ReizenStedentrip

7x waarom je Nijmegen moet bezoeken

waarom Nijmegen bezoeken

Nijmegen is de stad waar ik al jaren woon. Het is een erg leuke stad en ik raad je aan om deze gezellige stad in Gelderland te bezoeken. Een dagje of lekker een weekendje weg naar Nijmegen! Heerlijk toch? Ben je niet overtuigd dan weet ik zeker dat je na het lezen van deze blog overtuigd bent waarom ook jij Nijmegen moet bezoeken!

7x waarom je Nijmegen moet bezoeken

Nijmegen

De slogan van de stad Nijmegen is: old city, young vibe. Deze vier woorden vatten de stad perfect samen. Nijmegen is een toffe stad om te wonen en om te studeren, maar is ook erg leuk voor een dagje weg of een heerlijk weekendje weg in eigen land. De stad bruist van de energie, er zijn gezellige terrassen en restaurants, meer dan genoeg cultuur om op te snuiven, toffe hotels en hippe concepten. Kortom, Nijmegen heeft enorm veel te bieden voor jong en oud. Nijmegen is ook de stad van de voetbalclub N.E.C. Vergeet vooral niet om dit uit te spreken als EN-IE-SEE. Er zijn natuurlijk ook een aantal BN’ers uit Nijmegen, zoals Pieter Derks, Frank Boeijen, Jeroen van de Boom, Fons de Poel, Willibrord Frequin en de Sjonnies.

In Nijmegen wonen ongeveer 175.000 mensen en dit maakt Nijmegen de op 9 na grootste stad van Nederland. Nijmegenaren spreken de naam van de stad trouwens uit als Nimwèège of Nimma. Voor al deze inwoners is het thuiskomen als je over de Waalbrug rijdt en je de oude vertrouwde Stevenstoren van Nijmegen ziet. Nijmegenaren zijn trots op de stad en dat geldt ook voor mij. Daarom schrijf ik nu dit artikel met redenen waarom jij Nijmegen moet bezoeken!

waarom Nijmegen bezoeken, 7x waarom je Nijmegen moet bezoeken
Photocredits: Bart Kouwenberg – B-ART Photography

Waarom je Nijmegen moet bezoeken

1. De stad en de historie

Het historische centrum van Nijmegen is bijzonder mooi. Na de Tweede Wereldoorlog was Nijmegen min of meer verwoest, maar vooral het gedeelte van de Grote Markt tot aan de Waal is behouden gebleven en niet plat gebombardeerd. Daarom zie je hier indrukwekkende historische gebouwen, zoals het Stadshuis, de statige Waagh, pittoreske straatjes, eeuwenoude pleintjes en niet te missen de imponerende Sint-Stevenskerk. Maar ook de oude stadsmuren in het Kronenburgerpark (wie kent dit park niet van het gelijknamige lied van Frank Boeijen…..) en de fraaie panden in de oudste winkelstraat van Nederland (= de Lange Hezelstraat) zijn indrukwekkend.

Nijmegen heeft een lange geschiedenis van meer dan 2.000 jaar. In 2005 werd het 2000-jarig bestaan gevierd! Nijmegen is dus gesticht rond het jaar 5 N. Chr. en daarmee is Nijmegen de oudste stad van Nederland.

Wist je dat de Romeinen zo’n 100 jaar na Christus de stad de naam Ulpia Noviomagus Batavorum gaven? In de tijd van Karel de Grote kreeg de stad de naam Numaga. Later werd dit veranderd in Nieumeghen, dit betekent Nieuw-Megen. ater werd dit weer veranderd in Nymegen. In de moderne Nederlandse spelling werd dit weer veranderd in Nijmegen. 

waarom Nijmegen bezoeken, 7x waarom je Nijmegen moet bezoeken
Photocredits: Bart Kouwenberg – B ART Photography

2. De stad en de terrassen

De hoogste terrasdichtheid van Nederland is in Nijmegen! Er is meer dan keus genoeg voor een heerlijk drankje op een sfeervol terras. Je loopt in Nijmegen gezellig van terras naar terras. Voor iedereen is er wat wils. De wat grotere terrassen vind je op De Grote Markt, het Koningsplein, het Faberplein. Op het terras bij een van de restaurants op de Waalkade geniet je van je drankje met uitzicht op de Waal die door langs de stad kronkelt. Zo waan je je even in het buitenland. Maar ook de soms wat kneuterige terrasjes in de Lange Hezelstraat zijn een aanrader, omdat je daar heerlijk zit en het winkelend publiek plezierig aan je voorbij ziet gaan. In Nijmegen loop je trouwens ook van hip koffietentje naar hip koffietentje. Bijvoorbeeld Philpse, Doppio, Fresca en Bairro Alto zijn plekken waar koffieliefhebbers zeker naar toe moeten.

waarom Nijmegen bezoeken, 7x waarom je Nijmegen moet bezoeken
Photocredits: Bart Kouwenberg – B ART Photography

3. De stad en shoppen

De grote winkelstraten in Nijmegen zijn gecentreerd rond de Molenstraat, Moenenstraat, Burchtstraat, Broerstraat en de Marikenstraat. Hier vind je dan ook (bijna) alle bekende winkelketens. Maar ben je op zoek naar de kleine boetiekjes, verrassende en unieke conceptstores, tweedehands of spiksplinternieuw, dan kun je terecht in de Lange en Stikke Hezelstraat, de Houtstraat en de Van Welderenstraat. Shop till you drop, want Nijmegen is een paradijs voor de winkelliefhebber.

4. De stand en het Honig Complex

Net iets buiten het centrum van Nijmegen ligt aan de Waal een oud industrieterrein met het Honig Complex. Het is een complex met een beeldbepalende meelsilo en het bekende logo van Honig erop, maar na verplaatsing van de productie door de eigenaar Heinz in 2012, kwam het gebouw leeg te staan. Nu is het een culturele hotspot meer dan 200 kleine ondernemers van ambachtelijke bedrijven en culturele werkplaatsen. Hier is nu een bijzondere mix van culturele activiteiten, horeca concepten en sportieve initiatieven. Wat is leuk om bij de Honig te doen? Een kopje koffie drinken bij First Things First, lekker lunchen bij Meesterproef en afsluiten met een biertje bij Oersoep.

waarom Nijmegen bezoeken, 7x waarom je Nijmegen moet bezoeken
Photocredits: Bart Kouwenberg – B ART Photography

5. De stad en het strand

Nijmegen ligt aan de rivier de Waal. Nijmegen wordt in de volksmond ook wel Havana aan de Waal wordt genoemd. Voor oorsprong vanwege de de van oudsher linkse meerderheid in de raadszaal, maar tegenwoordig ook vanwege de bijzondere combinatie van strand en stad. Aan de ene kant vind je het historische centrum en de Waalkade, maar aan de andere kant van de Waal zijn er nieuwe woonwijken, het stadseiland Veur-Lent en de Spiegelwaal. De Spiegelwaal is een indrukwekkend project! Dit heeft namelijk een recreatiegebied gecreëerd en vanuit het centrum van Nijmegen sta je met 5 minuten fietsen op een zandstrand van een aantal kilometer. Dit is de plek om te zwemmen, zonnen, kanoën, suppen, roeien op het water en om te fietsen en wandelen langs de oevers.

waarom Nijmegen bezoeken, 7x waarom je Nijmegen moet bezoeken
Photocredits: Bart Kouwenberg – B ART Photography

6. De stad en de natuur

Bijzonder is dat je vanuit het centrum binnen enkele minuten in de mooie natuur van de Ooijpolder bent. Dit is een prachtig gebied om in te wandelen en te recreëren. Het natuurgebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer en heeft een gevarieerde vegetatie. Vanaf de Waalkade neem je al wandelend het bruggetje de Ooijpoort en vanaf dat moment is het enige wat je ziet de uitgestrekte natuur. Hier struin je door de uiterwaarden, zie je de wilde paarden, bizons en koeien! Vanuit de polder zie je heel goed hoe mooi Nijmegen is.

waarom Nijmegen bezoeken, 7x waarom je Nijmegen moet bezoeken
Photocredits: Bart Kouwenberg – B ART Photography

7. De stad en de vierdaagse(feesten)

Een week per jaar is Nijmegen het middelpunt van Nederland en misschien wel van de hele wereld. De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste wandelevenement ter wereld. Tienduizenden wandelaars komen om vier dagen te wandelen en er komen ook nog eens tienduizenden bezoekers naar de stad om te feesten. Dit moet je een keertje meemaken in je leven! e vierdaagsefeesten zjn het grootste meerdaagse vrij toegankelijke evenement van Europa. Of je nu komt om de wandelaars aan te moedigen, bloemen uit te delen op de Via Gladiola of om de sfeer te proeven van de vierdaagse feesten.

Wist je dat als je de 50 km loopt, je hemelsbreed eigenlijk van Nijmegen helemaal naar Brussel in België loopt. Je hebt dan namelijk 200 kilometer afgelegd.

Zoals je kunt zien aan de credits bij alle foto’s zijn deze prachtige foto’s gemaakt door Bart Kouwenberg van B ART Photography Hij maakt nu eenmaal de mooiste foto’s van Nijmegen!

Dit is mijn lijst met redenen waarom jij Nijmegen moet bezoeken. Ik hoop dat jij enthousiast bent geworden. Heb jij nog aanvullingen voor deze lijst waarom je Nijmegen moet bezoeken?

waarom Nijmegen bezoeken, 7x waarom je Nijmegen moet bezoeken
Photocredits: Bart Kouwenberg – B ART Photography

Tip hotel Nijmegen

Er zijn een aantal leuke hotels in Nijmegen, maar mijn favoriete hotel in Nijmegen is Credible. De locatie is perfect in het centrum en de kamers zijn gaaf ingericht met oog voor detail. Er is een speels design door het gehele hotel aanwezig. Het idee achter Credible is om een plek te creëren waar mensen zich snel thuis voelen en dat is gelukt.

  • Check hier de actuele prijzen en de beschikbaarheid van dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Nijmegen!
waarom Nijmegen bezoeken, 7x waarom je Nijmegen moet bezoeken

De regio Nijmegen, Arnhem, Veluwe

Nederland

Geef een reactie