Lifestyle

6x bijzondere gewoontes in het buitenland

jordanie

Wat voor ons Nederlanders erg normaal is, kan voor buitenlanders totaal anders worden opgevat. We hebben ons allemaal weleens verbaasd over rare gewoontes in het buitenland. Om je voor te bereiden op je reis en zodat je niet meer raar opkijkt van andere etiquette en gebruiken, heb ik een aantal opvallende gewoontes in het buitenland voor je genoteerd. Nieuwsgierig geworden naar nieuwe culturen en bijzondere gewoontes in het buitenland?

6x bijzondere gewoontes in het buitenland!

1. Elkaar groeten

In Nederland is het gebruikelijk als jouw blik die van een ander kruist om elkaar dan een glimlach of een knik te geven. In bijvoorbeeld Zuid-Korea is dit minder normaal, want als je elkaar niet kent dan negeer je elkaar. Als er in dit land blikken gekruist worden dan kijk je weg en als je pech hebt dan wordt men zelfs boos als je wel glimlacht. Met vreemden maak je daar simpelweg géén oogcontact. Mocht het zover komen dat elkaars ogen toch kruizen dan negeert men je en kijken ze snel weg.

bijzondere gewoontes buitenland, 6x bijzondere gewoontes in het buitenland

2. Te laat komen

In Nederland is stiptheid een belangrijk onderdeel en komen we altijd op tijd. Wanneer je door onvoorziene omstandigheden toch iets later bent, dan melden we dit aan elkaar. Maar zo gaat dat niet in sommige andere landen. In bijvoorbeeld India, Turkije en Spanje vindt men een kwartier tot een halfuurtje later komen héél normaal. In Venezuela is het zelfs onbeleefd om te vroeg of op tijd op een afspraak te verschijnen. Daarmee straal je hebzucht uit en daarom kun je beter 10 tot 15 minuten later komen.

bijzondere gewoontes buitenland, 6x bijzondere gewoontes in het buitenland

3. Spugen en snuiten

Het gebeurt wel eens in Nederland, maar het is niet volledig geaccepteerd om op straat te rochelen. Maar in bijvoorbeeld China rochelt en spuugt bijna iedereen op straat. Daarentegen is het in Japan zeer onbeleefd om je neus te snuiten in een openbare omgeving.

4. Kussen bij de begroeting

Kussen geven bij de begroeting? Dit verschilt per land. In sommige landen geeft men 1 zoen bij het begroeten, in het andere land weer 2 of zelfs 3. Maar er zijn ook landen waar het raar is om elkaar een kus op de wang te geven. Men geeft een knuffel of een hand. Veel landen geven tegenwoordig geen simpele handdruk meer, maar een kus op de wang of een knuffel bij het begroeten. Maar in bijvoorbeeld Dubai en Indonesië is kussen in het openbaar geen goed idee.

bijzondere gewoontes buitenland, 6x bijzondere gewoontes in het buitenland

5. Het geven van cadeaus

Wil je een cadeautje geven aan bijvoorbeeld je gastheer of gastvrouw in China, dan is het belangrijk om te bedenken wat je meeneemt. In China waardeert men geen bloemen, zakdoeken of sandalen, omdat deze cadeaus de dood symboliseren. In de meeste landen worden thee of koekjes gewaardeerd als cadeau.

6. Nee zeggen

Als wij nee zeggen, dan bedoelen wij ook nee en dat geldt ook voor ja zeggen. Maar er zijn landen waar de communicatie minder direct is. Als je iets aangeboden krijgt in Iran dan weiger je eerst altijd twee keer, ook al wil je heel erg graag ja zeggen. Die ja zeg je pas de derde keer als je het aangeboden krijgt. Iraniërs bieden je echt altijd iets meerdere keren aan. Indiase mensen communiceren op een erg beleefde en indirecte manier. Ze zeggen juist vaak uit beleefdheid ja, terwijl ze nee bedoelen en er helemaal geen zin in hebben en daardoor soms niet op komen dagen op afspraken. De lichaamstaal is soms ook wat lastig, want als ze nee knikken, dan bedoelen ze ja of ik heb het begrepen.

bijzondere gewoontes buitenland, 6x bijzondere gewoontes in het buitenland

Dit vind ik 6 bijzondere gewoontes in het buitenland! Welke bijzondere gewoontes ben je tegengekomen in het buitenland?


Lees meer

Geef een reactie