun je echter wil plekjes vinden met kleine eettentjes waar de gordijnen gesloten zijn en waar je dan wel een maaltijd kunt eten.

tuin in Iran, Bagh-e Eram, de mooiste Perzische tuin in Iran


Tips boeken Iran

Tip: Ik neem altijd een e-reader mee op reis. De kobo modellen bij Coolblue zijn goed geprijst en super handig!


Shiraz

Iran

Geef een reactie