Cultuur & NatuurReizen

7 leuke dingen om te doen in Ubud, Bali

Ubud

Ubud ligt in het binnenland van Bali op een uurtje rijden van de luchthaven van Denpasar en ik vind het een super gave plek om een paar dagen naar toe te gaan. Het dorpje Ubud ademt vooral kunst, cultuur, natuur en historie. De omgeving van Ubud is ontzettend groen en overal zie je enorme knalgroene rijstvelden en palmbomen. Helaas is Ubud niet meer het authentieke en pittoreske dorp dat het jaren geleden nog wel was. Nu is het toch wel heel erg populair en daarom zie je hier heel veel hotels, winkels, restaurants en toeristen. Toch heeft Ubud nog altijd een bepaalde charme en heerst er een sfeer die prettig aanvoelt en dat zorgt ervoor dat ik van Ubud hou! Wat zijn leuke dingen om te doen in Ubud?

Ik vertel je de zeven leuke dingen om te doen in Ubud.

1. Ga schommelen op de Bali Swing

In 2017 is de Bali Swing geopend en deze attractie ligt op ongeveer 20 minuten rijden vanaf Ubud. Het is zeker één van de leuke dingen om te doen in Ubud! Het is een uniek en geweldig leuk concept. Voor 35 dollar per persoon eet je onbeperkt van het buffet en drink je zoveel je wilt (geen alcohol) en schommel je zo vaak als je wilt.

Er zijn 5 schommels en deze zijn allemaal verschillend in hoogte: eentje van 5m, 10m, 15m, 20m en 78m.

De tip is om bij de laagste schommel te beginnen en het zo op te bouwen naar de hoogste schommel. Dit is de leukste en tevens de minst enge manier, want zo raak je langzaam gewend aan de hoogte. De hoogste en laatste schommel is doodeng, maar tegelijkertijd ook zo gaaf. Je krijgt er zeker spijt van als je deze niet probeert. Het uitzicht vanaf alle schommels is fenomenaal! Gelukkig is alles professioneel geregeld en zit je goed beveiligd op de schommel. Met gemak breng je hier een aantal uren door en ga je vol adrenaline weer terug naar Ubud. Bijkomend voordeel is dat een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat.

dingen doen in Ubud, 7 leuke dingen om te doen in Ubud, Bali

2. Fiets door de rijstvelden

Het is super tof om een georganiseerde fietstocht door de rijstvelden in de omgeving van Ubud te maken. Dit vind ik de ideale manier om een kijkje in de Balinese cultuur te krijgen. De gids vertelt je alles over de rijstvelden, de tempels, de cultuur en over Bali. De fietstocht is in totaal 27 km en de hele fietstocht is bergafwaarts, waardoor je vrijwel niet hoeft te trappen. Je spant je handen meer in om te remmen dan je benen om te trappen. Je fietst dwars door de rijstvelden en kleine dorpjes en overal zie je zwaaiende kinderen. Voor het fietsen krijg je een klein ontbijtje met uitzicht op Mount Batur en tijdens het fietsen delen ze water uit en je eindigt de fietstocht met een lunch.

dingen doen in Ubud, 7 leuke dingen om te doen in Ubud, Bali

3. Bezoek de Tegenungan waterval

Op een kwartiertje rijden vanaf Ubud ligt de Tegenungan waterval en deze waterval verdient een plek in de lijst van leuke dingen om te doen in Ubud. Vanaf de parkeerplaats is het een steile trap van 165 treden naar beneden en dan ben je bij de waterval. Ik ben vroeg in de ochtend gegaan en dit is een goede keuze, omdat er dan nog niet veel toeristen zijn. Indien het de dag of nacht ervoor erg hard heeft geregend dan is deze waterval vol modder en kun je er geen verfrissende duik nemen, maar dan ziet de waterval er wel super ruig uit. Ik vind dit één van de mooiste watervallen van Bali. De entree is Rp. 15.000 per persoon.

dingen doen in Ubud, 7 leuke dingen om te doen in Ubud, Bali

4. Loop de Campuhan Ridge Walk

Dit is een leuke en gratis wandeling net buiten het drukke Ubud en hier geniet je van de rust en het weidse uitzicht. De wandeling is ongeveer 2 kilometer, maar heen en terug is dezelfde route. Je kunt deze route eenvoudig zelf lopen zonder een gids, want je hoeft alleen maar het pad te volgen. Het uitzicht onderweg is prachtig en ik vind het een toffe combinatie van jungle en mooie rijstvelden. Aan het einde is een klein dorpje met een paar winkeltjes en cafétjes en daar kun je even pauze nemen. Advies is om niet op het heetst van de dag te gaan, want er is amper schaduw op deze route. Het start- en eindpunt is naast de Pura Gunung Lebah tempel.

dingen doen in Ubud, 7 leuke dingen om te doen in Ubud, Bali

5. Bekijk de Saraswati Tempel

Er zijn heel veel tempels in Ubud en meerdere tempels zijn de moeite waard om te bezoeken. Mijn persoonlijke favoriete tempel is echter de Saraswati Tempel. Deze tempel is een waar rustpunt in de drukte van Ubud. De tempel ligt prachtig aan een vijver vol lotusbloemen. Maar let op, de tempel is enkel open bij ceremonies en dus zie je vaak alleen maar de buitenkant van de tempel. Je kunt aan het water thee drinken en genieten van de rust en de prachtige lotusvijver en de entree is gratis. Iedere avond worden er voor de tempel dansvoorstellingen gegeven.

dingen doen in Ubud, 7 leuke dingen om te doen in Ubud, Bali

6. Spot aapjes in het Monkey Forest

Midden in het centrum van Ubud ligt dit apenbos en het is de meeste bekende plek in Ubud en één van de leuke dingen om te doen in Ubud. Dit is een mooi park en het is geinig om overal de aapjes te zien slingeren. Hoewel de trekpleister van het Monkey Forest de apen zijn, is het een prachtig bos om doorheen te wandelen. Er staan hele mooie oude bomen en een paar prachtige tempels. De apen zijn wel erg brutaal in dit bos en wanneer ze denken dat er iets bij je te halen is, zitten ze op je nek. Rondom dit bos lopen op straat ook veel aapjes en als je een hotel dichtbij het apenbos hebt dan zitten de apen vaak ook in de tuin van het hotel.

dingen doen in Ubud, 7 leuke dingen om te doen in Ubud, Bali

7. Volg een kookcursus

Indonesisch eten is heerlijk en via een kookcursus leer je het zelf maken. Er zijn diverse plekken in Ubud waar je authentieke Balinese kookles kunt volgen. Tijdens de kookcursus ga je eerst naar de lokale markt om de ingrediënten te halen en de producten te leren kennen waarmee je kookt. Je leert alle bereidingstechnieken zelf uit te voeren zoals het snijden en het vijzelen. De recepten krijg je mee naar huis zodat je het zelf thuis nog eens kunt bereiden!

Weet jij nog leuke dingen om te doen in Ubud?

Bekijk hier mijn reisroute voor Bali en Lombok 2 weken

Tip hotel

Er zijn veel leuke hotels in Ubud en voor iedere prijsklasse en wens is er wel iets leuks te vinden! Aanrader is om een beetje uit de drukte van de hoofdstraten een hotel te zoeken! Zelf heb ik een aantal nachten geslapen in het hotel Ubud Terrace.Wat mij betreft aanrader! De huisjes zijn ontzettend groot en het is er rustig en groen. Het hotel ligt aan de hoofdstraat, dus lekker centraal, maar je hebt geen overlast. Er is ook een zwembad bij het hotel!

  • Controleer hier of het hotel nog beschikbaar is in de door jouw gewenste periode!
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Ubud!
dingen doen in Ubud, 7 leuke dingen om te doen in Ubud, Bali
Ubud Terrace

De beste reistijd voor Bali

Bali heeft twee seizoenen: het natte seizoen en het droge seizoen. Op Bali valt vanaf oktober tot april de meeste regen en de piek van dit regenseizoen ligt in december en januari. De buien zijn vooral kort en heftig en vallen aan het einde van de dag. In het droge seizoen regent het ook zo nu en dan, maar de hoeveelheden en de frequentie van de buien is een stuk lager.

De ligging van Bali vlak bij de evenaar zorgt ervoor dat het aan de kust van Bali het hele jaar warm is met temperaturen rond de 30 graden. Maar de temperaturen in het hoger gelegen binnenland zijn koeler door de hoogteverschillen. Overdag is het vrijwel altijd rond de 30 graden en ‘s nachts koelt het bijna altijd af naar 24 graden. Hou er rekening mee dat in het natte seizoen de luchtvochtigheid hoger is, waardoor het klammer en benauwder aanvoelt.

De beste reistijd voor Bali is tussen mei en september en de natuur is op zijn mooist aan het begin van deze maanden. Wanneer je voor de zon komt en op het strand gaat liggen zijn augustus en september de beste maanden.

  • Kijk hier voor leuke hotels op Bali!

dingen doen in Ubud, 7 leuke dingen om te doen in Ubud, Bali


Bali

Indonesië


Tips boeken Bali

Geef een reactie