Reizen

Welke 6 landen hebben de meeste buurlanden?

wereldbol

Welke landen hebben er nou de meeste buurlanden? In eerste instantie denk je al snel dat de grote landen ook de landen met de meeste buren zijn. Maar niets is minder waar. Er zijn een aantal grote landen, zoals Amerika en Mexico, die door de geografische ligging eigenlijk helemaal niet zoveel buurlanden hebben. De grootte van een land zegt niet automatisch iets daarover. 

Welke 6 landen hebben de meeste buurlanden?

1. China (14 buurlanden)

China staat op de eerste plaats met 14 buurlanden! De buurlanden zijn: Afghanistan, Bhutan, India, Kazachstan, Kirgizië, Laos, Mongolië, Myanmar, Nepal, Noord-Korea, Pakistan, Rusland, Tadzjikistan en Vietnam. Met Mongolië deelt China een grens van maar liefst 4.500 km. Leuk weetje is dat in het zuidoosten van China de soevereine staat Macau ligt en dat deze grens maar 340 meter is.

China is een super groot land in oppervlakte (230 keer zo groot als Nederland), maar ook in bevolkingsaantal. Er wonen ruim 1,4 miljard mensen in China en dat is één vijfde van de wereldbevolking. Er worden bijna 300 talen gesproken in China, waarvan de meeste dialecten zijn en die onderling niet worden begrepen. De officiële en meest gesproken taal in China is het Standaardmandarijn.

buurlanden, Welke 6 landen hebben de meeste buurlanden?

2. Rusland (14 buurlanden)

De ligging van Rusland zorgt ervoor dat dit grote land ook 14 buurlanden heeft. Dit zijn: Azerbeidzjan, Wit-Rusland, China, Estland, Finland, Georgië, Kazachstan, Letland, Litouwen, Mongolië, Noord-Korea, Noorwegen, Polen, Oekraïne. Kazachstan en Rusland delen een grens van 6.846 km. De kleinste grens is tussen Rusland en Noord-Korea en deze grens is slechts 19 kilometer.

Bijzonder is dat Rusland geografisch gedeeltelijk ligt in Europa en gedeeltelijk in Azië. Rusland is qua oppervlakte (17.098.246 vierkante kilometer) het grootste land ter wereld. Het is zelfs bijna tweemaal zo groot als het daaropvolgende land  Canada. Echter is Rusland wat betreft inwonertal het negende land ter wereld.

buurlanden, Welke 6 landen hebben de meeste buurlanden?

3. Brazilië (10 buurlanden)

Brazilië heeft in totaal 10 buurlanden en dit zijn Frankrijk (Frans-Guyana), Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentinië en Uruguay. Het is opvallend dat al deze landen redelijk goed met elkaar overweg kunnen en er amper oorlogen in de historie voorkomen.

Opmerkelijk is wel dat de grote steden van Brazilië allemaal aan de kust liggen en de meeste grenzen in het regenwoud liggen en bij gebieden waar weinig mensen wonen. Brazilië is met 8.5 miljoen vierkante kilometer het grootste land van Zuid-Amerika en vormt bijna de helft van dit continent. Brazilië is het vijfde grootste land ter wereld. Qua inwoneraantallen is Brazilië met 208 miljoen inwoners het zesde grootste land.

buurlanden, Welke 6 landen hebben de meeste buurlanden?

4. Democratische Republiek Congo (9 buurlanden)

De Democratische Republiek Congo is het op-één-na grootste land op het Afrikaanse continent en heeft 9 buurlanden. Dit zijn aan Congo-Brazzaville, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, Oeganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola. In de periode 1971-1997 werd het land Zaïre genoemd en het is een voormalige Belgische kolonie.

Congo betekent “jager” in het Kikongo en dit is één van de oorspronkelijke talen die in het zuidwesten van Congo wordt gesproken. Het land wordt doorsneden door de evenaar en een deel ligt ten noorden en een deel ligt ten zuiden van de evenaar.

buurlanden, Welke 6 landen hebben de meeste buurlanden?

5. Duitsland (9 buurlanden)

Met 9 buren is Duitsland het land in Europa met de meeste buren. De buurlanden van Duitsland zijn Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Duitsland heeft met 80.594.017 inwoners het grootste aantal inwoners van alle landen in de Europese Unie.  Hiervan heeft circa 67 procent een religie en 33 procent niet.

buurlanden, Welke 6 landen hebben de meeste buurlanden?

6. Tanzania (8 buurlanden)

Tanzania is niet eens een groot land en behoort ook niet tot de tien grootste landen van Afrika, maar heeft wel 8 buurlanden. De officiële naam is Verenigde Republiek Tanzania. Het land grenst aan Congo-Kinshasa, Rwanda, Burundi, Oeganda, Kenia, Mozambique, Malawi en Zambia.

Grappig detail is dat de grens tussen Tanzania en Oeganda middenin in het Victoriameer ligt. De hoofdstad is Dodoma, echter is de grootste stad Dar es Salaam. Zanzibar heeft binnen de republiek een semiautonome status. De naam Tanzania is afkomstig van de twee landen waaruit het is ontstaan: Tanganyika en Zanzibar.

buurlanden, Welke 6 landen hebben de meeste buurlanden?


Lees meer

Geef een reactie