ReizenUnieke Belevenissen

6x waarom ik naar Iran op reis wil en ga!

Iran

Ik wil zo graag naar het fascinerende land Iran op reis en ik heb dus een vliegticket geboekt. Maar de reacties uit mijn omgeving zijn helaas vaak best negatief. Wat ga je doen in Iran? Het is daar helemaal niet veilig! Ik ga samen met een vriendin en twee vrouwen die alleen gaan rondreizen in Iran? Jullie zijn niet wijs! Dit zijn de reacties die ik helaas veel hoor.

Ik voel de behoefte om uit te leggen waarom ik héél graag naar Iran op reis wil!

1. Het beeld over Iran

Iedereen kent de beelden die de media toont, waarbij je Iraanse mannen hoort schreeuwen “dood aan Amerika”. Vlaggen worden verbrand, de ene na de andere demonstratie vindt er plaats en de regering die bepaald alles voor iedere inwoner van het land. Vrouwen zijn onderdrukt en dragen een zwarte sluier op straat. Mensen krijgen de doodstraf, ISIS is er gestationeerd en dan heb je ook nog de ayatollahs met hun gekke ideeën. Alles wat ik hier schrijf zijn vooroordelen. Maar het is wel het beeld dat veel mensen helaas van Iran hebben. En wiens schuld is dat? Ik geef de schuld aan de media, omdat die ervoor zorgt dat het land vaak zo in beeld gebracht wordt.

Ik wil op reis naar Iran en zo een kijkje gaan nemen in dit land om te zien wat er wel en niet klopt van de vooroordelen.

op reis naar Iran, 6x waarom ik naar Iran op reis wil en ga!

2. Perzië

Eén van de oudste beschavingen ter wereld komt uit Iran. Het is immers het land van de Sjahs. Het land waar je opgravingen kunt vinden van méér dan 2.500 jaar geleden. Hier komt de tijd van het machtige Perzische rijk weer helemaal tot leven. Het land stond immers aan de bakermat van de menselijke beschaving. Er is zoveel historische schoonheid, nog daterend uit de tijd van vóór de islamitische revolutie en de islamitische bevolking heeft talrijke mooie religieuze bouwwerken gebouwd. Ik weet zeker dat de mooiste Islamitische bouwwerken ter wereld in Iran staan! Daarom wil ik op reis naar Iran! Gebouwen vol met mozaïek, kleur en geweldige architectuur. Lekker kitsch en daar hou ik van. Iran is fascinerend voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur en geschiedenis.

Als je je ergens ter wereld nog in een waar duizend en één nacht sprookje van Aladin en Jasmijn kunt wanen, dan is dat naar mijn mening in Iran.

op reis naar Iran, 6x waarom ik naar Iran op reis wil en ga!

3. Het onbekende land Iran

Regelmatig is Iran in het nieuws en het is een land waar veel mensen zich toch wel zorgen over maken en zelfs angst voor hebben. Maar is dit allemaal wel terecht? Eigenlijk weten we helemaal niet zo heel erg veel over het land. Wij baseren onze mening voornamelijk op vooroordelen en het niet rooskleurige beeld wat de media schetst. En eerlijk is eerlijk, dit beeld wordt ook wel degelijk gevoed door de media in Iran zelf. Zij schetsen ook het beeld dat Amerika de duivel is en de wortel van al het kwaad en dat alle Iraniërs er zo over denken. Het lijkt wel of er soms een soort media oorlog gaande is. Wat is nou de waarheid? Daarom wil ik op reis naar Iran om zelf een oordeel te vormen. Ik snap ook wel dat ik in twee weken nooit het hele land en alles kan doorgronden. Maar een bezoek gaat me zeker helpen om een eigen mening te vormen.

4. Vriendelijke bevolking in Iran

Ik blijf overal maar lezen dat de mensen in Iran zo vriendelijk en gastvrij zijn. Iets wat totaal niet overeen komt met de eerder beschreven “haat” die Iraniërs ten toon stellen in de media. Zijn de Iraniërs dan zo aardig voor toeristen, omdat ze het geld (de dollars en euro’s) nodig hebben? Het land heeft de laatste paar jaren natuurlijk veel last van alle sancties die er gelden en dit komt de economie natuurlijk niet ten goede. Ik geloof dat ik dit verschil moet kunnen merken. Zijn ze oprecht aardig of praten ze alleen met mij om mijn geld? Ik geloof dat ze met mij willen praten, omdat ze geïnteresseerd zijn in mij en mijn leven. En ik kan ook niet wachten om met Iraniërs te praten over hun leven. Ik zie mezelf al gezellig ergens thee drinken in een drukke bazaar.

Jonge Iraniërs spreken allemaal Engels, dus de taalbarrière zal geen probleem vormen.

op reis naar Iran, 6x waarom ik naar Iran op reis wil en ga!

5. De cultuur in Iran ervaren

Eén van de redenen dat ik reis is om nieuwe culturen ervaren. Dat vind ik fantastisch! Ik probeer altijd om zo goed mogelijk alle regels van het land te volgen. Voor dit land is dat volgens mij wel erg lastig en het is erg vaag allemaal. De enige mensen die de regels snappen zijn de Iraniërs zelf. Wat het lastig maakt is dat er twee verschillende vormen van sociale omgangsvormen zijn. Er is een verschil aanwezig hoe de mensen zich thuis gedragen en in het openbaar. Niets mag en toch kan er veel! Op straat is de moraal politie aanwezig en die lijkt met iedereen over de schouder mee te kijken. Vooral naar vrouwen toe zijn ze erg streng. Ik ben om meerdere redenen geen voorstander van de hoofddoek en ik kan niet begrijpen dat je gearresteerd kunt worden als je sluier afvalt of als je jas even iets te ver openwaait. Maar ik ben te gast en ik ga mij aanpassen.

Dat houdt in dat ik voor het eerst in mijn leven een hoofddoek ga dragen. Stiekem ben ik ook wel benieuwd wat ik daarvan ga vinden!

op reis naar Iran, 6x waarom ik naar Iran op reis wil en ga!

6. Waarom ik nu naar Iran op reis wil

Door alle huidige ontwikkelingen, gaan er in de komende jaren een aantal veranderingen plaatsvinden. En zal Iran populairder gaan worden als toeristische bestemming. Iets wat ik natuurlijk volledig begrijp en toejuich. Maar daarom wil ik nu gaan! Ik wil lekker gaan rondlopen op de bazaar en op de pleinen, zonder dat er hordes toeristen zijn. En mij even Jasmijn wanen uit het duizend en een nacht sprookje!


Tip op reis naar Iran

Ben jij ook enthousiast geworden over Iran? En wil je meer weten over een reis naar dit fascinerende land? Dan raad ik je aan om het aanbod van Middenoostenreizen naar het prachtige land Iran te bekijken!

op reis naar Iran, 6x waarom ik naar Iran op reis wil en ga!


Beste reistijd Iran

Iran is groot land met een oppervlakte van 40 keer zo groot is als dat van Nederland. Door de grootte van het land kent Iran een divers klimaat. In het Noordwesten van Iran is het koud in de winter en dalen de temperaturen tot onder het vriespunt. De lente en herfst in deze regio zijn mild en de zomers zijn droog en heet. In het zuiden van Iran is zijn de winters zijn mild, maar in de zomer komen de temperaturen boven de 40 graden. Over het algemeen valt er weinig regen in Iran, maar tussen oktober en april valt er regen in een groot deel van Iran met gemiddeld 25 centimeter regenval per jaar. Echter valt er in het Zagrosgebergte en aan de Caspische zee gemiddeld 50 tot 100 centimeter regen.

Het hoogseizoen in Iran is in de maanden maart tot en met mei. De temperatuur is ideaal en mild, maar ook in juni en oktober is de temperatuur ook draaglijk. Tussen november en februari wordt het koud in Iran en dan vooral in het noordoosten en noordwesten. De Iraanse winter biedt wel veel mogelijkheden voor wintersportactiviteiten.

Houdt ook rekening met de Ramadanmaand en bedenk of je tijdens de Ramadan wilt reizen in een islamitisch land. Het is ook voor toeristen verboden in het openbaar te drinken, te eten of te roken. In de toeristische gebieden kun je echter wil plekjes vinden met kleine eettentjes waar de gordijnen gesloten zijn en waar je dan wel een maaltijd kunt eten.

op reis naar Iran, 6x waarom ik naar Iran op reis wil en ga!


Iran

De bezienswaardigheden in Iran

Geef een reactie