ReizenStedentrip

De 9 must do’s in de stad Krakau in Polen

Krakau

Krakau is de meest bezochte en de mooiste stad van Polen. De stad  is een schilderachtige bestemming en rondlopen in Krakau geeft je het gevoel alsof je in Wenen of Florence bent! Krakau is een stad vol met middeleeuwse architectuur, artistiek en culturele erfgoed, pleinen met kerken, winkels, kraampjes met lokale specialiteiten, restaurants en gezellige cafés. Ik vind Krakau indrukwekkend en sfeervol, het is er goedkoop en nog niet super vol met toeristen. Deze beroemde metropool aan de Vistula rivier vind ik zeker de moeite waard voor een weekendje weg en er zijn zoveel must do’s in Krakau!

Dit zijn 9 must do’s in Krakau!

1. Grote Markt (Rynek Glowny)

In het hart van Krakau ligt het grootste middeleeuwse plein in Europa: de Grote Markt (Rynek Glowny). Dit plein dateert uit de 13e eeuw en is ongeveer 40.000 m² groot. Het plein is levendig en staat vol met marktkramen. De gebouwen rondom het plein zijn fantastisch qua architectuur en ook erg goed onderhouden. Ook liggen er diverse gezellige cafés en restaurants rondom het plein en dit is volgens mij de beste plek om te zitten en de lokale sfeer te ervaren en lekker mensen te kijken! Wel zijn de winkels, restaurants en bars ingesteld op toeristen en daarom zijn de prijzen over het algemeen genomen wat hoger dan elders. Dit plein is zeker één van de must do’s in Krakau!

must do's in Krakau, De 9 must do’s in de stad Krakau in Polen

2. Kerk van de Maagd Maria (Kosciol Mariacki)

Op het plein staat de kerk van de Maagd Maria en dit is de belangrijkste kerk in Krakau en heeft een uitbundig en fraai gedecoreerd interieur. Elk uur hoor je de trompetters spelen vanaf de toren. Wees niet verbaasd als ze voor het einde stoppen… dit gebeurt elke keer als een eerbetoon aan een trompettist die werd neergeschoten in de 13e eeuw terwijl hij een aanval op de stad aankondigde met zijn trompet.

Hoogtepunten in deze kerk vind ik het gotische altaar evenals de adembenemende glas in lood ramen die de kerk prachtig verlichten. De entree is 10 zloty en nog 5 zloty extra als je foto’s wilt maken in de kerk.

must do's in Krakau, De 9 must do’s in de stad Krakau in Polen

3. Schindler’s fabriek

Oscar Schindler en zijn fabriek zijn wereldberoemd geworden door de film Schindler’s List van regisseur Steven Spielberg. En daarom staat deze fabriek in mijn lijst van must do’s in Krakau! Deze fabriek heeft het leven gered van duizenden Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Schindler’s fabriek is nu een interessant museum. Het museum geeft een goed inzicht in de vreselijke historie van de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog en de informatie vind ik pakkend en mooi vorm gegeven.

Wat ik bijzonder vind van dit museum is dat er diverse aspecten van die tijd zijn meegenomen in de tentoonstelling zoals de gedwongen arbeid, de propaganda, de moed en de angst van de mensen. Het kan druk zijn bij de kassa van dit museum dus ik raad je aan om de kaarten online vooraf te bestellen of vroeg op de dag te gaan.

4. De Joodse wijk: Kazimierz

Dit vind ik veruit de leukste wijk van Krakau en vergeleken met de oude stad is het er niet zo toeristisch. Ronddwalen in deze oude Joodse wijk is erg leuk, want het is tegenwoordig een jonge en alternatieve wijk waar je op elke hoek van de straat kunstwerken ziet. Ook zijn er 3 synagogen, 2 begraafplaatsen en vele oude kleine steegjes en pleintjes. In deze wijk zijn ook diverse gezellige restaurants en bars te vinden en de prijzen liggen hier lager dan in het centrum.

5. Koninklijk Kasteel Wawel (Zamek Krolewski)

Dit Koninklijk kasteel is het meest bezochte kasteel in Polen. Op een heuvel aan de oever van de rivier de Vistula staat het Koninklijk Kasteel Wawel en je hebt er een prachtig uitzicht over de stad en de rivier. Toen Krakau de hoofdstad van Polen was, was dit de officiële residentie en zelfs één van de mooiste kastelen van heel Europa. In het kasteel hangt sinds 2012 het beroemde schilderij van Leonardo da Vinci’s “De vrouw met een Hermelijn”. Met name de centrale binnenplaats vind ik enorm indrukwekkend.

must do's in Krakau, De 9 must do’s in de stad Krakau in Polen

6. Het Ghetto Heldenplein

Dit is een plein waar je even stil kunt staan bij de donkere periode van de Tweede Wereldoorlog. Er staan nu midden op het plein 70 metalen stoelen die symbool staan voor de 15.000 Joden die in deze hoek van de stad zijn gedood, gedeporteerd of achtergelaten om te sterven in concentratiekampen. Dit plein ligt op 5 minuten lopen van Schindler’s fabriek en daarom handig om te combineren.

7. Het ondergrondse museum van Krakau

Niet alle Krakau’s hoogtepunten zijn boven de grond, want je kunt onder de Grote Markt van Rynek Glowny een interessant ondergronds museum bezoeken. Hier zie je de opgravingen van de oude stad en zie je wat er over is van de gebouwen van meer dan duizend jaar geleden. Het is een interactief museum en ik vind dat het op een leuke wijze allerlei archeologische vondsten toont.

must do's in Krakau, De 9 must do’s in de stad Krakau in Polen

8. De kerstmarkten

Als je tijdens Kerstmis in Krakau bent, dan mag je de kerstmarkten niet overslaan. De meest bekende kerstmarkt is op de Grote Markt van Rynek Glowny.

9. Een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz Birkenau

Vanuit de stad Krakau rij je in 1,5 uur naar het concentratiekamp Auschwitz en dit vind ik het meest indrukwekkende aandenken aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Eén van de must do’s in de omgeving van Krakau! Je komt er meer te weten over de holocaust en de Tweede Wereldoorlog en het is ook een plek waar je de slachtoffers en de oorlog kunt herdenken. Ik vind het concentratiekamp Auschwitz een belangrijke plek om te bezoeken voor iedereen!

Heb jij nog aanvullingen voor de must do’s in Krakau?


Huur een auto

Ik heb zelf een auto gehuurd in Polen en dat is erg goed bevallen. Het landschap is prachtig en het in een korte tijd kun je veel van het land zien. Vanaf Krakau ben ik met een auto naar Auschwitz gereden. Ik heb zelf een auto gehuurd via Sunnycars en dit is erg goed bevallen!

must do's in Krakau, De 9 must do’s in de stad Krakau in Polen


Tip hotel

Ik heb zelf geslapen in het Blue Aparthotel en dit is een aanrader. De locatie is perfect (5 minuten lopen van de grote markt) en de prijs-kwaliteit verhouding is goed. De kamers zijn groot en schoon en het personeel is super vriendelijk.

  • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Krakau!
must do's in Krakau, De 9 must do’s in de stad Krakau in Polen
Blue Apart Hostel

Polen

Stedentrip Europa

must do's in Krakau, De 9 must do’s in de stad Krakau in Polenmust do's in Krakau, De 9 must do’s in de stad Krakau in Polen

Geef een reactie