Cultuur & NatuurReizen

Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Qom, Iran

Qom

Qom is de meest religieuze stad van Iran en is een stad die mij jarenlang heeft gefascineerd. Een bezoek aan Qom stond dan ook hoog op mijn bucket list. Ik vond het altijd heel lastig om een voorstelling te kunnen maken hoe Qom eruit ziet. Vandaar dat ik de stad zelf maar ben gaan ontdekken! De stad is bekend vanwege de vele moellahs en de vele islamitische Koranscholen die zich hier bevinden. Qom is ook de stad waar ayatollah Khomeini jarenlang gewoond, gestudeerd en lezingen gegeven heeft.

Benieuwd naar Qom? Ik geef je alle informatie voor een bezoek aan Qom!

Waarom is Qom een bedevaartsoord?

Sjiieten aanbidden 12 imams en dit zijn directe afstammelingen van de profeet Mohammed. De stad is een bedevaartsoord en het religieuze middelpunt van Iran en dit komt doordat Fatima in Qom is overleden en begraven. Fatima is de zus van de achtste Iman Reza en de dochter van de zevende Iman en zij was zeer geliefd. Fatima staat bekend als een zeer toegewijde, bescheiden en intelligente vrouw en neemt een bijzondere plek in bij de familie van de profeet. Zij was op doorreis naar haar broer in Mashad, maar overleed in 816 in Qom. De heilige schrijn waarin Fatima is begraven staat in Qom en dit maakt de stad tot een belangrijk sjiitisch bedevaartsoord.

Sjiitische pelgrims uit de hele wereld komen naar Qom om de heilige schrijn te bezoeken en een zegen te vragen aan Fatima.

een bezoek aan Qom, Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Qom, Iran

De heilige schrijn van Fatima

Qom is een grote stad in Iran met bijna 1 miljoen inwoners. Het spreekt voor zich dat het bezoeken van de heilige schrijn van Fatima de belangrijkste bezienswaardigheid en reden voor een bezoek aan Qom is. Dit mausoleum vind ik indrukwekkend en de koepels en de minaretten zijn prachtig. Vooral als de zon schijnt, want dan schitteren ze zo mooi in het zonlicht. Als niet moslim kun je dit mausoleum ook bezoeken. Let wel even op, want mannen en vrouwen gaan via andere ingangen de moskee binnen. Als vrouw ben je verplicht om een chador te dragen en deze ontvang je bij de ingang. Je kunt niet zelfstandig ronddwalen hier, maar je loopt rond onder begeleiding van een lokale gids. Zoals bij veel moskeeën in Iran, komt deze gids vanzelf naar je toe zodra je ook maar een stap binnen zet. Vooraf een gids regelen is dus helemaal niet nodig. De gids vertelt vol enthousiasme alles over Fatima, Qom en alles wat je maar wilt weten.

een bezoek aan Qom, Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Qom, Iran

Wat kun je nog meer doen tijdens een bezoek aan Qom?

Rondlopen in Qom is een unieke ervaring, want Qom is een fascinerende stad met overal pelgrims en kleine winkels waar ze van alles verkopen. Qom is vooral bekend om de zoete koekjes met saffraan. Ik ben een liefhebber van saffraan en een zoetekauw en deze koekjes heb ik dan ook zeker geproefd. Ze waren heerlijk! Zeer dichtbij het mausoleum is een bijzondere begraafplaats en deze ligt verscholen middenin een kleine bazaar met winkeltjes.

Een bezoek aan deze begraafplaats van martelaren is zeker indrukwekkend.

een bezoek aan Qom, Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Qom, Iran

Tips voor een bezoek aan Qom

Qom ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Teheran en het mooie is dat het op de route van Kashan en Esfahan naar Teheran ligt. Qom is een perfecte tussenstop indien je op weg bent van of naar een van deze steden. Ik heb zelf een ochtend doorgebracht in Qom en ik vond dit voldoende.

Heb jij nog tips voor een bezoek aan Qom?

een bezoek aan Qom, Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Qom, Iran


Beste reistijd Iran

Iran is groot land met een oppervlakte van 40 keer zo groot is als dat van Nederland. Door de grootte van het land kent Iran een divers klimaat. In het Noordwesten van Iran is het koud in de winter en dalen de temperaturen tot onder het vriespunt. De lente en herfst in deze regio zijn mild en de zomers zijn droog en heet. In het zuiden van Iran is zijn de winters zijn mild, maar in de zomer komen de temperaturen boven de 40 graden. Over het algemeen valt er weinig regen in Iran, maar tussen oktober en april valt er regen in een groot deel van Iran met gemiddeld 25 centimeter regenval per jaar. Echter valt er in het Zagrosgebergte en aan de Caspische zee gemiddeld 50 tot 100 centimeter regen.

Het hoogseizoen in Iran is in de maanden maart tot en met mei. De temperatuur is ideaal en mild, maar ook in juni en oktober is de temperatuur ook draaglijk. Tussen november en februari wordt het koud in Iran en dan vooral in het noordoosten en noordwesten. De Iraanse winter biedt wel veel mogelijkheden voor wintersportactiviteiten.

Houdt ook rekening met de Ramadanmaand en bedenk of je tijdens de Ramadan wilt reizen in een islamitisch land. Het is ook voor toeristen verboden in het openbaar te drinken, te eten of te roken. In de toeristische gebieden kun je echter wil plekjes vinden met kleine eettentjes waar de gordijnen gesloten zijn en waar je dan wel een maaltijd kunt eten.

een bezoek aan Qom, Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Qom, IranIran

De bezienswaardigheden in Iran

een bezoek aan Qom, Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Qom, Iraneen bezoek aan Qom, Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Qom, Iran

Geef een reactie