Lifestyle

7x waarom reizen goed voor je is

Reizen

Je leert ontzettend veel dingen als je reist en daarnaast is reizen natuurlijk ook super leuk. Ik vind dat op reis gaan goed is voor iedereen! Of je nu een paar dagen weggaat of maanden op reis bent, dat maakt allemaal niet zoveel uit, want je leert altijd wel iets van jouw reis!

Ik vertel je 7 dingen die ik geleerd heb door te reizen.

1. Flexibiliteit

Wat ik vooral geleerd heb van mijn reizen is flexibel zijn. De trein die je gereserveerd hebt, heeft weer een enorme vertraging. Het hotel wat je geboekt hebt, heeft toch géén plek voor je. De bus die je wilt nemen, vertrekt toch niet. Tja, dit zijn allemaal dingen waar je niets aan kunt veranderen en die altijd gebeuren tijdens het reizen. Het begrip tijd en afspraak is afspraak, is in veel landen totaal anders dan wij gewend zijn. Het is gewoon vaak niet aanwezig. Zit je in een bus in India voor een reis die volgens de chauffeur twee uur duurt, dan blijkt de rit toch ineens twee keer zo lang te duren. Of het boottochtje op de Filipijnen dat ineens vier keer zo lang duurt.

Wees flexibel en laat je planning en structuur volledig los in het buitenland en je merkt dat het leven een stuk relaxter is.

waarom Reizen goed, 7x waarom reizen goed voor je is

2. Ontmoet verschillende mensen

Op reis kom je in aanraking met veel verschillenden mensen. In het dagelijkse leven ben je toch vaak omringt met mensen die enigszins hetzelfde leven hebben als jezelf of waar je veel raakvlakken mee hebt. Gesprekken met andere reizigers en de lokale bevolking die je ontmoet, zijn vaak erg inspirerend en motiverend. Zo vergeet ik nooit een gesprek wat ik in Vietnam heb gevoerd met een man die mij zijn fascinerende levensverhaal vertelde over de Vietnam oorlog. Of het gesprek met een Bosniër die mij vervolgens uitnodigde voor een heerlijke lunch.

Deze gesprekken zijn voor mij dé hoogtepunten van mijn reis en laten mij inzien dat ieder mens een verhaal te vertellen heeft.

3. Tolerantie

Respect hebben voor andere mensen, anders gelovigen en mensen met een andere manier van leven, is een belangrijk aspect van reizen. Heb je dit respect niet, dan kun je beter ook niet op reis gaan. In contact komen met mensen die anders over veel dingen denken, verruimd jouw blik op de wereld. Het heeft van mij een toleranter person gemaakt. Nooit had ik gedacht dat ik de inwoners van Iran de meest vriendelijke en gastvrije mensen vind die ik ooit ontmoet heb! Dit staat echt haaks op het beeld wat je vaak over Iran in de media ziet.

Reizen maakt je opener en toleranter en hier heb je thuis ook nog heel veel aan.

waarom Reizen goed, 7x waarom reizen goed voor je is

4. De herinneringen

Mijn meest kostbare bezit zijn mijn herinneringen van reizen die ik gemaakt heb. Dit maakt mij gelukkig en dit is onbetaalbaar. Als ik een slechte dag of moment heb, dan denk ik terug aan mijn reizen en dan verschijnt er een dikke glimlach op mijn gezicht. Voor mij de manier om mijn slechte humeur te vergeten. Hoe mooi was het in Valencia en hoe uniek is het blauwe stadje Chefchaouen en hoe gaaf was de ballonvaart boven Bagan. Hoe bijzonder mooi was het moment toen ik voor het eerst het prachtige strand van Koh Payam zag.

Dit zijn kleine geluksmomentjes die mij direct een goed gevoel geven als ik een rot dag heb.

5. Zelfvertrouwen groeit

Tijdens mijn reizen gaan er altijd wel verschillende dingen mis, maar juist daardoor is mijn zelfvertrouwen gegroeid. Veel problemen die je op reis hebt, moet je namelijk zelfstandig oplossen. Zo ben ik in Goa in het ziekenhuis belandt en heb ik mijn teen gebroken in de Wadi Rum woestijn in Jordanië. Dit was super vervelend, maar het is allemaal goed gekomen. Zoveel verschillende keuzes die je op een dag moet maken. En het mooie is, dat het altijd allemaal goed komt. Grenzen verleggen en vertrouwen op je eigen gevoel en verstand, zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen groeit en dat je trots op jezelf bent.

Dat trotse gevoel neem je mee terug naar huis.

waarom Reizen goed, 7x waarom reizen goed voor je is

6. Een nieuw perspectief op dingen

Reizen is een confrontatie met de wereld om je heen. Een wereld waarin je ontdekt dat veel mensen het veel slechter hebben. Reizen door Cambodja leert je wat armoede is en hoe het is om een onzekere toekomst te hebben. Een bezoek aan Iran geeft je een blik in hoe het leven voor vrouwen is die veel minder vrijheden hebben, dan dat wij zelf hebben.

Wij hebben het goed in Nederland en dat weten we allemaal al wel, maar reizen bevestigd dit nogmaals.

7. Overzicht creëren

Een leeg hoofd is iets wat we allemaal wel willen hebben. Doorbreek je dagelijkse patroon en je gestructureerde leven en je ervaart dat dingen veel sneller op een plek vallen. Juist omdat je ver weg bent van alles, overzie je het allemaal een stuk beter. Ik ben een tijdje naar Koh Payam geweest en daar vielen dingen op zijn plek. In Nederland kreeg ik het niet voor elkaar, maar een week op dit eiland zorgde ervoor dat ik de juiste beslissingen heb kunnen nemen.


Reizen

* Dit artikel bevat affliate links. Lees meer in de disclaimer.

Geef een reactie