Lifestyle

6x wat je niet moet doen op reis

tempel

Ik wil een aantal dingen delen die ik geleerd heb door de vele reizen die ik gemaakt heb. Dé dingen die je juist niet moet doen op reis! Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik enkele dingen die ik in deze blog staan, zelf ook jaren geleden gedaan heb. Uit naïviteit, onwetendheid of doordat ik impulsief was er verder niet over nadacht. Ik vind het belangrijk om dit te delen, zodat je niet dezelfde fouten maakt.

6x wat je niet moet doen op reis!

1. Je niet houden aan de lokale kledingvoorschriften

Ik zie vaak reizigers in kleding rond lopen die veel te bloot is en hiermee toon je totaal geen respect voor het land en de cultuur waar je te gast bent. In een land als Iran kom je er niet onderuit om een hoofddoek te dragen, maar in andere landen, zoals Thailand en India, zijn de kledingvoorschriften misschien iets minder duidelijk, maar dat neemt niet weg dat ze er wel zijn. Kijk van tevoren goed wat acceptabel is en hou je dan daar zo veel mogelijk aan. Niet doen op reis is de lokale kledingvoorschriften niet respecteren!

niet doen op reis, 6x wat je niet moet doen op reis
Blote benen in een tempel

2. Je niet respectvol gedragen bij tempels

Helaas zie ik regelmatig in het nieuws, zoals recent bij de tempels van Bagan, berichten over reizigers die zich vreselijk misdragen bij tempels. Gevolg is dat je wordt opgepakt door de politie voor het tonen van bepaalde lichaamsdelen of het aan- of uitzetten van muziek. Deze voorbeelden uit het nieuws zijn natuurlijk extreme situaties, maar het zit hem ook in kleine dingen. Hierbij geldt dat je respect moet tonen en je dus moet houden aan de kledingvoorschriften. Gedraag je dus conform de regels als je een tempel, een heilige plek, bezoekt en ben je bewust van jouw gedrag.

Ik deel graag de regels waar je je aan moet houden als je een boeddhistische tempel bezoekt:
• Je kleding: bedek je schouders en je benen.
• Ga niet met je voeten zitten richting het boeddha beeld.
• Betreed de tempel altijd op blote voeten.
• Ben je met je lover in de tempel, kus of omhels elkaar dan niet.
• Drink geen alcohol en rook niet in de tempel.

niet doen op reis, 6x wat je niet moet doen op reis
Vraag altijd toestemming als je foto’s maakt

3. Foto’s maken op plekken waar het niet mag

Wat je niet moet doen op reis is foto’s maken op plekken waar het niet mag. Onthou dat over het algemeen het niet is toegestaan om te fotograferen op de volgende plekken:
• luchthavens
• militaire of religieuze objecten
• ambassades
• overheidsgebouwen
• heilige plaatsen

Fotograferen in musea is vaak ook verboden i.v.m. het auteursrecht of om de oude objecten te beschermen tegen het flitslicht. Soms moet je ook eerst betalen voordat je ergens een foto van mag maken, maar dit staat aangegeven. Het is soms ook niet gepast om foto’s te maken bij ceremonies en tempels. Realiseer je ook dat er volkeren zijn die geloven dat het nemen van een foto een stuk van hun ziel beschadigd. Als je twijfelt, vraag dan altijd eerst even toestemming.

niet doen op reis, 6x wat je niet moet doen op reis
Een scooter huren zonder internationaal rijbewijs

4. Rijden zonder internationaal rijbewijs

Veel reizigers denken dat als ze een scooter huren in Thailand of Bali dat ze relaxed kunnen rondrijden en geen last hebben van de politie. Maar niets is minder waar, als toerist wordt je juist vaak aan de kant gehaald door politie. je kunt vaak een scooter huren zonder je rijbewijs te overleggen, maar in veel landen moet je in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Zo niet dan krijg je gegarandeerd een boete of andere problemen. De gevolgen als je een ongeluk veroorzaakt zijn niet te overzien en de politie zal je vaak afzetten bij de geldboetes. Niet doen op reis is dus een scooter huren zonder rijbewijs!

niet doen op reis, 6x wat je niet moet doen op reis
Een ritje maken op een olifant

5. Deze activiteiten met dieren doen

Stap op een olifant. De dieren worden met bruut getemd voor deze toeristische ritjes.
Wandel met welpjes. Deze dieren worden heel erg jong bij hun moeder weggehaald om ze aan mensen te laten wennen en wat er daarna met ze gebeurd is onbekend.
Ga op de foto met een tijger, aap of ander wild dier. Deze dieren worden vaak gedrogeerd en overleven het maar een paar jaar.
Geld geven aan slangenbezweerders. De slang krijgt te weinig te eten en de giftanden zijn er uitgerukt.
Een zeeschildpad aanraken. Tijdens het snorkelen kun je ze tegenkomen onder water, maar het aanraken ervan is niet goed voor ze. Laat ze lekker zwemmen!
Een krokodillenfarm bezoeken. Vaak worden de krokodillen in deze farms gefokt voor hun vlees en hun leren huid.
Zwemmen met dolfijnen. De dolfijnen hebben geen vrijheid en moeten verplicht allerlei trucs uitvoeren. Veel dolfijnen lijden aan emotionele trauma’s en zijn een veel korter leven beschoren dan in het wild.

niet doen op reis, 6x wat je niet moet doen op reis
Koraal als souvenir meenemen

6. Foute souvenirs mee naar huis nemen

Souvenirs die afkomstig zijn van dieren kunnen gemaakt zijn van beschermde diersoorten en meenemen hiervan is verboden en is illegaal. Dit kan gelden voor bijvoorbeeld een krokodillen leren tas of een bontsjaal of een sieraad van ivoor. Koraal en schelpen zijn ook beschermd en je mag enkel kleine schelpjes of kleine stukjes koraal meenemen (< 3 centimeter). Twijfel je dan kun je op het vliegveld laten controleren of je de schelpen mee terug mag nemen.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog iets bewuster bent over de dingen die je niet moet doen op reis!

Tip: Ik neem altijd een e-reader mee op reis. De kobo modellen bij Coolblue zijn goed geprijst en super handig!


Reizen

Geef een reactie