ReizenStedentrip

7x de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana, Slovenië

Ljubjana

De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana en deze stad is erg leuk om te bezoeken! De stad leest geschiedenis, traditie, stijl, kunst en cultuur en ademt zowel een Midden Europese als een Middellandse zee sfeer. Ljubljana ligt dichtbij de belangrijkste Sloveense bezienswaardigheden, zoals het meer van Bled en de Sloveense kust. Ljubljana is een leuke stad voor een stedentrip, maar is ook een mooi uitgangspunt van jouw reis door Slovenië. Wist je dat de naam van de stad “de Geliefde” betekent en dat het één van de kleinste Europese hoofdsteden is? Er zijn zoveel leuke bezienswaardigheden!

7x de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana.

Ljubljana

Ljubljana was, toen Slovenië nog onderdeel was van Joegoslavië, eigenlijk een typische Oostblokstad en dus ook wat saai. Maar sinds de verzelfstandiging in 1991 is Ljubljana uitgegroeid tot de mooie en sfeervolle hoofdstad van de republiek Slovenië. Het centrum is opgeknapt en mede dankzij de vele studenten is de stad aangenaam en levendig geworden! Er vinden jaarlijks méér dan 10.000 culturele evenementen plaats. Ljubljana is moderne en compact en een stad met een ontspannen sfeer. De architectuur is een mooi harmonisch mengsel van barok, art noveau en de latere architectuur. Het is ook een groene stad met diverse parken en bosgebieden in het centrum.

Eerlijk is eerlijk, Ljubljana is geen stad met vele hoogtepunten die je gezien moet hebben, maar wat mij betreft gaat om het ervaren van de fijne sfeer van de stad.

Ik heb de 7 leukste bezienswaardigheden beschreven in Ljubljana!

bezienswaardigheden Ljubljana, 7x de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana, Slovenië

1. Slenteren langs de rivier de Ljubljanica

Eén van de leukste bezienswaardigheden van Ljubljana is de rivier. Heerlijk om urenlang te slenteren langs de rivier die dwars door de stad stroomt. Zo snuif je de sfeer van de stad het beste op! Overal langs de rivier zijn gezellige terrasjes en restaurants te vinden. In vergelijking met andere plekken in Slovenië is de bevolking in Ljublana jong en op de terrasjes zitten dan ook veel studenten.

Op zoek naar leuke plekjes om iets te eten? Lees dan ook 5x de beste food spots in Ljubljana

2. Dwaal door de wijk Metelkova

Metelkova in Ljubljana is een hippe kunstenaarswijk vol met street art, gave winkeltjes, kleine barretjes en het is dé plek voor goede feestjes. Metelkova is een wijk waar je zeker even doorheen moet lopen! Wat ik vooral erg leuk vond, is de aanwezigheid van toffe street art. Dit geeft deze wijk een totale andere sfeer dan de rest van de stad!

bezienswaardigheden Ljubljana, 7x de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana, Slovenië
Metelkova

3. Bewonder het Ljubljanski Grad

Het mooiste uitzicht op de stad heb je vanaf de toren van het kasteel Ljubljanski Grad. Overal waar je in de stad bent, zie je het kasteel hoog boven de stad uitsteken, bovenop een berg. Je kunt omhoog lopen (dit heb ik niet gedaan) of voor een paar euro een kaartje kopen en zo met de kabelbaan in één minuut omhoog gaan. Hier heb je een ontzettend mooi uitzicht over de stad!

Het kasteel zelf is niet super indrukwekkend, maar de plek waar het gebouwd is wel!

bezienswaardigheden Ljubljana, 7x de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana, Slovenië

4. Bekijk Prešernov trg

Het centrale plein van Ljubljana is Prešernov trg en is vernoemd naar de bekendste Sloveense dichter: France Prešeren. Dit plein is een mooi herkenningspunt en je komt hier op de een of andere manier iedere keer weer op uit. Aan het plein staan een aantal mooie bouwwerken, zoals de Maria-Boodschapkerk uit 1660, het Franciscanenklooster, het Urbancgebouw en de Centrale Apotheek. Rondom het plein liggen de grotere winkelstraten met alle bekende winkelketens.

bezienswaardigheden Ljubljana, 7x de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana, Slovenië

5. Zoek de draak van Ljubljana

Het symbool van de stad is een draak en op verschillende plekken in Ljubljana zie je dan ook afbeeldingen van draken. Daarom staat de draak in mijn lijst met bezienswaardigheden van Ljubljana! Het is leuk om hier extra aandacht aan te besteden. Ook in de souvenirwinkeltjes verkopen ze diverse spullen met een draak erop. Er zijn diverse legendes over de draak en ik heb dan ook geen idee waarom dit het symbool van de stad is geworden. De grootste drakenkoppen vind je bij de Drakenbrug en hier zie je dan ook rijen toeristen staan om een foto te maken. Dus dat heb ik dan ook maar gedaan!

bezienswaardigheden Ljubljana, 7x de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana, Slovenië

6. Hang je slotje aan de liefdesbrug

Tja, iedere stad heeft tegenwoordig een liefdesbrug waaraan je slotjes kunt hangen. In Ljubljana kan dit op de  Schoenmakersbrug. Het geeft de brug toch wel net een andere dimensie en het hangt er werkelijk vol met slotjes. Behalve de gebruikelijke kleine slotjes hangen er ook diverse grote fietssloten aan deze brug.

bezienswaardigheden Ljubljana, 7x de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana, Slovenië

7. Loop over Tromostovje: de drie bruggen

De unieke drie bruggen van Ljubljana zijn leuk om even te bekijken. De naam Tromostovje betekent ook letterlijk een brug die uit drie delen is opgebouwd. De eerste brug was te klein voor de stroom voetgangers en in plaats van een nieuwe brug te bouwen, hebben ze besloten om er 2 bruggen naast te bouwen. Alle drie de bruggen komen samen op één punt. Tegenover deze bruggen ligt trouwens het toeristen informatie kantoor van Ljubljana en hier kun je terecht voor een plattegrond van de stad.

Hoe kom je in Ljubljana?

De stad ligt op ongeveer 25 kilometer afstand van de internationale luchthaven. Vanaf de luchthaven kun je met de bus (drie kwartier), minibus (half uur) of de taxi naar het centrum van de stad. Er zijn diverse parkeerplekken in de stad waar je betaald kunt parkeren. Vlakbij het park Tivoli is een parkeerplaats die maar een paar euro voor een hele dag kost. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 10 minuten lopen naar het centrum van de stad.

Dit vind ik de leukste bezienswaardigheden van Ljubljana! Wat vind jij de leukste bezienswaardigheden van Ljubljana?

bezienswaardigheden Ljubljana, 7x de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana, Slovenië


Huur een auto

Ik heb zelf een auto gehuurd in Slovenië en dat is erg goed bevallen. Het land is perfect om met een auto te ontdekken. Mijn auto heb ik gehuurd via Sunnycars en dit is een aanrader!

bezienswaardigheden Ljubljana, 7x de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana, Slovenië


Tip hotel Ljubjlana

Ik heb zelf geslapen in het Art Hotel en dit is goed bevallen! Het is een nieuw hotel en de ligging is perfect in het centrum en je hebt een mooi uitzicht op het kasteel van Ljubljana. De kamers zijn voorzien van allerlei technische snufjes, zoals het bedienen van de ramen met een afstandsbediening. De badkamer is fantastisch met een inloopdouche en groot bad.

  • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Ljubljana!
bezienswaardigheden Ljubljana, 7x de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana, Slovenië
Art Hotel

Top 4 boeken Slovenië


Slovenië

Stedentrips

bezienswaardigheden Ljubljana, 7x de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana, Sloveniëbezienswaardigheden Ljubljana, 7x de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana, Slovenië

Geef een reactie