Cultuur & NatuurReizen

6 leuke dingen om te doen in Kashan, Iran

Kashan

Kashan is een woestijnstad in Iran en deze stad vind ik erg leuk. De stad is niet heel erg groot, maar het is een echte traditionele woestijnstad en dit zie je aan alles hier. Dit maakt Kashan bijzonder en daarom mag je deze stad niet overslaan als je in Iran bent. Kashan ligt ook op de oude Zijderoute, net zoals bijvoorbeeld Esfahan. Wat zijn leuke dingen om te doen in Kashan?

Wat vind ik de 6 leukste dingen om te doen in Kashan?

1. Agha Bozorg moskee

In iedere stad, waar ter wereld ik ook ben, bezoek ik altijd de moskee. Niet omdat ik moslim ben, maar omdat moskeeën mij fascineren. Het verveelt mij nooit om een moskee te zien, omdat ze allemaal zo anders en interessant zijn. Vooral in Iran lijken de moskeeën totaal niet op elkaar en zijn het allemaal pareltjes om te bezoeken. In het centrum van Kashan ligt de Agha Bozorg moskee en deze is gebouwd in de 18e eeuw. De locatie is geweldig zo midden in alle kronkelige smalle straten in het oude Kashan. De entree tot de moskee is gratis en wat deze moskee bijzonder maakt is dat het een zeer rustige locatie is. Zonder problemen kun je hier foto’s maken waar geen mensen opstaan. Dit is echt één van de gaafste dingen om te doen in Kashan!

Deze moskee moet je zowel overdag als in de avonduren bezoeken, omdat het een wereld van verschil is, als je deze moskee in het donker ziet met de speciale verlichting aan.

dingen doen Kashan, 6 leuke dingen om te doen in Kashan, Iran

2. De woestijn

Eén van de dingen die je moet doen tijdens jouw bezoek aan Kashan is het bezoeken van de woestijn. Kashan ligt in de Marajab woestijn en je hebt er diverse mogelijkheden voor tripjes naar deze woestijn. Helaas had ik niet genoeg tijd om ook te overnachten in de woestijn en heb ik een dagtocht gemaakt. De kosten hiervoor waren dertig dollar. We hebben urenlang door de woestijn gereden en genoten van het eindeloze uitzicht zonder mensen tegen te komen. Dit vond ik een magische ervaring. In de woestijn ligt een zoutmeer en ik heb de zonsondergang gezien vanaf een karavanserai en dit was adembenemend mooi.

dingen doen Kashan, 6 leuke dingen om te doen in Kashan, Iran

3. De Hamam-e Sultan Mir Ahmed

Deze hamam is het mooiste en best bewaarde openbare badhuis van heel Iran. Het is gebouwd in de 16e eeuw en is een traditioneel badhuis. Het is overigens een badhuis wat niet meer in gebruik is. De architectuur is indrukwekkend en bestaat uit zoveel details en kleuren en muurschilderingen. Ik heb er mijn ogen uitgekeken! Door de koepels op het dak is de lichtinval erg mooi. Je loopt hier ook zo het dak op en daar heb je het beste uitzicht over Kashan.

dingen doen Kashan, 6 leuke dingen om te doen in Kashan, Iran

4. Bezoek de traditionele koopmanshuizen

Kashan was een belangrijke stad op de zijderoute en in die tijd erg welvarend en daarom zijn er diverse prachtige koopmanshuizen gebouwd. Tegenwoordig zijn deze niet meer bewoond, maar je kunt ze wel bezoeken. De rijkdom en luxe van de kooplui straalt van de huizen af. De binnenplaatsen zijn geweldig, de gevels zijn indrukwekkend en de ramen zijn bijzonder. Mijn twee favoriete huizen zijn Tabatadei en Borujerdi. Je kunt een kaartje kopen waarbij je toegang hebt tot de koopmanshuizen en de hamam en hierdoor ben je voordeliger uit.

dingen doen Kashan, 6 leuke dingen om te doen in Kashan, Iran

5. Aran Va Bid Gol moskee

Op Instagram zag ik een foto van deze moskee die mij er direct van overtuigde dat ik deze moskee moest zien. Het was even een zoektocht, maar het kleine stadje Aran Va Bid Gol ligt op ongeveer 10 km vanaf Kashan. Ideaal dus om te combineren als je in Kashan bent. Dit vind ik één van de mooiste moskeeën van heel Iran en is sprookjesachtig mooi. Ik heb nog nooit een moskee gezien die hier ook maar bij in de buurt komt qua architectuur, kleuren en schoonheid. Bij een bezoek ben je verplicht om een chador te dragen en deze krijg je gratis bij de ingang van de moskee. Naast de moskee ligt een begraafplaats voor martelaren en dit mag je ook niet overslaan. Ik vond het bijzonder om hele families bij elkaar op het graf te zien zitten.

dingen doen Kashan, 6 leuke dingen om te doen in Kashan, Iran

6. Het traditionele dorp Abyaneh

Abyaneh is een pittoresk dorpje dat op ongeveer een uur rijden van Kashan ligt. Je kunt hier alleen maar komen met een taxi of een georganiseerde tocht aangezien er geen bussen rijden. Hier ga ja echt jaren terug in de tijd en de 350 inwoners leven nog allemaal in een traditionele levensstijl. In dit dorpje woont niemand die jonger is dan vijftig jaar. Abyaneh staat genoteerd op de Unesco werelderfgoedlijst.

dingen doen Kashan, 6 leuke dingen om te doen in Kashan, Iran

Dit vind ik de leukste dingen om te doen in Kashan! Ben jij in Kashan geweest en weet jij nog leuke dingen om te doen in Kashan?


Tips boeken Iran


Beste reistijd Iran

Iran is groot land met een oppervlakte van 40 keer zo groot is als dat van Nederland. Door de grootte van het land kent Iran een divers klimaat. In het Noordwesten van Iran is het koud in de winter en dalen de temperaturen tot onder het vriespunt. De lente en herfst in deze regio zijn mild en de zomers zijn droog en heet. In het zuiden van Iran is zijn de winters zijn mild, maar in de zomer komen de temperaturen boven de 40 graden. Over het algemeen valt er weinig regen in Iran, maar tussen oktober en april valt er regen in een groot deel van Iran met gemiddeld 25 centimeter regenval per jaar. Echter valt er in het Zagrosgebergte en aan de Caspische zee gemiddeld 50 tot 100 centimeter regen.

Het hoogseizoen in Iran is in de maanden maart tot en met mei. De temperatuur is ideaal en mild, maar ook in juni en oktober is de temperatuur ook draaglijk. Tussen november en februari wordt het koud in Iran en dan vooral in het noordoosten en noordwesten. De Iraanse winter biedt wel veel mogelijkheden voor wintersportactiviteiten.

Houdt ook rekening met de Ramadanmaand en bedenk of je tijdens de Ramadan wilt reizen in een islamitisch land. Het is ook voor toeristen verboden in het openbaar te drinken, te eten of te roken. In de toeristische gebieden kun je echter wil plekjes vinden met kleine eettentjes waar de gordijnen gesloten zijn en waar je dan wel een maaltijd kunt eten.

dingen doen Kashan, 6 leuke dingen om te doen in Kashan, Iran


Algemeen over Iran

Wat te doen in Iran

dingen doen Kashan, 6 leuke dingen om te doen in Kashan, Irandingen doen Kashan, 6 leuke dingen om te doen in Kashan, Iran

Geef een reactie