ReizenStedentrip

7x wat te doen in Bilbao, Spanje

Bilbao

In Baskenland (Spanje) ligt de stad Bilbao en deze stad is wereldberoemd vanwege het Guggenheim museum. Maar Bilbao heeft véél meer te bieden dan enkel dit indrukwekkende museum. Met gemak heb je een aantal leuke dagen in Bilbao, zonder je een moment te vervelen. Er zijn mooie en groene parken, overal waar je kijkt zie je gevarieerde en moderne architectuur, op elke hoek van de straat eet je heerlijke pinxtos, de oude stad is prachtig en ronddwalen is geweldig! Wist je dat je in 20 minuten vanuit het centrum met de metro op het strand bent? Bilbao heeft mij verrast en er zijn zoveel dingen te doen in Bilbao!

7x de leukste dingen om te doen in Bilbao!

Bilbao

Bilbao is de grootste stad van het Baskenland in Spanje en heeft ongeveer 350.000 inwoners. Bilbao vormt het hart van Baskenland. Bilbao is van oudsher een grauwe industriestad, maar de stad heeft de laatste jaren een geweldige metamorfose ondergaan en is helemaal opgebloeid. Jaren geleden trokken de inwoners weg uit de stad en de stad raakte in verval. Fabrieken en woningen kwamen leeg te staan. Maar door de bouw van het Guggenheim museum in 1997 is er een ommekeer gekomen in deze neerwaartse spiraal en bruist de stad weer.

Dit is zo’n enorme en indrukwekkende ommekeer geweest dan men wereldwijd spreekt van het Guggenheim-effect of Bilbao-effect. Hiermee wordt bedoeld hoe een stad in verval, door een goed doordacht plan (o.a. door het Guggenheim museum te bouwen), weer op de kaart is komen te staan. Momenteel bezoeken jaarlijks ongeveer 1 miljoen mensen dit museum en dit heeft voor een enorme groei aan binnen- en buitenlandse toeristen gezorgd. Maar er is veel meer gebeurd dan enkel de bouw van het museum waardoor Bilbao in omgetoverd tot een artistiek plaatje. De oude havens, scheepswerven en leegstaande fabrieken hebben plaatsgemaakt voor interessante architectuur, bruggen, groene parken, fietspaden, boulevards en talloze bezienswaardigheden. De enorm vervuilde rivier de Nervion, die dwars door de stad loopt, is schoongemaakt en is zo een plek geworden waar mensen graag komen om te ontspannen.

De stad kent eigenlijk 3 centrums: het oude, moderne en centrale centrum. Hou daar rekening mee als je aan iemand de weg naar het centrum vraagt! Overal in de stad zijn fonteintjes met drinkbaar water en dus ideaal om je flesje even bij te vullen!

Bilbao is tegenwoordig een gave stad waar gastronomie, cultuur en kunst hand in hand gaan.

doen in Bilbao, 7x wat te doen in Bilbao, Spanje
Bilbao

Baskenland

Bilbao is een autonome regio van Spanje en de inwoners noemen zichzelf Baskisch en niet Spaans. Ze hebben een eigen taal, wetten en tradities. Bilbao is de hoofdstad van Spaans-Baskenland en in het zuidwesten van Frankrijk ligt Frans-Baskenland. De wens van de inwoners van Baskenland is om zich af te scheiden van Spanje en samen met het Franse deel van Baskenland een zelfstandig land te vormen. Hiervoor is de Euskadi Ta Askatasuna (ETA) opgericht en tot een aantal jaar geleden pleegden zij regelmatig aanslagen. Maar sinds 2011 is er een “staakt-het-vuren” en proberen ze zonder geweld om zich af te scheiden van Spanje.

De meeste Basken voelen zich totaal niet verbonden met Spanje, Spanjaarden en de Spaanse cultuur.

Op het moment dat ik in Bilbao was, speelde Spanje een wedstrijd op het WK voetbal en ik kon geen enkel café vinden waar het uitgezonden werd. Dit zegt wel iets over hoe erg ze zich géén Spanjaard voelen. De voetbalclub van Bilbao is Athletic Bilbao en er spelen ook echt alleen maar Baskische spelers in dit voetbalteam. Buitenlandse spelers (met uitzondering Franse spelers die uit Frans-Baskenland komen) of Spaanse spelers niet van Baskische afkomst, mogen niet voor de club uitkomen.

doen in Bilbao, 7x wat te doen in Bilbao, Spanje

Wat zijn de leukste dingen om te doen in Bilbao?

1. Bezoek het Guggenheim museum

Het bekendste museum van de stad is het Guggenheim Museum Bilbao. Een bezoek brengen aan dit museum is zeker één van de dingen die je moet doen in Bilbao! Bilbao is één van de vijf steden op de wereld met een Guggenheim museum. Dit museum is van buiten al een plaatje en ziet er zó futuristisch uit door de vele titanium platen. Het Guggenheim is in 1997 gebouwd en de collectie bestaat onder andere uit kunstwerken van Jorge Oteiza, Andy Warhol, Anselm Kiefer, Antoni Tàpis en Yoko Ono. Voor het museum staat een reusachtige spin en een grote hond.

Wist je dat de bouw van het museum 120 miljoen euro gekost heeft, maar dat dit in 3 jaar al terug verdiend was?

  • Openingstijden: 10:00 uur –20:00 uur. Het museum is gesloten op maandagen, maar wel open op maandagen in juli en augustus.
  • Entree: volwassenen €16,- , senioren €9,-, studenten €9,-, kinderen gratis. Deze entreeprijs is inclusief een audiotour.
  • Tip: gezien de drukte in het museum is het aan te raden om er rond half 10 te zijn en zo vooraan in de rij te staan en het museum te bezoeken terwijl het nog niet zo druk is. Je kunt ook online kaartjes kopen via de website van het Guggenheim museum.
doen in Bilbao, 7x wat te doen in Bilbao, Spanje
Guggenheim
doen in Bilbao, 7x wat te doen in Bilbao, Spanje
Guggenheim

2. Dwaal rond in Casco Viejo

Het oude gedeelte van Bilbao wordt “Casco Viejo” genoemd en de letterlijke vertaling is oud dorp. De inwoners noemen het ook vaak “Siete Calles”: de zeven straten. Dit is een prachtig en zeer sfeervol gedeelte van de stad vol met smalle straatjes, middeleeuwse bouwwerken, een paar interessante musea (Museo Vasco en Museo de Pasos de Semana Santa), historische kathedralen, gezellige terrasjes en kleine winkeltjes.

Volgens de inwoners van de stad eet je de beste pinxtos in de Calle del Perro in deze wijk!

De Mercado de la Ribera (de markthal) is een aanrader om te bezoeken. Deze markthal bestaat uit drie verdiepingen vol met marktkraampjes waar je lekkere streekproducten kunt proeven en kopen!

Het middelpunt van Casco Viejo is de indrukwekkende gotische kathedraal Santiago de Bilbao. Deze kathedraal ligt op de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Ook vind je in Casco Viejo ook Plaza Nueva, ook wel bekend als Plaza Barria. Dit plein is prachtig en regelmatig vinden er festivals en concerten plaats. Het is een ontmoetingsplaats voor jong en oud en zij genieten van een hapje en een drankje.

doen in Bilbao, 7x wat te doen in Bilbao, Spanje
Casco Viejo

3. Komt tot rust in Parque de Doña Casilda Iturrizar

Er zijn meerdere parken in Bilbao, maar het mooiste en grootste park is Parque de Doña Casilda Iturrizar. Hier wandel je heerlijk, luier of picknick je op het gras of op een bankje en daarom staat het in mijn lijstje van leuke dingen om te doen in Bilbao. Het park is ontworpen in een romantische Engelse stijl en heeft diverse mooie fonteinen, gave pergola’s. Naast het park ligt het museum Museo de Bellas Artes. Na het Guggenheim is dit het grootste museum van het Baskenland met werken van de 12 eeuw tot hedendaagse kunst.

doen in Bilbao, 7x wat te doen in Bilbao, Spanje
Parque de Doña Casilda Iturrizar

4. Bekijk de stad vanaf de rivier

Het is heerlijk om te wandelen over de prachtige boulevard aan de rivier. Maar je kunt ook diverse activiteiten op de rivier ondernemen. Je kunt er kano’s huren of gaan subben. Zelf ben ik in een kano gestapt en ben ik onder de vele bruggen door gevaren en heb ik het Guggenheim vanaf het water bekeken. Indien je langs het water loopt in de richting van het Maritiem museum dan zie je vanzelf een aantal kantoortjes liggen waar je kano’s en surfplanken kunt huren.

doen in Bilbao, 7x wat te doen in Bilbao, Spanje

5. Geniet op een rooftop terras

In Bilbao ligt het Ercilla hotel en dit is mijn favoriete dakterras in Bilbao. Ik heb daar genoten van een heerlijke high cocktail. Oftewel een high-tea met diverse lekkere hapjes, maar in plaats van thee kreeg ik er cocktails bij! De cocktails waren enorm lekker en het was puur genieten. Het uitzicht is erg mooi vanaf het dakterras! Regelmatig draait er in de avond een DJ relaxte lounge muziek om de fantastische setting helemaal perfect te maken. Maar ook het rooftop terras bij Azkuna Zentra en Gran Hotel Domine zijn leuk om te bezoeken!

doen in Bilbao, 7x wat te doen in Bilbao, Spanje
Ercilla hotel

6. Eet pinxtos

Wist je dat er nergens ter wereld is er zo’n hoge concentratie van Michelinsterren restaurants als in het noorden van Spanje? Nu ben ik zelf niet iemand die heel vaak chique uiteten gaat. Ik eet liever in een lokaal en sfeervol barretje. Maar ook daarvoor is Bilbao the place to be! Op elke hoek van de straat zijn barretjes met een groot aanbod van pinxtos die allemaal prachtig op de bar uitgestald staan. Je wijst aan welke pinxtos je wilt en de barman geeft je hem! Al staande of zittende aan de bar geniet je van je pinxtos en een lekker drankje. Afrekenen doe je aan het einde van je bezoek.

De inwoners van Bilbao houden van gezelligheid én lekker eten.

doen in Bilbao, 7x wat te doen in Bilbao, Spanje
Pinxtos

7. Bezoek het strand

Met de metro kun je in 20 minuten vanuit het centrum van de stad naar het strand gaan! Ik vind dat altijd een fijne afwisseling met een stedentrip. Het dichtstbijzijnde strand bij Bilbao is het strand van Getxo. Dit strand vond ik eerlijk gezegd niet super mooi, maar het is wel leuk om hier even te stoppen. In dit dorpje vind je de langste hangbrug ter wereld. Voor nog geen euro kun je heen en weer gaan in deze bijzondere brug eens goed bekijken. Je kunt voor €10,- ook een wandeling boven op de brug maken.

doen in Bilbao, 7x wat te doen in Bilbao, Spanje
Getxo
doen in Bilbao, 7x wat te doen in Bilbao, Spanje
Getxo

Ik heb er voor gekozen om nog 20 minuten verder in de metro naar het strand in Sopelana. Dit vond ik een heerlijk strand! Vanaf het metro station is het ongeveer 20 minuten lopen naar het strand, maar je kunt voor €0,80 ook de bus nemen en dan ben je er natuurlijk zo. De baai is erg mooi en er liggen een paar leuke strandtenten waar je een hapje en drankje kunt nuttigen.

doen in Bilbao, 7x wat te doen in Bilbao, Spanje
Sopelana

Tip

Niet ver van Bilbao ligt ook in het Spaanse Baskenland de stad San Sebastián en deze stad is ook zeker de moeite waard om te bezoeken!


Hotel tip Bilbao

Ik heb zelf geslapen in het hotel Melia Bilbao en dit is mij goed bevallen. Het hotel ligt lekker centraal in de stad en de kamers zijn prima. Vooral het ontbijtbuffet is er heerlijk. Mijn kamer had een groot balkon met een fijn uitzicht. Er is ook een heerlijk zwembad op het dak!

  • Kijk hier voor de beschikbaarheid en prijzen
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Bilbao!

doen in Bilbao, 7x wat te doen in Bilbao, Spanje


Huur een auto

Ik heb een auto gehuurd om zo Baskenland te ontdekken en dit kan ik je aanraden! Baskenland is perfect om met een auto te ontdekken. Het landschap is prachtig en je kunt langs de kustlijn rijden en zo de diverse plaatsen bekijken. Een rondreis door Baskenland is leuk en het is ook aan te raden dit te combineren met de naastgelegen wijnstreek La Rioja. Lees meer: 18 tips voor autohuur in het buitenland

doen in Bilbao, 7x wat te doen in Bilbao, Spanje


Top 3 boeken Bilbao


Spanje

Granada

Sevilla

Valencia

Geef een reactie