Cultuur & NatuurReizen

8 redenen om naar Laos te gaan

laos

Laos is zeker één van de leukste, maar ook één van de meest ondergewaardeerde landen van Azië. Er wonen slechts 7 miljoen inwoners in Laos en daarmee is het een van de dunbevolktste landen in heel Azië. Reizen naar Laos betekent een flinke stap terug in de tijd en reizen in een nog puur en ongerept land. Helaas kun je vanuit Europa niet rechtstreeks naar Laos vliegen en nee Laos heeft ook geen mooie eilanden en stranden. Maar laat je dat vooral niet tegenhouden want er zijn genoeg redenen om naar Laos te gaan!

Benieuwd Laos zo gaaf is? Ik geef je 8 redenen om naar Laos te gaan!

Laos

Eerlijk is eerlijk, voor mij was Laos ook één van de laatste landen in Zuidoost-Azië die ik bezocht. Waarom? Omdat ik het jammer vond dat Laos geen echte highlights heeft. Ik wilde graag de tempels van Angkor in Cambodja en Bagan in Myanmar zien! Ik wilde graag luieren op de parelwitte stranden van de eilanden Koh Samui, Koh Kood en Koh Payam in Thailand. En die trektocht in Sapa Vietnam stond ook al jaren hoog op mijn bucket list! Toen ik uiteindelijk besloot dat het tijd was voor mij om Laos te bezoeken, overviel me een groot gevoel van spijt! Wat stom dat ik me niet eerder gerealiseerd heb dat het hele land Laos één grote highlight op zich is! Er zijn genoeg redenen om naar Laos te gaan!

1. De natuur

De natuur in Laos is zeer divers en varieert van hoge bergen met karts rotsen, ongerepte jungle, knalgroene rijstvelden en uitgestrekte regenwouden, maar ook de machtige Mekong rivier maakt deel uit van het geweldige Laotiaanse landschap. Dé reden om naar Laos te gaan! Het landschap en het uitzicht zijn in heel Laos prachtig en van ongekende schoonheid! Ik viel van de ene verbazing in de andere tijdens mijn reis door dit land! Hoe mooi kan de natuur zijn! Het is bovendien handig dat Laos niet een heel erg groot land is, waardoor je relatief kleine reisafstanden hebt en niet super veel tijd kwijt bent aan reizen. Vergeet ook zeker niet om één van de vele geweldige watervallen te bewonderen!

redenen naar Laos gaan, 8 redenen om naar Laos te gaan

2. De vele dorpjes

Laos is een bijzondere plek, omdat het een land is waar eigenlijk helemaal geen grote steden te vinden zijn. De hoofdstad Vientiane is de rustigste en meest relaxte hoofdstad van heel Azië. De andere wat grotere stad Luang Prabang is de mooiste stad van het land met de vele tempels en koloniale gebouwen. Er zijn juist wel heel erg veel kleine en authentieke dorpjes in Laos, waar je echt teruggaat in de tijd. Het is een verademing vanwege de rust om de vele charmante en authentieke kleine dorpjes te bezoeken. Veel landen in Azië zijn best verwesterd, maar Laos totaal niet! Het deed me een beetje denken aan gedeeltes van Thailand waar ik op mijn eerste verre reis was, toen ik 18 jaar was. De dorpjes vormen één van de hele goede redenen om naar Laos te gaan!

3. De lieve mensen

De mensen in Zuidoost-Azië zijn allemaal erg vriendelijk, maar de liefste en meest gastvrije mensen in Zuidoost-Azië zijn toch echt de Laotianen. Overal lachen de mensen vriendelijk naar je en komen kinderen lachend en druk zwaaiend naar je toe. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld en de Laotianen zijn altijd bereid om je te helpen. Wat heb ik me welkom gevoeld in Laos! In Laos spreken wel weinig mensen Engels, maar soms spreken ze wel Frans.

redenen naar Laos gaan, 8 redenen om naar Laos te gaan

4. De outdoor activiteiten

Alle outdoor activiteiten zijn mogelijk in Laos en het maakt het daarom een land dat zeer geschikt is voor de outdoor liefhebbers. Nu ben ik gewoon een gemiddelde liefhebber van outdoor activiteiten, maar in Laos vond ik het allemaal even gaaf om te doen. Hiken, ziplinen, mountainbiken, jungle treks, kajakken, dit heb ik allemaal met veel plezier gedaan en dit ook nog eens in een geweldige omgeving. Urenlange hikes door de bergen zijn op meerdere plekken te maken en ook dit is zeker tof om te doen.

5. Het eten

Ik vind het eten in Zuidoost-Azië overal heerlijk, behalve eigenlijk op de Filippijnen. Maar de Laotiaanse keuken is bijzonder lekker. Het nationale gerecht is de sticky rice, maar er is genoeg keuze. Laos is een kolonie van Frankrijk geweest van 1893 tot 1953. Door dit koloniale verleden zijn er veel bakkerijen en kun je ook heerlijke broodjes en sandwiches eten. Elke dag heb ik dan ook een heerlijk ontbijtje gegeten met brood! Dat is ook wel een welkome afwisseling op de vele maaltijden met rest die je in Azië normaal eet. Heerlijk eten is één van de perfecte redenen om naar Laos te gaan!

redenen naar Laos gaan, 8 redenen om naar Laos te gaan

6. De rust

In Laos gaat alles traag en met een bepaalde serene rust die heerlijk is om te ervaren. Laos heeft echt zijn eigen langzame tempo en nergens ander in Zuidoost-Azië is de sfeer zo relaxed, serene en authentiek. Dit merk je in de hotels, de restaurants en in het openbaar vervoer. Nu ben ik nogal een gestructureerd type en word ik in Nederland echt gek als de trein tien minuten te laat is en bestaat mijn leven vaak uit het rennen van de ene afspraak naar de andere. Maar deze traagheid en gemoedelijkheid heb ik als heerlijk ervaren en voor mij is Laos de prefecte plek om te onthaasten. Zonder dat het een soort van verplicht onthaasten is, want het gaat in Laos op een pure manier.

7. Geen massatoerisme

Natuurlijk zijn er meer mensen die in Laos reizen, maar je komt niet zoveel toeristen tegen als bijvoorbeeld in Thailand en Vietnam. In Laos zijn ook geen grote hotels of resorts te vinden. Laos is nog het pure Azië, waar je nog op plekken komt, waar je geen toeristen, pinautomaten of geasfalteerde wegen tegenkomt. Hoe lekker is dat? Voor mij zeker één van de redenen om naar Laos te gaan!

redenen naar Laos gaan, 8 redenen om naar Laos te gaan

8. Goedkope bestemming

Laos is één van de armste landen van Zuidoost-Azië en dit maakt het een hele goedkope bestemming, waar je echt waar voor je geld krijgt. De accommodaties, excursies, eten en vervoer zijn allemaal erg goed betaalbaar.

Wanneer kun je het beste naar Laos gaan?

De regentijd in Laos is van mei tot en met oktober en dit zijn de minst favoriete maanden om dit land te bezoeken. Het is zeker niet zo dat het er de hele dag regent, meestal is het een uurtje harde regen en is het daarna weer droog. De temperatuur is het hele jaar door prima in Laos, waarbij maart en april de warmste maanden zijn.

Geldzaken

De nationale munteenheid van Laos is de Kip en in de grotere plaatsen kun je pinnen. Maar vooral in het noorden van het land en op het platteland zijn geen pinautomaten. Hier kun je wel geld (Euro’s, Dollars, Thaise Baht) wisselen.

Lijkt Laos jou een leuke reisbestemming? Welke redenen heb jij om naar Laos te gaan?


Tips boeken Laos


Lees meer over Laos

Lees meer

Geef een reactie